Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 3871 Skąd: Gdynia/Warszawa
|
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 0:13 Temat postu: Kącik kulinarny, przepisy oraz inne smaczne ciekawostki :) |
|
|
Witam
Coż na kuchni znam się słabo ale uważam że temat się przyda
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 3871 Skąd: Gdynia/Warszawa
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 0:12 Temat postu: |
|
|
więc zacznę
przepis na
"chinśką modyfikację uśmiech słońca "
1. puszka kiełków banbusa
2. trzy papryki (zielona , czerwona , zółta)
3. pierś z kurczaka albo dwie żależy od wielkości
4. mąka ziemniaczana
6. dwa jajka
7. przyprawy np ostra papryka , pieprz
8. ryż
9. olej sezamowy albo z pierwszego tłoczenia
No tak i co dalej :
jajka rozbijamy dosypujemy mąkę następnie optaczamy w tym kurczaka pociętego w kostkę .
Wrzucamy na gorący olej i smażymy .
Następnie kurczaka wyjmujemy a na patelnię ląduje papryka pokrojona w paski - smażymy
Po chwili jakieś 3-4 minuty wrzucamy do smażącej się paryki kurczaka oraz pędy banbusa i dalej smażymy
Następnie wszystko podajemy razem z ryżem (oczywiście uprzednio ugotowanym)
smacznego .
Jedyny przepis który znam z pamięci i dostosowany do zdolności kulinarnych faceta
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 570
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 0:19 Temat postu: |
|
|
a zamówienia też można tu składać?
bo ja mam ochotę na tort z bitej śmietany z dużo ilością słodkiej czekolady:)
no i do tego mogą być śledzie w śmietanię  
Ostatnio zmieniony przez agnieszka1970 dnia Sro Paź 08, 2008 0:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 3871 Skąd: Gdynia/Warszawa
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 0:21 Temat postu: |
|
|
oo toru a co to takiego masz przepis na to cudo ?
ps. zamówienia z tym będzie trudniej ale jak coś zrobię sfotografuję to i tutaj podam . _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka1970
Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 570
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 0:31 Temat postu: |
|
|
o tort mi chodziło  
już poprawiłam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
awon 31
Dołączył: 14 Sie 2008 Posty: 101
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 0:32 Temat postu: |
|
|
Wiec dobrze Mareczku to i ja cos dorzucę.
Prosty szybki przepis , a potrawa uwielbiana przez moja rodzine
1.Dwa filety z kurczaka
2.Słoiki sos seczuański chilii
2.2/3 woreczki ryzu
Filety rozbijamy , przyprawiamy smazymy na oliwie z oliwek .Po upieczeniu ściagamy je z patelni kroimy na kawałki.Wsypujemy na patelnie podlewamy wada.Po pieciu minutach dolewamu sos za sloikow .Dusimy 5-10 minut .Podajemy z ryzem.
SMACZNEGO  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 3871 Skąd: Gdynia/Warszawa
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 0:33 Temat postu: |
|
|
ok
no ludzki też torty robią i rózne przekładańce może ktoś podzieli się przepisem...
apetyt mi robiecie tak nie można a co tam można  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 393
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 21:55 Temat postu: |
|
|
Najważniejsze w 'gotowaniu' są geny ...
Ale ponieważ nie każdy ma taką Babcie, jak ja , to na początek coś, co nawet Mężczyzna jest w stanie upiec i wyjdzie ...
Keks
15 dag mąki, 15 dag cukru, 3 jajka, 15 dag różnych bakalii
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, utrzeć. Dodać drobno pokrojone i oprószone mąką bakalie, ostrożnie wymieszać. Wąską, długą blaszkę wysmarowaną tłuszczem wysypać tarą bułką i napełnić równomiernie ciastem. Upiec Do smaku i gustu ozdabiać wedle upodobania : puder, polewa czekoladowa biała, czarna, bakalie ...
Smacznego _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 6110 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 22:23 Temat postu: |
|
|
Without a co można upiec z tych genów?
 _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 393
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 22:33 Temat postu: |
|
|
Echnaton
No właśnie... sporo, gorzej z przepisem...
Obiecałam tort i uświadomiłam sobie, że każdy tort jaki w życiu upiekłam, był improwizacją i łatwiej byłoby mi Wam coś zaserwować, niż wrzucić choćby jeden przepis... Ale Fale dunaju zamieszczę ...
Pozdrawiam. _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
Dołączył: 22 Wrz 2008 Posty: 393
|
Wysłany: Sro Paź 08, 2008 22:56 Temat postu: |
|
|
Fale Dunaju
Ciasto: 6 jajek, kostka masła roś., 2 szklanki mąki, cukier waniliowy, olejek rumowy/waniliowy, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jabłka
Krem: pół szklanki cukru, pół litra mleka, kostka masła/margaryny, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy
Polewa: ze sklepu/ czekolada z wody (rozpuszczona na got. wodzie z odrobiną mleka) - ułatwiamy sobie życie
Utrzeć mało z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do piecz., olejek i ubitą na sztywno pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, do drugiej wmieszać kakao i trzy łyżki wody (zawsze dodać wodę inaczej nie będzie fal) po czym wyłożyć na pierwszą cześć ciasta formując fale (łyżką fantazyjnie/w łaty...paski). Na wierzchu dodać obrane kawałki jabłek (od ciasta oprószyć tartą bułką). Piec ok 45 min.
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do masła/margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem. Całość polać w 'łatki/paski' ( tak by znów mieć fale) przestudzoną polewą czekoladową.
Oczywiście możliwe są modyfikacje dietetyczne ... Choćby po co komu tyle cukru i masła, ale przepis oryginalny właśnie tak brzmi
Smacznego _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 6110 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 10:06 Temat postu: |
|
|
Na falach Dunaju to chyba można nawet popływać, a już na pewno zanucić _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
Dołączył: 03 Wrz 2008 Posty: 104
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 0:10 Temat postu: |
|
|
wow co za temat maras gratuluję pomysłu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

Dołączył: 28 Maj 2006 Posty: 3871 Skąd: Gdynia/Warszawa
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 0:12 Temat postu: |
|
|
anax śmiało zapraszamy do "pitraszenia" z Nami
gotuj , smaż ... bez ograniczeń
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
anax
Dołączył: 03 Wrz 2008 Posty: 104
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2008 0:13 Temat postu: |
|
|
nie no maras, ja to wolę jednak, żeby mi ktoś coś ugotował.. i pod nosek podstawił  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|