|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wild
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 0:01 Temat postu: |
|
|
Koniec współuzależnienia - Melody Beattie
Znakomita książka dla wszystkich osób które trwają w wyniszczających je związkach, ale także dla osób które pochodzą z dysfunkcyjnych rodzin. Współuzależnienie to bardzo szerokie pojęcie. Odnosi się do partnerów alkoholików, rodziców których dzieci przejawiają zachowania dysfunkcyjne, ludzi którzy nie potrafią odmówić pomocy nawet kosztem siebie.
Molestowanie moralne Marie-France Hirigoyen
Książka przedstawia metody jakimi posługują się agresorzy i reakcje ofiar. Mnie ta książka bardzo dużo dała, zrozumiałam dzięki niej co się ze mną działo.
Ostatnio zmieniony przez Wild dnia Sro Lip 25, 2007 12:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beata100
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 13:54 Temat postu: |
|
|
Isabelle Nazare-Aga "Nie pozwól soba manipulować w życiu".
Bardzo pomocna dla osób, które muszą mieć kontakt z psychopatą (choćby ze względu na wspólne dzieci). Psychopaci są świetnymi manipulatorami.
Robert Hare "Psychopaci sa wśród nas". To druga pozycja pozwalajaca na przyjrzenie się osobowości psychopatycznej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 12:22 Temat postu: |
|
|
Dodam jeszcze może książkę Anna Salter Drapieżcy, to jest o przemocy seksualnej. Książka trudna, ale myślę, że warto się zapoznać, bo przemoc domowa często powiązana jest z przemocą seksualną.
Jest jeszcze pozycja bardzo ważna Zawsze bezpieczna - psychologiczne aspekty samoobrony kobiet - Wojciech Kruczyński i Paweł Droździak.
Dużo o asertywności, zachowaniu zasad bezpieczeństwa, zasad właściwej reakcji na atak. Bardzo dobra pozycja. (jak ktoś nie może zdobyć tej pozycji, to ew. mogę pomóc, proszę o wiadomość)
Ostatnio zmieniony przez Wild dnia Sro Lip 25, 2007 12:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia
|
Wysłany: Pon Lip 09, 2007 21:34 Temat postu: |
|
|
polecam ksiazke rowniez Melody Beattie "Jezyk wyzwolenia"
Mnie osobiscie bardzo pomogla wlasciwie codzien mi pomaga odnalezc siebie na nowo jest fajnie napisana w formie pamietnika zawiera mase przemyslen taka terapia domowa z ksiazka |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Lip 13, 2007 11:14 Temat postu: |
|
|
Może troszkę pozycja odbiegająca od temtyki ale z całą pewnością z nią związana . Ostanio wpadła mi w ręce i przeczytałem z zainteresowaniem . Bardzo ciekawa - polecam .
" Gdzie się podziało moje dzieciństwo o dorosłych dzieciach alkoholików "
Charaktery 2006 r.
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Nie Lip 15, 2007 18:38 Temat postu: |
|
|
Marie-France Hirigoyen, Molestowanie moralne
Jest to książka o przemocy psychicznej, związkach z ludźmi o charakterze narcystycznym. Ciekawa, bo cała poświęcona przemocy psychicznej, pokazująca schematy działań ofiar i katów, nie tylko w domu i bliskich relacjach, lecz również w pracy.
"Autorka jest psychiatrą, psychoanalitykiem, terapeutą oraz specjalistą w dziedzinie wiktymologii. Aktywnie angażuje się w walkę o poszanowanie praw jednostki. Jej książka, nagłośniona przez media i wydana w ponad dwudziestu krajach, wywołała szeroką debatę społeczną. Marie-France Hirigoyen charakteryzuje najczęściej spotykane formy agresji w związku małżeńskim, rodzinie oraz miejscu pracy. Analizuje specyficzny charakter i kolejne fazy relacji perwersyjnej oraz osobowość prześladowcy i ofiary. Refleksja na temat konsekwencji molestowania moralnego kończy się praktycznymi wskazówkami, pozwalającymi ofiarom dostrzegać, analizować i przeciwstawiać się różnym formom przemocy. Książka jest jednocześnie oskarżeniem współczesnego społeczeństwa o tolerancję czy wręcz obojętność wobec tego destruktywnego zjawiska. Ostrzega przed banalizacją tej formy agresji, wymierzonej w godność oraz integralność psychiczną jednostki."
FILM "PLAC ZBAWICIELA" _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Pon Lip 23, 2007 11:04 Temat postu: |
|
|
Alice Miller - Zniewolone dzieciństwo: ukryte źródła tyranii
książka o przemocy, o tym jak przemoc przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, jak dzieci doznające przemocy ze strony rodziców same potem znęcają się nad innymi, ale także o tym, że przemoc wobec dzieci jest źródłem takich problemów jak narkomania, anoreksja, depresja, samobójstwo
wg mnie to jedna z najlepszych książek na temat przemocy, ukazująca wszystkie ukryte mechanizmy przemocy psychicznej i fizycznej
Karen Horney - Neurotyczna osobowość naszych czasów
bardzo dobra książka, ukazująca pokrętne myślenie neurotyka
można w niej odnaleźć zachowania oprawcy, ale także swoje własne zachowania, mnie ta książka bardzo dużo dała, szczególnie wyjaśniła co oprawcy rozumieją pod słowem "miłość" |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 22:35 Temat postu: |
|
|
Trisi poleca :
Cytat: | "Czas kobiet" - Majewska-Opiełka Iwona - sporo można czerpać z niej dla siebie, nie we wszystkim zgadzam się z autorką, ale wiele jest i wątków wspólnych.
