Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co nam przeszkadza w obecnym forum?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Uwagi nt forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wild

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 13:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mnie się wydaje, że forum powinno być przede wszystkim dla ofiar, a nie dla pomagaczy... ja szczerze mówiąc mam trochę dosyć tego co tu się dzieje na forum, tego całego 'pomagania'

jeszcze jedno, forum to nie jest grupa terapeutyczna, tu ludzie przychodzą często w bardzo złym stanie psychicznym, zachowują się tak jak się zachowują, potrzebują przede wszystkim zrozumienia, rzetelnej informacji jak sobie radzić w trudnej sytuacji, a nie prób wychowywania... Confused
agnieszka1970

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie prób wychowania teraz żałuję że skasowałam wszystkie pw z ostatnich paru dni:(Sad
bo może jakbym je tu wkleila co niektórzy by zrozumieli moje zachowanie:(SadSad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Fifiola
Moderator - Współpracownik NL psycholog

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 18:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wild, według mnie masz całkowitą rację.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mersi

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wild napisał:
mnie się wydaje, że forum powinno być przede wszystkim dla ofiar, a nie dla pomagaczy... ja szczerze mówiąc mam trochę dosyć tego co tu się dzieje na forum, tego całego 'pomagania'

jeszcze jedno, forum to nie jest grupa terapeutyczna, tu ludzie przychodzą często w bardzo złym stanie psychicznym, zachowują się tak jak się zachowują, potrzebują przede wszystkim zrozumienia, rzetelnej informacji jak sobie radzić w trudnej sytuacji, a nie prób wychowywania... Confused

Co dokładnie przeszkadza Wam w pomagaczach?Jeśli ktoś chce profesjonalnej porady to pisze do tej osoby na pw.Chcecie powiedzieć,że na forum powinny wypowiadać się tylko osoby doświadczające przemocy a udzielać odpowiedzi im mogą jedynie osoby kompetentne,z dyplomem?
agnieszka1970

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 20:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi osobiście chodzi o to aby było wiadomo kto tu naprawdę jest profesjonalista,a kto udziela mi rad czy jest to osoba która udziela mi rad tylko na swoim przykładzie czy osoba która chce tylko zabłysnąć czy faktycznie rady są profesjonalne....
Bo ja na dzień dzisiejszy nie wiem kto tu tak naprawdę udziela pomocy i zaczynam coraz bardziej mieć wątpliwości co do tego pomagania Przepraszam jeśli kogoś uraziłam....ta wypowiedzią
Powrót do góry
Wild

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na tym forum jest tylko dwóch moderatorów, i tylko ich rady można traktować jako profesjonalne, co nie znaczy, że należy je traktować jak świętość... wszyscy inni są zwykłymi forumowiczami, i ich rady są nieprofesjonalne i tak należy je traktować!

twierdzenia niektórych osób, że są prawie profesjonalistami trzeba traktować dosłownie, t.z., że prawie robi wielką różnicę!
Wild

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 20:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mersi napisał:

Co dokładnie przeszkadza Wam w pomagaczach?Jeśli ktoś chce profesjonalnej porady to pisze do tej osoby na pw.Chcecie powiedzieć,że na forum powinny wypowiadać się tylko osoby doświadczające przemocy a udzielać odpowiedzi im mogą jedynie osoby kompetentne,z dyplomem?

Mersi, obawiam się, że kompetencje 'pomagaczy' mogą być takie, jak twoje umiejętności językowe, to znaczy żałosne, co nie przeszkadza im być przekonanym, że mogą napominać innych, tak samo jak ty. Jakbyś nie wiedziała to znajomość interpunkcji też zalicza się do umiejętności językowych.

