|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 22:02 Temat postu: Opowiadanie terapeutyczne - wiazanie wielbladow |
|
|
Pewnego razu, karawana Beduinow idaca przez pustynie zatrzymala sie na noc w oazie. Jeden z nich przystapili do przywiazania wielbladow na noc, do palikow wbijanych w ziemie. W pewnym momencie podszedl on do szefa karawany i mowi: mamy 20 wielbladow i tylko 19 pali do wbijania w ziemie, jeden wielblad pozostanie nieuwiazany, co mamy zrobic ?
Szef karawany chwile pomyslal i odparl:
Wielblad nie jest zbyt sprytnym zwierzeciem, wiec jak dojdziesz do ostatniego wielblada, to udaj przed nim, ze wbijasz palik w ziemie i udaj, ze zawiazujesz jego uprzaz do tego palika a bedzie on potulnie siedzial tak jak inne. Beduin zrobil dokladnie tak i noc minela spokojnie.
Na drugi dzien, karawana miala ruszyc dalej, ale beduin odpowiedzialny za wielblady mial duzy problem. Podszedl do swojego szefa i mowi: Wszystkie wielblady sa gotowe do drogi, ale ten ostatni nie chce wstac z ziemi. Co mam zrobic ?
Szef karawany powiedzial: Musisz podjesc do niego i udac, ze teraz odwiazujesz go z nieistniejacego palika, inaczej bedzie dalej myslal, ze jest dalej uwiazany.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr.
Ostatnio zmieniony przez dynamika dnia Pią Wrz 12, 2008 4:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Wrz 11, 2008 23:42 Temat postu: |
|
|
dobre nie znałam tego   |
|
Powrót do góry |
|
 |
rezervat
|
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 10:59 Temat postu: |
|
|
Świetne opowiadanie:) Wolność i niewola mieszkają w naszej głowie, w umyśle... A nie są obiektywnymi warunkami. _________________ to co mnie karmi - niszczy mnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
tecza
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 11:45 Temat postu: |
|
|
A mnie przypomniała się historyjka, którą opowiedziała na terapii moja terapeutka (w odniesieniu do moich zachowań).
Jest ona jak najbardziej z życia wzięta, bo opowiada o badaniach naukowców na psach, a dotyczy wyuczonej bezradności. Otóż psy te przebywały w zamkniętym pomieszczeniu, którego podłoże było podłączane do prądu o nieprzyjemnym napięciu. Niektórym psom pozwolono na udane próby wydostania się z takiej pułapki, ale jednemu z nich odebrano taką możliwość. Próbował i próbował i nic nie skutkowało. W pewnym momencie naukowcy otworzyli drzwi i pies mógł się wydostać. Ale ku ich zdumieniu on tego nie zrobił, leżał zrezygnowany i mimo, że droga do wolności i od bólu była otwarta on już przestał próbować, już nie wierzył, że można coś zrobić...
Zapamiętałam ją, zrobiła na mnie ogromne wrażenie...
Boleśnie, ale jak obrazowo mi to coś przypominało... |
|
Powrót do góry |
|
 |
magda79
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 1:29 Temat postu: |
|
|
Hej tecza,
Czytałam o tych badaniach naukowych na psach! W 1964 roku przeprowadził je dr Martin Seligman. Później przeprowadzono takie badania z udziałem ludźmi, tylko, że zamiast łagodnych wstrząsów elektrycznych zastosowano hałaśliwe dźwięki. Ludzie podobnie, jak psy po kilku próbach opuszczenia labiryntu przyjęli bierną postawę (polecam książkę NLP Programowanie Neurolingwistyczne; autor Harry Alder).
Co optymistyczne - tej wyuczonej bezradności można się "pozbyć raz na zawsze" bez względu na jej powody
PS Historia o wielbłądzie bardzo pouczająca - dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Czw Paź 23, 2008 9:38 Temat postu: |
|
|
Zgadza się można sie oduczyć wyuczonej bezradności!
Potrzeba do tego checi i pomocy profesjonalnego psychoterapeuty.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|