"Czas kobiet to podróż do sedna kobiecości, próba udzielenia odpowiedzi na podstawowe pytania, co czyni mnie kobietą, dokąd zmierzam, co chcę osiągnąć w życiu i jaki mam na to wpływ, jak kształtować relacje z najbliższymi, jak odnaleźć się w życiu zawodowym i osobistym.
Autorka, porównując status kobiety amerykańskiej i polskiej oraz opisując dokonania wybitnych kobiet, szuka odpowiedzi na powyższe pytania, uczy, jak znajdować to, co naprawdę ważne: troskę o siebie, rozwijanie własnych zainteresowań, poznanie swoich uczuć i emocji, pielęgnację ciała i sfery duchowej.
Kluczem do sukcesu jest akceptacja siebie, poczucie własnej wartości, odnalezienie równowagi między swoimi pragnieniami a oczekiwaniami innych, życie w zgodzie z własną naturą i odnalezienie swego miejsca w świecie." |
_________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 22:12 Temat postu: |
|
|
Stanisław Pużyński
Depresje i zaburzenia afektywne
PZWL
Depresje nie są jedynie, jak sądzą laicy, przykrymi stanami przygnębienia i złego nastroju - to jedne z najpowszechniejszych obecnie zaburzeń psychicznych, które, podobnie jak inne choroby afektywne, niełatwo jest rozpoznać i leczyć. Jest to trzecie, uzupełnione wydanie książki, napisanej przez wybitnego specjalistę w dziedzinie psychiatrii. Zawiera podstawowe informacje na temat obrazu klinicznego, przyczyn oraz leczenia tych ważnych społecznie chorób. Publikacja przeznaczona jest dla lekarzy ogólnych i rodzinnych, a także dla psychologów klinicznych.
Spis treści:
Depresje jako interdyscyplinarny problem kliniczny i społeczny Depresje - definicja, klasyfikacja, przyczyny Depresje w przebiegu chorób afektywnych Mania (zespół maniakalny) Depresje psychogenne (depresje o przyczynach psychologiczych) Depresje wieku podeszłego Zaburzenia depresyjne w schorzeniach organicznych o.u.n. Depresje u osób chorych somatycznie i związane ze stosowaniem leków Depresje w przebiegu uzależnienia od alkoholu Depresje i samobójstwa Leczenie depresji Zapobieganie nawrotom chorób afektywnych (profilaktyka) Skorowidz _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2007 21:42 Temat postu: |
|
|
Czy może ktoś zna jakąś książkę o przemocy w stosunku do dzieci oraz jak je uświadamiać, by były ostrożne oraz informowały dorosłych o przemocy lub próbach wciągania?
Mamy przeprowadzić zajęcia dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym i mam zamiar przygotować ten temat, choć jest dość trudny. _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 23:34 Temat postu: |
|
|
Mały poradnik dla ofiar przemocy w rodzinie, dyskryminacji i
molestowania (format pdf):
http://www.neww.org.pl/download/porady_prawne.pdf _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Paź 04, 2007 13:25 Temat postu: |
|
|
kolejna pozycja literacka :
"Kobiety, które kochają za bardzo "
autor Robin Norwood _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 12:38 Temat postu: |
|
|
POLECAM
Maria Król – "Fijewska „Stanowczo, łagodnie, bez lęku” INTRA
"Nawet w bardzo trudnych sytuacjach można obronić własną godność i prawa osobiste, nie naruszając godności i praw drugiego człowieka. Książka Marii Król-Fijewskiej uczy, jak żyć po swojemu i wypowiadać bez lęku własne zdanie; jak odmawiać, nie wywołując konfliktów, i złościć się, nie raniąc innych; jak bronić własnych interesów, jak nie dać się wykorzystywać, poniżać ani lekceważyć. Jest w istocie obfitującym w praktyczne przykłady podręcznikiem wewnętrznej demokracji. Dzięki załączonej na końcu "mapce asertywności" czytelnik może określić, jak dalece umie wyrażać własne zdanie i bronić swoich praw." _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 21:28 Temat postu: |
|
|
Fortune Dion
Samoobrona psychiczna
Samoobrona psychiczna jest zwięzłym przewodnikiem po rodzajach ataków psychicznych oraz formach obrony. Istotną rolę w obronie pełni poznanie form ataków psychicznych, jak i analiza ich natury oraz motywów. Szeroko omówiona została także metodyka obrony przed atakiem psychicznym.
poniżej fragment książki:
http://www.gandalf.com.pl/fragment/samoobrona-psychiczna/
Podoba mi się w tej książce mistycyzm  _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Nie Gru 09, 2007 17:02 Temat postu: |
|
|
Polecam książkę autorki wymienianej już przez Beatę - Isabelle Nazare-Aga "Nie pozwól sobą manipulować w życiu", jest druga książka tej samej autorki "Nie pozwól sobą manipulować w miłości".
Jest to kontynuacja poprzedniej pozycji, przedstawia metody działania manipulatorów w związku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|