Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
basiaipatrys
|
Wysłany: Sro Paź 15, 2008 12:08 Temat postu: prosze o rade!!!! |
|
|
witam wszystkich.nie wiem od czego zaczac...wiec moze ze od razu przejde do mojego pytania.jezeli maz znecal sie nademna psychicznie,pobil mnie kilkakrotnie(z dowodow mam obdukcje,swiadka i zgloszenie na policje),pod wplywem alkoholu wyzywal mnie przy dziecku(synek ma niecale 3 latka).potrafil nawet wziasc malego na kolana i powiedziec mu"twoja mamusia to dziwka".potrafil uderzyc mnie gdy mialam synka na rekach.odeszlam od niego,ale kompletnie nie wiem co dalej.rozwod z orzeczeniem o winie,alimenty,a co z opieka nad synkiem?czy mam szanse ograniczyc mu prawa rodzicielskie?musze zaznaczyc,ze maz placi regolarnie na utrzymanie syna,kupuje prezenty,chce go widywac.boje sie ze w sadzie mi nie uwierza,bo wiem jak ten czlowiek potrafi grac.ba nawet plakac na zawolanie!ostatnie pytanie.jesli chodzi o opieke nad dzieckiem,jak to okreslic w pozwie?nie stac mnie na adwokata a zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac.z gory dziekuje za pomoc.uff...udalo sie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Paź 15, 2008 16:48 Temat postu: |
|
|
Czy pytasz jak sporządzić pozew o rozwód z orzeczeniem winy czy tez co robić dalej?
Oczywiście moge pomóc w szczegółach dotyczących pozwu. odezwij sie na maila....
Nie bardzo wiem w jakim stadium jestes z pozostałymi sprawami? Jak dawno odeszłaś? Czy odeszłaś trwale i mąz nie ma już do Ciebie dostępu czy też jednak dalej tkwisz w centrum przemocy? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 14:04 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Czy pytasz jak sporządzić pozew o rozwód z orzeczeniem winy czy tez co robić dalej?
Oczywiście moge pomóc w szczegółach dotyczących pozwu. odezwij sie na maila....
Nie bardzo wiem w jakim stadium jestes z pozostałymi sprawami? Jak dawno odeszłaś? Czy odeszłaś trwale i mąz nie ma już do Ciebie dostępu czy też jednak dalej tkwisz w centrum przemocy? |
Z mojego doświadczenia wynika,że dobrze jest pytać i dostawać odpowiedzi na forum bo to może komuś jeszcze pomóc...mam nadzieję,że porada Echnatona będzie dostępna na forum.pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 19:44 Temat postu: |
|
|
Ależ ja o wszystkim gadam na forum, tylko jeśli chodzi o szczegóły to - z szacunku dla osoby - wole raczej kontakt na maila, żeby nie zaszkodzić...To najważniejsza zasada w życiu! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Paź 16, 2008 22:57 Temat postu: |
|
|
po pierwsze nie szkodzic . Całkowicie sie zgadzam .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 9:21 Temat postu: |
|
|
oczywiście.zgadzam się.moje nagabywanie wynikało z małego obycia na tym forum...poprawię się  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiaipatrys
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 13:38 Temat postu: |
|
|
odeszlam 4 miesiace temu i pewna jestem ze do niego nie wroce.chce spokojnego zycia dla siebie a przede wszystkim dla synka.jestem w trakcie pisania pozwu o rozwod z orzeczeniem o winie.tylko czy mam szanse ograniczyc mu prawa rodzicielskie?slyszalam ze to nie takie proste.a ja chce chronic swoje dziecko.z drugiej strony sama juz nie wiem...jego agresja byla skierowana przede wszystkim na mnie.maly byl tylko swiadkiem.czy to wystarczy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 13:47 Temat postu: |
|
|
z mojego doświadczenia wynika,że aby uzyskać ograniczenie władzy rodzicielskiej rodzic musi rażąco nadużywać władzy rodzicielskiej i trzeba to udowodnić.Często wystarcza wniesienie do sądy rodzinnego wniosku o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce do czasu zakończenia sprawy rozwodowej, o alimenty i o przemoc.Sąd zazwyczj przychyla sie do takiego wniosku zwłaszcza gdy w piśmie powołasz się na wszczęcie sprawy o przemoc.keśli trzeba mogę pomóc na priv  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 13:50 Temat postu: |
|
|
dodam jeszcze,że gdy jest ustalone miejsce pobytu dziecka przy matce to prawnie tak jakby ojciec miał ograniczoną władzę bo na wszystko co planuje zrobic z dzieckiem(wyjazd,odebranie z przedszkola)potrzebuje Twojej zgody |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 14:41 Temat postu: |
|
|
Tak ale sąd moze orzec np. co drugi weekend z ojcem, co drugi miesiąc wakacji, co drugi dzień świat i tak dalej....a przynajmniej na poczatku ojciec za pomoca dziecka często walczy o matkę więc to dla niego dodatkowa okazja do spotkania sie z matką, dręczenia i takich tam...
w pewnych sytuacjach lepiej nie wyznaczać wizyt, to czasami szybciej pomaga niż wyznaczanie....
Stosowalie przemocy może byc przyczynkiem do tego aby ojcu ograniczyc prawa rodzicielskie/... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 15:38 Temat postu: |
|
|
zdaje się,że mówisz o sytuacji gdy po orzeczeniu rozwodu sąd ustala kontakty, a ja mówiłam o tym co można zrobić już dziś.Jedno działanie drugiego nie wyklucza.Sprawy rozwodowe zwykle długo sie ciagną a miejsce pobytu dziecka przy matce ze wzgledu na bezpieczeństwo dziecka w sytuacji gdy ociec ma założona sprawę o przemoc a dziecko mieszka z matka, sąd może zasądzić na rozprawie niejawnej i czasem już po miesiacu mamy jedną sprawę do przodu(czyli odebranie sprawcy możliwości manipulowania za pomocą dziecka).Jednocześnie z toczacą się sprawą o rozwód,alimenty i ograniczenie władzy można wystąpić o to ustalenie, podajac dowód jak napisałam wcześniej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 15:54 Temat postu: |
|
|
przeczytałam jeszcze raz to co o swojej sytuacji napisałaś i myślę,że poza tym co już złożyłaś możesz:
1. donieść wniosek o adwokata z urzędu(masz prawo bo ci nie stać i nie masz wykształcenia prawniczego)
2.wnieść o ograniczenie władzy z powody nadużywania alkoholu i agresywnego zachowania po spożyciu(wniosek zawsze można złożyć,nic nie tracisz a czy wystarczy to sie okaże)
3.wnieść o ustalenie miejsca pobytu przy matce na czas toczenia sie sprawy o przemoc i rozwód(bo boisz sie iż ociec dziecka bedzie cię szantażował emocjonalnie..z tego co piszesz lubi to robić i by nie narażać dziecka na kontakty z ojcem gdy jest pijany i agresywny) |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 22:05 Temat postu: |
|
|
Ale ona jeszcze nie napisała pozwu? jest w trakcie pisania pozwu a nie sprawy rozwodowej, więc wystarczy, ze umieści to w pozwie....gdybyś miała problemy służę pomocą..... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|