Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 23:47 Temat postu: |
|
|
A oglądałeś "Krwiożerczą roślinę"? Na Twoim miejscu tez bym uważał - rośliny też mogą zaatakować!  _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 23:52 Temat postu: |
|
|
tak i do tego nie mają fajnego zapachu .
Mam roślinki pokojowego nastawienia chyba
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 0:03 Temat postu: |
|
|
Nawet stara strzelba wisząca sobie spokojnie na ścianie w I akcie w III może wystrzelić, a cóż dopiero roślinki!
 _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agori
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 3:04 Temat postu: |
|
|
Tak jak nie cierpię stereotypów, tak samo i antropomorfizacji zachowań zwierzęcych. Kot NIE JEST samotnikiem! Kot domowy, podobnie jak i pies, jest zwierzęciem stadnym, żyjącym w grupach społecznych, w których panują określone zasady. Każdy zwierzak traktuje nas jak członków własnego stada. Ponieważ jednak to my, ludzie - szczycący się durnym mianem panów świata, oswoiliśmy zwierzęta, a nie odwrotnie, to i my winni im jesteśmy poznać ich zwyczaje i na ich podstawie zgodnie współżyć, nie narzucając przy tym swoich własnych, ludzkich zwyczajów naszym pierzastym lub czworonożnym przyjaciołom.
Podstawowa różnica pomiędzy psem a kotem, wynikająca właśnie z ich odrębnej etologii, polega na służalczości psa i kota szanującego własne zdanie. Dla mnie osobiście to podstawa, by kota cenić wyżej.
A skoro już zahaczyłem o stereotypy, to przypomnę pierwszy i dorzucę jeszcze dwa najpowszechniejsze:
1. Kot nie jest samotnikiem; jest zwierzęciem stadnym.
2. Kot nie zawsze spada na cztery łapy. Wypadając z okna wysokiego piętra może się zabić.
3. Mleko nie jest naturalnym pokarmem kota; koty po mleku chorują... _________________ Βρισκώ το λόγο να ζω...
Mam powód, by żyć...  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 7:51 Temat postu: |
|
|
To nie stereotypy decydują o moim wyobrażeniu kota i psa. Według znawców tematu pies daje się oswoić, a kot pozwala nam się oswoić. W relacjach człowiek - zwierzę, pies jest bliżej człowieka a człowiek bliżej kota....
|
Powrót do góry |
|
 |
Poly
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 9:47 Temat postu: |
|
|
No mój kocur po kastracji strasznie przymilny i towarzyski się zrobił. Uwielbia być głaskany, śpi ze mną, a w dzień nie zostanie w pomieszczeniu w którym nikogo nie ma I strasznie rozmowny jest, czaem to sobie pogadamy, że ho, ho  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 10:15 Temat postu: |
|
|
Cytat: | No mój kocur po kastracji | tak ale to już jest ingeranecja w naturę . To toszkę jak kot w 50 % - instynkt został celowo skorygowany.
tylko proszę się nie obrażac na taki kontrowersyjny odbiór .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Poly
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 10:23 Temat postu: |
|
|
Ależ wcale się nie obrażam No niestety kocur domowy musi być wykastrowany, bo nie dałoby się mieszkać w mieszkaniu Wiem, że niektórych to oburza, ale wydaje mi się, że lepiej jeśli zwierzę ma dom, pomimo ingerencji w naturę, a tak pewnie by został uśpiony Wzięty ze schroniska |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 10:26 Temat postu: |
|
|
to prawda. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 13:02 Temat postu: |
|
|
Mądry właściciel psa czy kota - jeśli nie prowadzi akurat hodowli - powinien zadbać aby jego ulubieniec nie był bezmyślnym i przypadkowym reproduktorem..... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
jiujia Przyjaciel NL

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 13:26 Temat postu: Pies i kot z wykładów ze wstępu do prawoznawstwa |
|
|
Czym różni się stosunek prawnoadministracyjny od cywilnoprawnego ?
Tym czym, relacja człowieka do psa i kota.
Z psem i władzą - podporządkowanie.
Z kotem - równość i partnerstwo... |
|
Powrót do góry |
|
 |
zwykla_kobieta
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 13:44 Temat postu: |
|
|
A propos zwierzaków ... Podobno właściciele jamników dzielą się na tych, co śpią ze swoimi jamnikami. Oraz na takich, co śpią ze swoimi jamnikami, ale się do tego nie przyznają  _________________ Pozdrawiam,
Zwykla_Kobieta |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 13:58 Temat postu: |
|
|
z Psem? Masz całkowita rację> Z kotem? niekoniecznie? Kot jest niezależny raczej niz partnerski. O zwierzętach mówi mój syn-
Pies-Człowiek robi dla mnie wiele, chyba jest Bogiem., muszę oddawać mu cześć.
Kot-Człowiek dba o mnie, pewnie jestem Bogiem!
|
Powrót do góry |
|
 |
Agori
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 16:14 Temat postu: |
|
|
To moja raczej myśli - człowiek dba o mnie, pewnie jestem Lucyferem...  _________________ Βρισκώ το λόγο να ζω...
Mam powód, by żyć...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 19:46 Temat postu: |
|
|
Będę bronić kotów ....
Jak się 'działo', to jedyną żywą istotą, która do mnie biegła ile sił w łapkach z oczami jak dwa wielkie okręgi, był mój koci rudzielec ... i już nie ważne, ze z łóżka mnie wyrzucał, gryzł i warczał i ciągle czegoś ode mnie chciał ... ważne tylko to, ze już nie ma mojego Kociego psychopaty
Ale skrzywdzić nie dam... nawet słowem ...  _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|