Ostatnio zmieniony przez Wild dnia Czw Lis 06, 2008 21:49, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mersi

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 20:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy Twoja odpowiedź nie powinna się znaleźć w temacie Polszczyzna?
agnieszka1970

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 20:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wild napisał:
na tym forum jest tylko dwóch moderatorów, i tylko ich rady można traktować jako profesjonalne, co nie znaczy, że należy je traktować jak świętość... wszyscy inni są zwykłymi forumowiczami, i ich rady są nieprofesjonalne i tak należy je traktować!

twierdzenia niektórych osób, że są prawie profesjonalistami trzeba traktować dosłownie, t.z., że prawie robi wielką różnicę!
czyli mówisz tu o Tomku i Kaziku? A faktycznie prawie robi bardzo dużą różnice!
Powrót do góry
Fifiola

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
jeszcze jedno, forum to nie jest grupa terapeutyczna, tu ludzie przychodzą często w bardzo złym stanie psychicznym, zachowują się tak jak się zachowują, potrzebują przede wszystkim zrozumienia, rzetelnej informacji jak sobie radzić w trudnej sytuacji, a nie prób wychowywania...

Te słowa poparłam.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wild

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 21:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może ja jeszcze coś dodam... pomaganie na forum, choć odbywa się w wirtualnym świecie, dotyczy jednak żywych osób, to nie jest tak, że to forum może sobie ktoś traktować jako miejsce gdzie zdobędzie doświadczenie do pomagania w realnym świecie.... jeśli ktoś udziela tu rad i przedstawia się jako osoba kompetentna lub tylko sugeruje, że taką osobą jest, a brak mu naprawdę dogłębnej wiedzy na temat przemocy, może wyrządzić ogromne szkody... tu często stawką jest zdrowie i życie ofiar, a także ich dzieci... ofiary są zawsze na pozycji słabszej, proszą o pomoc, są zagubione, zdezorientowane... trudno im często w takim stanie właściwie rozpoznać kompetencje oraz intencje osób 'pomagających', dodatkowo mogą wyobrażać sobie, że na forum Niebieskiej Linii mogą mieć zaufanie... dlatego uważam, że problem 'pomagaczy' powinien być w jakiś sposób rozwiązany przez moderatorów.... to tyle
Mersi

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 21:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez Mersi dnia Pon Lis 24, 2008 21:26, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
ewap99

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno tu okreslic gdzie jest watek pomocowy a gdzie na temat uzywania i dzialania forum np no i faktycznie oznakowanie ludzi którzy poświęcaja swoj czas i pomagaja byłoby fajne
Powrót do góry
Mersi

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 22:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Wild"]
Mersi napisał:

Mersi, obawiam się, że kompetencje 'pomagaczy' mogą być takie, jak twoje umiejętności językowe, to znaczy żałosne, co nie przeszkadza im być przekonanym, że mogą napominać innych, tak samo jak ty. Jakbyś nie wiedziała to znajomość interpunkcji też zalicza się do umiejętności językowych.

Wild.
Może i moje umiejętności są żałosne.Tym lepiej gdy nikt nie będzie miał więcej możliwości tak żałosnych tekstów czytać.Dosyć już razy słyszałam w swoim życiu,że to co robię,myślę i czuję jest żałosne.Na więcej nie pozwolę.
Wild

PostWysłany: Czw Lis 06, 2008 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mersi napisał:
Wiem.Narażę się wielu osobom.Trudno.Wiem,że jestem na forum dla ofiar przemocy.Coraz częściej mam także wrażenie,że dla ofiar wtórnego analfabetyzmu. Very Happy Czasem aż mnie przerażają niektóre wypowiedzi.Wiem,że to nie jest sprawą najistotniejszą,być może błahostką ale co niektórzy porozumiewaja się językiem z epoki kamienia łupanego do tego stopnia,że nie sposób zrozumieć o co im chodzi Shocked
Tak choćby z szacunku dla samego odbiorcy staram się uwzględniać normy pisowni klawiaturowej(mnie również zdarzają się literówki) ale czasem to nie sposób poznać czy piszę z dorosłą osobą czy z jej dzieckiem.
Pozdrawiam

to twój tekst, jakbyś zapomniała... uważasz, że tobie wolno coś zarzucać innym, ale nikt nie ma prawa krytykować ciebie... hmm... ja ci przynajmniej nie zarzucałam wtórnego analfabetyzmu...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Uwagi nt forum Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 5 z 13

Skocz do: