Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moja historia :(
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Sie 31, 2008 23:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meg, nie mieszaj! Lekarz rodzinny ma obowiązek wsytawić zaświadczenie o stanie Twego zdrowia na Twoje żadanie, a wszelkie zakazy, i ograniczenia w tym zakresie pachna ograniczaniem praw cżłowieka. Inna sprawą pozostaje sąd. Sędzia woli czytac jasne i zrozumiałe obducje niz małoznaczące - w jego mniemaniu - zaświadczenia.

Ale sąd nie może:
1. uniewinnić sprawcy przemocy z art.207kk z uwagi na to, ze ofiara miała tylko zaświadczenia.
2. żądać obdukcji w każdej sprawie, bo obdukcja jest niezbędna w sprawach np. o pobicie - z uwagi na to, że opisuje jakie artykuły zostały wyczerpane(czego nie ma w zaświadczeniu), a co jest niezbędne do określenia trybu ścigania sprawcy, ale w przypadku znęcania się and członkiem rodziny kwalifikacja prawna jest znana a postępowanie toczy sie zawsze z urzędu, więc zaświadczenie=obdukcja!

Wiem, ze zdarzają się sędziowie, którzy żądają obdukcji, ale nie trzeba się tym przejmować, ani wpadać w niepotrzebna panikę. Wystarczy tylko swobodnie i stanowczo odpowiadać - obdukcja jest niezbędna do tego aby określić czy przestępstwo jest ścigane z urzędu czy z oskarżenia prywatnego, a ponieważ znęcanie się jest ścigane z urzędu poradzono mi abym udała się do lekarza rodzinnego po zaświadczenie.

Można tez wspomnieć o kosztach, zwłaszcza jeśli takich zaświadczeń jest więcej!
motyl77

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 6:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:

Wiem, ze zdarzają się sędziowie, którzy żądają obdukcji, ale nie trzeba się tym przejmować, ani wpadać w niepotrzebna panikę. Wystarczy tylko swobodnie i stanowczo odpowiadać - obdukcja jest niezbędna do tego aby określić czy przestępstwo jest ścigane z urzędu czy z oskarżenia prywatnego, a ponieważ znęcanie się jest ścigane z urzędu poradzono mi abym udała się do lekarza rodzinnego po zaświadczenie.

Można tez wspomnieć o kosztach, zwłaszcza jeśli takich zaświadczeń jest więcej!

takie zaświadczenia można kupić sobie u każdego jednego lekarza,
ale jeśli on nie jest biegłym sądowym to czy one mają jakąś wartość ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można tez kupić wyroki, świadectwa, wymusić, skraść, ale na naszym forum rozmawiamy o państwie prawa a nie bezprawnych patologiach, które zdarzają się marginalnie i nie stanowią źródła wiedzy o postępowaniu....
Maga

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 9:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

motyl77 - do jakich lekarzy Ty chodzisz? ja jakos nie umiem sobie nawet wyobrazić ze ide do swojego i kupuje zaświadczenie...to przekracza granice mojej wyobraźni, znam wielu lekarzy i nie wierze zeby za pieniadze cos fałszywego wystawili
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2008 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lekarz rodzinny może wystawic zaświadczenie odnośnie oględzin lekarskich . Spotyka się zapisy na receptach lub na drukach zaświadczeń . Dla Sądu Stanowią Dowód .

Motyl niestety jeśli Twoja forma wypowiedzi się nie zmieni będziemy musieli się pożegnac.

Cytat:
...takie zaświadczenia można kupić sobie u każdego jednego lekarza...

tej wypowiedzi nawet nie skomentuje ale jest to ostania tego typu jaka została opublikowana na łamach forum .

pozdrawiam i apeluję o przemyślenie

[/code]
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
motyl77

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 5:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie chodzi o to że dla sądów jest najważniejsza opinia od biegłych sądowych,natomiast nawet teraz żeby mieć usprawiedliwioną nieobecność np. na rozprawie ,to sąd tylko honoruje zwolnienia od swoich wyznaczonych lekarzy.
P.S. gdy pisałem "kupić" miałem na myśli "zapłacić za wizytę " bo większość lekarzy przyjmuje prywatnie.
Powrót do góry
Maga

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 8:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

motyl77 moze to zależy od rejonu ale u mnie by odroczyc rozprawe wystarczy zaswiadczenie od lekarza rodzinnego i tak w ogóle to prywatnie nigdy nie byłam po żadne zaświadczenie, te co dostawałam to wyłącznie od lekarzy na państwowych posadach
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 10:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo Maga! Zawsze powtarzam, ze za obdukcje płacą ci co mają za dużo pieniędzy!
Maga

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pozatym motyl77 wyrźnie napisał "kupic zaświadczenie" a nie iść prywatnie do lekarza który mnie zbada i napisze zaświadczenie na temat stanu mojego zdrowie, a "kupic zaświadczenie" sugeruje ze nawet jak mi nic nie jest, a zapłace, to dostane
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O wpisie motyla ...nie chce komentować! bo w takim ujęciu to wsyzstko kupujemy, oszukujemy, kombinujemy, jakby nie było ludiz uczicwych i nie na nim opiearał się świat...Potem jeszcze bardziej pokretne nieudolne tłumaczenie, ze mówi o cyzm innym....

Zaświadczenie lekarskie ma taką sama moc jak obdukcja. I sąd nie może go kwestionować Przynajmniej w sprawach o znęcanie się nad członkiem rodziny.
maras

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli temat zaśaiwdczeń zoatstał wyjaśniony .
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Meg

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli z tego wynika, że to co u mnie było to zły sen Confused
Powrót do góry
Meg

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 11:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:
Zawsze powtarzam, ze za obdukcje płacą ci co mają za dużo pieniędzy!

Ja na moją obdukcję wydałam 70,- zł ze 100,- przeznaczonych na święta. I gdyby nie pomoc mojej Mamy na Gwiazdkę nie mielibyśmy nawet ryby.

Nie pisałam - do Poly - że tak JEST, pisałam, że ma uważać, bo u mnie tak BYŁO.

To może być przykre, i wierz mi było, ale jest również prawdziwe.

Jak czytam tutaj różne posty - powiedziałabym - co kraj to obyczaj, ale podobno żyjemy w jednym kraju Exclamation
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do bytu przestępstwa z art.207 kk nie jest niezbędna obdukcja, co najwyżej zaświadczenie. Być może wygodniej dla sędizego kiedy ma do cyznienia z obdukcją i wsyztsko ma czarno na białym, ale zaświadczenie stwierdza to samo nie opisując kwalifikacji(co w ściganym z urzędu art.207kk jest bez znaczenia). Obdukcja jest niezbędna np. w wyniku pobicia, wtedy w grę wchodzi sposób ścigania sprawcy(z urzędu czy z oskarżenia prywatnego).
Sędzia może powiedizeć na rozprawie, ze zaświadczenie to za mało, ale nie może użyc tego jako argumentu w uzasadnieniu wyroku, bo moc dowodowa obdukcji i zaświadczenia jest JEDNAKOWA!

Nota bene obdukcja tym się różni od zaświadczenia, że zaświadczenie nie zawiera magicznej formułki " Niniejsze obrażenia naruszyły czynności ciała na czas (powyżej dni 7 lub poniżej dni siedmiu) czym spowodowały naruszenie artykułu....."
Echnaton

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2008 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przykro mi Meg, ze w Twoim przypadku stało się inaczej!
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14  Następny
Strona 12 z 14

Skocz do: