|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MariaH
|
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 22:17 Temat postu: Szukam pomocy |
|
|
Szukam możliwości pomocy rodzinie i dziecku w Chorzowie. Jak skłonić kogoś, żeby szukał pomocy, skoro jej nie chce, a może ucierpieć dziecko? Jak przy tym nie narazić osoby bezpośrednio zaangażowanej w całą sytuację - a jest to możliwe? Czy pozostaje tylko odebranie dziecka z rodziny? |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 1:32 Temat postu: |
|
|
OŚRODKI INTERWENCJI KRYZYSOWEJ
ul KARPACKA 20
tel: +48 32 2463618
tel: +48 32 2470414
ul SIEMIANOWICKA 58
tel: +48 32 2416887
w Chorzowie
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Masza35
|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 21:22 Temat postu: |
|
|
Witaj, to dobrze że dostrzegasz zło, ale rozważ czy faktycznie masz wchodzić w sprawę. Czy nie zaszkodzisz? Nie piszesz bliżej o co chodzi,ale wiedz,że jeśli ktoś jest w przemocy to musi SAM PODJĄĆ DECYZJE O ODEJŚCIU.Wiem to z autopsji.
Inna sprawa jesli dotyka to wyłącznie dzieci- tu trzeba interweniować.
Zyczę powodzenia
Masza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
Renata Moderator - Pracownik NL

|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 14:37 Temat postu: |
|
|
MariaH,
rozumiem, że piszesz jako tzw. świadek przemocy - czyli osoba, która wie co się dzieje w rodzinie, ale nie jest "stroną" - ani ofiara, ani sprawca, tylko sąsiadka lub babcia, lub kuzynka itd.
Myslę, że na początek warto porozmawiać z osoba, która wydaje Ci się być tzw. opiekunem niekrzywdzącym. Niezależnie od rodzaju podjętych działań to na tę osobę spadnie ciężar zapewnienia dziecku wsparcia. Może ona/on ma jakiś pomysł, tyle, ze nie widzi możliwości realizacji go bez wsparcia z zewnątrz i odczuje ulge i wzmocnienie jak powiesz, ze widzisz co się dzieje i chcesz pomóc.
Drugi rodzaj działań, które zawsze można podjąć to złożenie do najbliższego Sądu Rodzinnego i Nieletnich "wniosku o wgląd w sytuację dziecka" (wzór wniosku na naszej stronie www.niebieskalinia.pl, informacje prawne - lewe boczne menu, informator "Kryzysy w rodzinie a prawo", str. 29.).
Pozdrawiam serdecznie
Renata |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lewek
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 15:44 Temat postu: |
|
|
witam
mam pytanie dotyczące wymeldowania, jestem w trakcie rozwodu mieszkalismy z teściami, którzy wymagają ode mnie wymeldowania, wyprowadzilam się z domu, a dziecko zawiozłam do moich rodziców, nie mieszkamy tam juz ponad miesiąc, czy muszę się sama wymeldowac i jakie mam prawa i jescze jedna kwestia czy moi rodzice muszą prosic mojego syna do telefonu jeśli wiadomo że on jest przekupywany i przeciągany na strone teściów, Mówią naprzykład że coś na niego czeka. Pozdrawiam Aleksandra Jancewicz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|