Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak pomagać skutecznie
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ania571

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 7:20    Temat postu: Jak pomagać skutecznie Odpowiedz z cytatem

Jestem pracownikiem pom. społ. Proszę napiszcie kto u Was, po interwencji dowozi dzieci do pogotowia lub do rodziny. U nas jest to problem policja odmawia bo mają tylko jeden patrol w mieście i jak pojadą do placowki to 1,5 godz. miasto zostaje bez patrolu. Będę wdzięczna za każdą poradę, przepis... Pozdrawiam wszystkich pomagaczy Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 10:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie wszędzie jest z tym problem. W nowelizowanej \ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie obowiązek ten przejęła na siebie Policja więc pewnie to dyskusja będzie niedługo bezprzedmiotowa...
maras

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 10:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu Witaj Serdecznie

dokładnie tak jak napisał Kazik

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Ania571

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 13:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za odpowiedź -dla mnie to też logiczne. Ciekawi mnie jeszcze czy zostały powołane u Was zespoły interdyscyplinarne. W mojej gminie działał zespół do lipca br. Po wejściu nowej ustawy członkowie zostali odwołani, bo brali za to pieniążki. Teraz myślimy jak zrobić by było naj... Proszę napiszcie jak to u Was wygląda.
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tylko chciałam sie przywitac z Opieka Społeczną mam nadzieję, że zechce z nami pobyć dłużej bo okrutnie jest potrzebna!

Aniu - Kiedy można skorzystać z pomocy OPS?

— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Sob Sie 21, 2010 22:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciała bym skorzystać z okazji i zadać kilka pytań Aniu.
Nie mam szczególnych doświadczeń z instytucją którą reprezentujesz - ale na Forum wiele razy o niej czytałam niestety nie najlepsze opinie.
Czy mogłabyś przyblizyć zakres działalności OPS?
Bo z tego co sie orientuję to możliwości sa duże a jednak nie satysfakcjonuje to ludzi. Narzekają, że tak naprawdę to Opieka Społeczna niewiele dla nich robi ciężko otrzymać pomoc finansową:
i tu moje pytanie : są jakies kryteria, warunki do spełnienia żeby otrzymać np dofinansowanie do czynszu, gazu, światła?
Słyszałam też, że są jakies kredyty na "start" dla bezrobotnych i to bardzo korzystne. Kto może otrzymać taki kredyt?
Moje kolejne pytanie do Ciebie Aniu 571 - Co tak naprawdę daje Ustawa o przeciwdziałaniu przemocy?
Kontrowersyjny zapis dajacy prawo do zabierania dzieci, umieszczania ich w placówkach zastępczych bez wyroku sadowego to przecież zamach na rodzinę. Czy Ty miała byś odwagę wejść do domu i zabrać dziecko rodzicom/
Myśmy już dyskutowali na tem temat - ale zapis o tym to odbieram jako odpowiedź władzy na sprawę Róży - gdzie opiekunka społeczna zabrała dziecko matce bo w domu był bałagan. Później tę kobietę wysterylizowano w szpitalu, kazano ściskać piersi żeby nie miała mleka. Dopiero vox populi zachamował tę samowolę, bezmyślność i dyskryminację.
Myślisz że ten zapis dający takie kompetencje ludziom z Opieki Społecznej jest dobry?

