| 

|  | Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
 www.niebieskalinia.pl

|  

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |  
		| Autor | Wiadomość |  
		| ewka_konewka 

| 

|  Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 21:50    Temat postu: Programy telewizyjne |   |  
				| 
 |  
				| Mam pytanie do forumowiczów (i szczególnie dla przedstawicieli FDN) odnośnie programów telewizyjnych odnośnie wychowania dzieci. Co myślicie o takich programach? Który jest najlepszy?
 Chodzi mi tu o naszą rodzimą Super Nianię i Świat Według Dziecka, ale też o zagraniczne programy. Pamiętam świetny program z Tanyą Byron. Niestety nie jest już nadawany

Na co teraz warto zwracać uwagę w TV?
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

| 

|  Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:56    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Witaj Ewo 
 Ciekawe pytanie zadałaś.  W/g mnie programy TV mogą stanowić ewentualne uzupełnie,  odcinek wiedzy odnośnie  wychowania a raczej radzenia sobie z  niektórymi zachowaniami naszych pociech.
 Jak każdy program musi być nieco naciągany aby miał odpowiednią oglądalność  tak działają media czy tego chcemy czy nie.

W przypadku porad, konsultacji można skorzystać z poradni  psychologicznych (PP) , terapeutów a także organizacji pozarządowych zajmujących się ową tematyką. To w/g mnie jest wskazana ewentualność a dopiero potem możemy sobie uzupełniać wiedzę programami a nie odwrotnie.

Nie możemy polecić żadnego programu w TV z uwagi, iż nie są wyznacznikami a także z nimi w żaden sposób nie współpracujemy jako forum.
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| ewka_konewka 

| 

|  Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 23:27    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Dziękuję za szybką odpowiedź, tylko jest trochę nie do mojego pytania. 
 W poprzednim poście nie chodzi mi o to, żeby ktoś wskazał mi, zgodnie z którym programem TV powinnam wychowywać dziecko. Pytałam o to, na który program, zdaniem forumowiczów i specjalistów, warto zwrócić uwagę. Czy może lepiej dać sobie spokój z telewizją, wziąć książkę do ręki i na spokojnie coś poczytać (nie o wychowaniu dziecka, tylko ogólną).

Nie chce konsultować dziecka ze specjalistą przez ekran telewizora (jak mogłoby to być możliwe?), tego co widzę w TV nie biorę w 100% za prawdę. Moje pytanie dotyczyło opini forumowiczów o tym, który z programów jest najmniej naciągany.
 Albo który najbardziej.

Wymiana poglądów to chyba nie kryptoreklama.....
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

| 

|  Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 0:19    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  	  | ewka_konewka napisał: |  	  | Moje pytanie dotyczyło opini forumowiczów o tym, który z programów jest najmniej naciągany. Albo który najbardziej.

| 

Wyrwane z kontekstu ale...czy pytasz o działanie TV? Odpowiem też pokrętnie ale szczerze - TV produkuje takie programy jakie my chcemy oglądać, to my jesteśmy poniekąd twórcami tych wszystkich seriali, konkursów, tańców z nartami czy śpiewania zamiast grania. Więc i wszelkie programy edukacyjne są dostosowane do tego co MY chcemy oglądać i podawane w taki sposób aby były strawne i przydatne. Swego czasu oglądając jakiś tasiemiec natrafiłem na profilaktykę i pomyślałem, że serial może być wspaniałym źródłem oddziaływania na społeczeństwo, wystarczy "przemycić" w nim coś co nastawiałoby pozytywnie albo pomagało zrozumieć pewne sprawy głębiej.
		|  |  
		| Fifiola Moderator - Współpracownik NL psycholog

| 

|  Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 10:04    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ewka,oczywiście,że lepsza książka, niż program (sztuczny i pod publikę). A w skrajnych przypadkach najlepszy jest żywy specjalista  |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| FDN-pp 

| 

|  Wysłany: Sro Wrz 23, 2009 14:41    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ewka, myślę, że każdy program, który jakoś uwrażliwia, edukuje pokazuje świat z perspektywy dziecka jest ważny, cenny 
 Do tego jednak, faktycznie zgodziłabym się z przedmówcami: nie należy  do jakiegokolwiek programu podchodzić bezkrytycznie i traktować jako jedynie słusznej drogi i metody.
 Myślę, że cenne jest zobaczenie, że inni rodzice miewają podobne problemy.. a może nawet i gorsze
   Z pewnymi rozwiązaniami proponowanymi w programach, można poeksperymentować. Ale nie jest tak, ze coś zadziała w 100% u każdego. gdyby tak było, psycholodzy opublikowali by poradnik, instrukcję obsługi do wychowywania dzieci i rozesłali to po wszystkich jako element wyprawki.

Odpowiadając na Twoje pytanie, który program warto oglądać - ten który Ty lubisz. Jeśli z jakiegoś czerpiesz, uczysz się czegoś nowego tzn. że to odpowiednia propozycja. Ktoś ceni super nianię, a ktoś zaklinaczkę.
 dzieci. Jakikolwiek program, który podnosi świadomość nt relacji rodzice dzieci jest cenny!
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		| Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

| 

|  Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 20:41    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Aby dorzucić parę zdań na ten temat to mogę jeszcze jakby uzupełnić, że każdy kto szuka wiedzy, kto próbuje coś zmienić w swoim modelu wychowania, kto podpatruje innych, stara się szukać lepszych, funkcjonalniejszych rozwiązań już zasługuje na uwagę. I jestem spokojny o dzieci tej osoby. Wychowanie to także podglądanie innych i uczenie się na ich błędach i potknięciach. _________________
 „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność”
 |  |  
		| Powrót do góry |  |  
		|  |  
		|  |  

| 

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach