Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

uczniowie - przemoc w rodzinie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleksandra ;)

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 19:10    Temat postu: uczniowie - przemoc w rodzinie Odpowiedz z cytatem

Jestem nauczycielką w malej wiejskiej szkole.Jestem wychowawczynią w klasie szóstej. Mam problem. Wielu z moich uczniów w domu spotyka się z przemocą, alkoholizmem, biedą. Niewiele daja interwencje policji. Przyjadą, spiszą notatkę, ewentualnie odwiozą awanturującego sie ojca do izby wytrzeźwień i na tym kończy się ich rola. Ojciec wróci i sytuacja się powtarza. Dzieci sa zestresowane, co odbija sie na ich zdrowiu i nauce. Nie wiem, co robić. Na opiekę spoleczną wlasciwie nie mogę liczyć, ponieważ takich rodzin jest mnóstwo na tym terenie. Żadna instytucja, która moglaby sie tym zainteresować lub zadzialać, nie znajduje się w pobliżu wsi. Zostalam z problemem wlaściwie sama. Matki tych dzieci są bezradne, a wlasciwie pogodzily się z takim losem. Mnie jest tylko żal tych dzieci. Prawdopodobnie niektóre z nich są molestowane przez ojców, ale nie mam na to dowodów, a sprawa jest delikatna i nie mam pomyslu, jak temu zaradzić. Proszę o rady.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka1970

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 19:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam napisać pw do administratora tego forum maras
Powrót do góry
Fifiola
Moderator - Współpracownik NL psycholog
Moderator - Współpracownik NL psycholog

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 20:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aleksandro, napisz skąd jesteś
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aleksandra ;)

PostWysłany: Pon Lis 10, 2008 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem z województwa śląskiego
Powrót do góry
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 1:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Spróbujemy wspólnie zaradzic i pomóc . Badzo się cieszę że napisałaś właśnie tutaj.

Piszesz że policja jest bezradna a zespół d/s nieletnich , ewentualnie dzielncowy ? ...

Póki co posiadam za mało informacji. Lecz z całą pewnością nie odpuszczę tematu.

ps Aleksandro odezwałem się na pw.

pozdrawiam
pysia

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aleksandra;)
odezwę się na priw.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Echnaton

PostWysłany: Wto Lis 11, 2008 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OD grudnia rozpoczynam cos co na razie jest niewyobrażalne...Chcę prowadzić socjoterapię właśnie w takim środowisku.....
Myślę, ze w Twoim środowisku jest jakaś instytucja pomocowa, jeszcze nie wiem jaka ale...w każdej gminie jest coś na kształt pomocy...pomoc socjalna, policja, może lekarz...to są osoby do kontaktowania sie i do szukania pomocy...Można myśleć o zebraniu zespołu interdyscyplinarnego w trudnym przypadku....postaraj się zająć sie jednym przypadkiem...może szczególnym,. może trudnym...pod płaszczykiem takiej interwencji zbierz dzielnicowego, pracownika socjalnego, może kuratora, lekarza...i przedstaw im problem, który Cie trapi...spróbuj pokazać wszystkim korzyści....Policja - mniej interwencji, GOPS - więcej pomocy mniej pieniędzy, kurator - mniej pracy, lekarz - mniej chorób w rodzinie...i tak dalej, i tak dalej...nie znam co w tej Twojej małej miejscowości można zebrać, jakich sojuszników ale myslę, ze można wiele....

Gdybyś miała pytania - odpowiem....
pysia

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 12:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem to tak,że chodzi Ci o poszukiwanie rozwiązanie systemowego, co powinno oczywiście zaowocować poprwaą jakości życia poszczególnych rodzin i uczniów.
Może dobrym pomysłem będzie odnalezienie wśród innstytucji pomocowych: policji, pomocy społecznej i tych innych już wymienionych, osób tak jak Ty przejętych losem tych dzieci.
Czasem dużym instytucjom "umykają" sprawy maluczkich(choć oczywiście nie powinny).
Może spróbujesz zainteresować konkretne osoby problemem we wsi, zwłaszcza związanym z przemocą i molestowaniem.Może powstanie koordynator na ten rejon(jeśli jeszcze go nie ma) i problemy staną się bardziej widoczne czyli nie tylko Ty będziesz się starała je rozwiązać.
Jak to mówią:"w kupie siła" Wink
pozdrawiam
Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maras

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 12:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w zespole dobroci i zaangażowania siła Smile . Taka mamła gra słów a jak istotna . Podstawa to współpraca i dodam od siebie Budowanie Dialogu bez Barier Smile

pozdrawiam Smile
Echnaton

PostWysłany: Pią Lis 14, 2008 22:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podstawa naszego działania jest praca zespołu interdyscyplinarnego....
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: