|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 14:00 Temat postu: |
|
|
Witaj Starsza, poczytaj, poszukaj, posłuchaj, a potem opowiedz nam swoja historie...Każdy zasługuje na przyjaźń, każdy zasługuje na miłość, każdy zasługuje na istnienie... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
anwy
|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 20:22 Temat postu: |
|
|
Starsza, miło, że zajrzałaś do nas. Wiesz, kiedys w chwili zwatpienia przeczytałam kilka swoich wpisów... i wiesz też się sobie dziwię i nie dziwię. "szlachetność - piękne słowo, ale ja tego tak nie odczuwam, raczej nazwałabym to człowieczeństwem - tak po prostu. Szkoda, że niektórzy są z tego wyprani. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Starsza
|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 23:08 Temat postu: |
|
|
Tak masz rację Człowieczeństwo ... jak to się dzieje,że niektórzy są pozbawieni nawet cech tego człowieczeństwa przez małe "c"? I czemu wciąż ktoś z tego powodu cierpi? Dziś fatalny dzień - każda próba rozmowy z małżonkiem kończyła się obelgami albo poniżaniem .... Może jutro będzie mniej agresji(zauważyłam,że pogoda ma wpływ na jego reakcje a dziś padał deszcz i dośc mocno wiało) Życzę ... nie wiem? może wszystkim mnie podobnym powinnam życzyć żeby ich partnerzy choc przez 24godz. nie mogli nic mówić? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lip 06, 2010 23:49 Temat postu: |
|
|
Alkoholicy mówią, że liczy się dzień dzisiejszy, to, że dziś nie wypiłem...podobnie w przemocy, liczy się, że dziś nie było przemocy....Tylko przemoc jest bardziej boląca jeśli zadaje ja ta osoba, która przede wszystkim powinna kochać.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 1:27 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Alkoholicy mówią, że liczy się dzień dzisiejszy, to, że dziś nie wypiłem...podobnie w przemocy, liczy się, że dziś nie było przemocy....Tylko przemoc jest bardziej boląca jeśli zadaje ja ta osoba, która przede wszystkim powinna kochać.... |
nieprawda
w przemocy liczy się dzień w którym ofiara czuje się bezpieczna, dni w których przemocy nie było jest sporo i one nie są szczęśliwe, ale to tylko zrozumie ktoś kto bał się o bliskich , o siebie...
Nie da się porównać radości z dnia w którym się nie 'zapiło' do dnia, w którym 'się upiekło'.. To mylenie pojęć na którym wiele osób trwających w przemocy się opiera i nadal się w niej zgłębia, walcząc nie o dni bezpieczne, ale o te w których ktoś nie 'przywali'.. jaśniej się nie da .. _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 10:17 Temat postu: |
|
|
Prawda. O tym myślałem pisząc o dniu bez przemocy, nie o unikaniu przemocy, nie o ucieczce czy chwilowej euforii spowodowanej np. "miodowym miesiącem" ale o pełnym bezpieczeństwie. To dla mnie jest dzień bez przemocy.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
without
|
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 21:06 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | Prawda. O tym myślałem pisząc o dniu bez przemocy, nie o unikaniu przemocy, nie o ucieczce czy chwilowej euforii spowodowanej np. "miodowym miesiącem" ale o pełnym bezpieczeństwie. To dla mnie jest dzień bez przemocy.... |
Oki, tylko pamiętaj do jak 'rozumujących' osób piszesz ..
Na mnie czas..
Pozdrawiam. _________________ "... i z piekła wezmą tancerkę, jeśli ich urzekła ..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
anwy
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 9:39 Temat postu: |
|
|
JAK WALCZYĆ Z KŁAMSTWAMI ŚWIADKÓW???!!!Wprawdzie spodziewałam się tego, ale nie w takim wymiarze i nie od tych osób.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 11:41 Temat postu: |
|
|
anwy napisał: | JAK WALCZYĆ Z KŁAMSTWAMI ŚWIADKÓW???!!!Wprawdzie spodziewałam się tego, ale nie w takim wymiarze i nie od tych osób.  |
żądać i dopilnować zaprotokołowania wszystkich tych kłamstw _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 12:08 Temat postu: |
|
|
może skorzystać z prawa zadawania pytań?
wtedy byś wiedziała jak zadać pytanie, żeby nie mogli wyłgać się od prawdziwej odpowiedzi. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
anwy
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 8:53 Temat postu: |
|
|
Dzięki, będę z tego korzystać. Właśnie szukam dodatkowych swiadków, myślę, ze całkiem obcy ludzie predzej zeznają prawdę ... a moze to ja się mylę i zle wszytko oceniam? |
|
Powrót do góry |
|
 |
heka
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 10:46 Temat postu: |
|
|
W niczym się nie mylisz.Odpędzaj takie myśli ,bo one wysysają energię.
Bardzo cię rozumiem ,bo miałam podobnie.Wprawdzie tylko jednego takiego swiadka ,którego zeznania i tak nie zostały przez sąd wzięte pod uwagę ,bo zbyt odbiegały od pozostałych ,ale słuchać tego bełkotu było mi baaaaaaardzo trudno.Zrobiłam tak jak radzi Echnaton( spodziewałam się ,ze kobieta będzie kłamać,więc trochę się przygotowałam).Nieźle mi poszło.
A w jakiej sprawie to było? Karnej ,czy alimentacyjnej? |
|
Powrót do góry |
|
 |
anwy
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 16:29 Temat postu: |
|
|
Na razie to tylko w śledztwie do karnej. Do samej sprawy dobrze się przygotują. |
|
Powrót do góry |
|
 |
anwy
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 18:54 Temat postu: |
|
|
przez dłuższy czas było w miarę spokojnie, jaśniała iskierka nadziei, że jednak może być lepiej i ... i oczywiście mogę mieć pretensje tylko do siebie, że zaczęłam znów wierzyć w możliwość odbudowy związku. Ostatnie dni pokazały, jak bardzo jestem głupia z tą swoją wizją normalnej rodziny. Ponownie przekonałam się ile w tym człowieku jest złości, zawiści, nienawiści, jak bardzo mocno potrafi dokuczyć, tak bardzo się stara, bym znów popadła w depresję |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaszcze
|
Wysłany: Wto Sie 10, 2010 19:50 Temat postu: |
|
|
próbujemy i staramy się dokąd mamy siłę...gdy już nie mamy siły trwać w starym to wtedy potrzeba nam siły żeby odejść do nowego....
i w starym i w nowym potrzeba siły...
najwięcej siły potrzeba nam na ZMIANY...
życzę Ci jak najwięcej siły...Pozdrawiam _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|