Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 13:15 Temat postu: Pomoc dla ofiar przemocy domowej |
|
|
Pomoc dla ofiar przemocy domowej
Stowarzyszenie NEWW - Polska dzięki dotacji Urzędu Miasta Gdańska oferuje bezpłatną pomoc prawną i psychologiczną dla kobiet doświadczających przemocy w rodzinie.
Jeśli ktoś Ci bliski:
- wyzywa Cię i poniża
- bije Cię, popycha czy szarpie
- wyśmiewa, krytykuje
- grozi, że Cię zabije
- kontroluje to co robisz
- ogranicza Ci kontakt z rodziną i znajomymi
- wykorzystuje swoją przewagę, aby sprawić Ci ból
... to krzywdzi Cię stosując przemoc!!!!
Zrób pierwszy krok, aby POWSTRZYMAĆ PRZEMOC. Zadzwoń i umów się na spotkanie z psychologiem lub prawniczką. Tel. 0 58 344 38 53. Porady prawne odbywają się w poniedziałki, wtorki i środy, a porady psychologiczne w czwartki od godz. 16 do 20.
edynie interdyscyplinarna, wieloaspektowa pomoc w przypadku przemocy domowej przynosi oczekiwane efekty. Dlatego też Stowarzyszenie NEWW – Polska do wielu lat łączy porady prawne i psychologiczne, co pozwala na pomoc z różnych obszarów kompetencji. Prawniczka udziela porad dotyczących spraw karnych o znęcanie się nad rodziną, spraw alimentacyjnych czy rozwodowych, a psycholożka daje wsparcie kobietom, które zdecydowały się iść do sądu.
Udzielanie jedynie pomocy prawnej, bez wsparcia psychologicznego bardzo często powoduje, iż osoba krzywdzona nie jest w stanie udźwignąć ciężaru spraw sądowych i wycofuje się z nich. Natomiast pomoc prawnika i psychologa równocześnie pozwala na przetrwanie najtrudniejszych chwil, kiedy trzeba zawalczyć o swoje prawa w sądzie. _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 22:37 Temat postu: |
|
|
Tylko pytanie czy pomoc jest ogólnopolska czy skieorwana dla mieszkańców Gdańska ? _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 22:44 Temat postu: |
|
|
tego już tam nie było napisane, ale jutro tam zadzwonię i się zapytam
Tomuś,a ty miałeś odpoczywać chyba, co?  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 23:21 Temat postu: |
|
|
Wybacz że zapytałem lecz piszę na przykładzie wielu poradni które są dotowane przez Urzędy Miast/Gmin z tymi co miałem do czynienia funkcjonawały dla osób zamieszkałych w podłegłym regionie. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 16:09 Temat postu: |
|
|
W wielu miastach i gminach dotacje miejsko-gminne do przemocowych pomocy czyni je jakby miejscoiwymi, ale nie do końca, teraz coraz częściej pisząc projekty i przeznaczając na to fundusze podmioty chcą aby była to pomoc wszystkim potrzebującym a nie uwarunkowana miejscowo. Wyobraźcie taką sytuacje przychodzi ktoś z nożem w plecach a ja pytam - a gdzie pani mieszka, krew leci po plecach a ja próbuje ustalić czy mogę pomóc. Z przemocą jest jak z ratownictwem medycznym - nikt nie patrzy na to sąd kto przybywa, ważne z czym do nas przychodzi, zajmujemy się problemem a nie jego ubezpieczeniem czy miejscem zamieszkania.
To tez standardy postępowania.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 17:08 Temat postu: |
|
|
tak teoretycznie jednak praktyka i pozyskane fundusze niestety rejonizują. Takie punkty pomocowe powinny być w każdej miejscowości a jest tak jak jest.
W wielu miejscach w kraju temat jest w dalszym ciągu obojętny a czasem nawet niewygodny. Coż ale to zmienimy z całą pewnością ! _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 15:14 Temat postu: |
|
|
W moim punkcie zdarzaja się osoby, które mieszkają czasami i 60 i 100 km. Swego czasu była kobieta, która dojeżdżała na terapie prawie 60 km, bo w swojej miejscowości nie mogła. Znane sa przypadki uczestniczenia osób z innych powiatów a i z inncyh województw - tez sie zdarza. I nikt nigdy nie pyta - czemu. Jesli chcemy pomagać porzebujacym to nie pytamy ani o stasus społęczny, ani wykształcenie ani o miejsce zamieszkania. Zniechęcanie do wychodzenia z przemocy powinno byc karalne.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 11:10 Temat postu: |
|
|
Zniechęcanie do wychodzenia z przemocy powinno byc karalne....
Zabrzmiało to strasznie
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 11:17 Temat postu: |
|
|
Jak wytłumaczyc osobom, które doznaja przemocy, są słabe i zdominowane przez własnego tyrana, że instytucje moga je ranć? Tylko przez opracowanie rzetelnych norm postepowania instytucji łąćznie z odpowiedizalnością za źle czynioną pomoc. To troche jak zasada odpowiedzianości lekarskiej... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 11:22 Temat postu: |
|
|
już myślałam że źle odczytalam Twoje słowa,jeśli jest tak jak piszesz w ostatnim poście to się zgadzam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ja44
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 11:52 Temat postu: |
|
|
Obawiam się ze takie normy nie zostana opracowane w tym stuleciu, ale sama idea mysli jest godna poparcia  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 12:05 Temat postu: |
|
|
Obawiam się, że pewnie masz rację...Ofiary są zbyt słabe aby walczyć skutecznie o swoje prawa. Mam jednak nadzieje, ze w wielu miejscach znajda się zapaleńcy, ktrózy - pomimo wystepujących trudności - będa walczyc o to aby ofiary mogły poszukać wszędzie skuteczniejszej pomocy i nie będizemy odcinac się od tego jakąs rejonizacją, pieniędzmi, trudnościami obiektywnymi. Zdaję sobie sprawę, ze w niektórych sprawach pomoc jets bardzo trudna, wręcz niemożliwa, ale trzeba robić wszystko aby pomóc słąbszym, wychodząc ze słusznego założenia, że silniejsi nie wymagaja pomocy.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|