|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
heka
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 2:22 Temat postu: nie potrafię zrobić ostatniego kroku.... |
|
|
Nie będę opisywać mojej historii ,bo jest taka jak 99% z Was.Żyłam w chorym małżeństwie 35lat!!!!Alkohol i przemoc.Dokładniej to po 28 powiedziałam :stop.Najpierw była sprawa (wszystkie z mojego powództwa)o alimenty,potem rozdzielność majatkowa,następnie pozbawienie praw rodzicielskich,o przemoc-wyrok 1,5 roku w zawieszeniu na 2,5 roku,na koniec rozwód. W sumie trwało to wszystko 7 lat.W lipcu tego roku rozwód z wyłącznej winy męża z eksmisją bez prawa do lokalu socjalnego.W międzyczasie terapia dla ofiar przemocy i współuzależnionych.
Zrobiłam dużo, bardzo dużo żeby wreszcie żyć godnie,ale dziś jestem bezsilna.Mieszkam z 2 dzieci( syn student i córka w gimnazjum) i ex.On jest alkoholikiem skrajnie zdegradowanym.pokój to melina .W całym domu smród .Nie myje się ,nie sprząta.Pościel nie zmieniana od kilku lat. Jego szafka w kuchni nie myta od 7 lat. Nie umiem , nie mam pomysłu w jaki sposób wyegzekwował wyrok eksmisyjny.Komornik nie ma możliwości-tak powiedzial bo gmina nie ma pomieszczeń zastępczych.Z drugiej strony kurator mówi że są.Komornik radzi (dobre !!!)"niech mu pani kupi byle co i wtedy eksmitujemy".Ja jestem na emeryturze ,mam najnizsżą krajową ,bo wychowałam 4 dzieci więc urlopy i opieka nad nimi była wyłącznie moją sprawą.To on robił karierę .Nie mam pieniedzy na kupno mieszkania.Ledwo wiąże koniec z końcem żeby nakarmić i odziac jeszcze tych dwoje które się uczą.Czy jest ktoś kto podpowie ( ale realnie ) co moge zrobic jeszcze ,do kogo iść,z kim rozmawiac i jak go eksmitowac?
Zapomniałam dodac ,że sytuację bardzo dobrze zna dzielnicowy( zeznawał w sprawie o rozwód),OPS,kurator z sądu rodzinnego w związku o pozbawienie praw rodzicielskich.Wszyscy kiwają głowami ,współczują nawet i tyle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 13:41 Temat postu: |
|
|
Może czas na media? Nie jesteś jedyną ofiarą bezdusznych przepisów. Były już takie relacje w TV. _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jesiennapiosenka
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 13:47 Temat postu: |
|
|
ja przepraszam za pytanie,ale nie można go po prostu nie wpuścić jak wyjdzie z domu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
heka
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 13:51 Temat postu: |
|
|
Brzytwa napisał: | Może czas na media? Nie jesteś jedyną ofiarą bezdusznych przepisów. Były już takie relacje w TV. |
Taka szleńcza myśl też mi już przebiegła przez głowę.Nie jestem gotowa pokazac mojej twarzy i opowiadać całej Polsce o mojej sytuacji:wink: A dzieci? Bo w sumie ja ,to ja . jakoś bym się ze sobą dogadała.Zrobic im taki "obciach"wobec koleżanek ,kolegów, w szkole?Wiem ,wiem .To nie my powinnismy się wstydzic!!Ja się już za niego nie wstydze ,ale dzieci tak.
jesiennapiosenka,wg prawa ,nie można  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jesiennapiosenka
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 13:55 Temat postu: |
|
|
ja też tak myślałam,ukrywałam różne rzeczy,kłamałam,by się wydało,nie zapraszałam gości,koleżanek,a teraz okazało się,że i tak wszyscy wiedzą i tak,co się dzieje.
dzieci dostały pomoc,i chociaż jest mi psychicznie nadal bardzo źle,to wiem,że wstyd był większy jak siedzieliśmy w tym syfie,niż teraz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|