— Hans Selye
Powrót do góry
Ania571

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 8:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ojej, ale pytańSmile. Jeśli chodzi o pomoc społ. to nigdy nie było dobrych opinii na temat działalności OPS ( bo niby tylko dla pijaków). Moim zdaniem wszystko zależy od Ośrodka. U mnie prowadzona jest działalność taka jak we wszystkich innych, poza tym by zmienić podejście do OPS utworzyliśmy Klub Integracji Społ, centrum wolontariatu i bierzemy udział w projekcie syst. dofin. z UE oraz w innych projektach konkursowych,czyli wychodzimy do ludzi. Napiszę jak to z przemocą jest u nas. W momencie kiedy otrzymujemy info o przemocy koord. ds przemocy idzie na wizję i pierwszą rozmową, jeśli info się potwierdzi koord.oddaje sprawę do odpowiedniego prac. socj. z konkretnymi wskazaniami. Taka rodzina objęta jest pracą socjalną (założona jest NK) przez pół roku. Po upływie 6 m-cy idzie koordynator i robi rozeznanie w sytuacji i podejmujemy decyzję czy nadal praca socj. czy nie. Najczęściej tak. Rodzina (kobieta) objęta NK ma wsparcie finansowe ( co prawda są kryteria doch. 477-dla samotnej os. i 351 dla os. w rodz. ale może też otrzymać specjalny zasiłek celowy lub jeśli się kwalifikuje pomoc w zakresie dożywiania-150 % kryterium). Jęśli chodzi o nową ustawę to na gorąco mieliśmy 2 przypadki może nie doslownie przemocy, ale dzieci pod opieką matki, ktora miala ok. 2 prom.alko. Dzieci zostały odebrane i szwagierka się nimi zajęła, sąd został powiadomiony+ nasz wniosek o pozbawienie wladzy rodzic.(wcześniej była ograniczona). Każdy przypadek moim zdaniem jest indywidualny. Od dawna prac. socj. asystowali, odbierali dzieci w razie konieczności. W mediach nagłaśniają różne sprawy, ja sobie zawsze stawiam za cel max. pomoc ofierze, dzieciom( fajnie gdy inne slużby wspierają, bo pr. socj. nikt nie lubi i nie ma autorytetu w naszym państwie). Poza tym każdy wtedy może być świadkiem na rozprawie sądowej.Problemem jednak w naszej gminie (małej!) jest policja, bo mało patroli, przeszkolenia, itd. Stąd moje pytanie o przewóz dzieci- zapisu w nowej ustawie nie znalazłam-plis o art. My dajemy propozycje ofierze np porad prawnika, psych., noclegu, zmiany adresu, ... ale to osoba wybiera. I... częo zdarza sie że wybierze inaczej niż my byśmy chciali, ale to jej wybór-nadal pomagamy.
Co do pomocy fin. OPS to te kryteria doch. są ważne. Można starać się o pomoc w zapłaceniu prądu, mieszkania itd. i tu dajemy często na przelew osobom z problemem alko. Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Ania571

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 8:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedno myślę, że dyskusja na temat zapisu jest niepotrzebna, przepis obowiązuje i trzeba go stosować. Ważne by pokazaly się jak najszybciej akty wykonawcze.
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pomóż mi " rozpracować " te Ustawę bom nie obyta z prawem i Ustawa stanowi dla mnie pewnego rodzaju pidzyn, którego nie rozumiem.

Ania571 napisał:
Ważne by pokazaly się jak najszybciej akty wykonawcze.

Masz na mysli :

Minister właściwy do spraw zdrowie określi, w drodze rozporzadzenia, wzór zaswiadczenia lekarskiego o przyczynach i rodzaju uszkodzeń ciała związanych z uzyciem przemocy w rodzinie

Trochę dziwne, że lekarz w/g tego zapisu nie potrafi samodzielnie sporzadzić obdukcji.

A co z zapisem o zapewnieniu bezpiecznego schronienia w specjalistycznym ośrodku wsparcia dla ofiary

Są takie Ośrodki - kiedy można otrzymać takie schronienie.
załóżmy hipotetycznie: osoba stosujaca przemoc wraca nad ranem do domu jedyne co moze zrobić ofiara to wyskoczyć przez okno tak jak stoi być może z dziećmi np: zima. Co się dzieje wtedy, kto jej udzieli pomocy?
Gdzie ma doczekać rana ?

— Hans Selye
Powrót do góry
Ania571

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do zaświadczeń to są "już" konsultacje społeczne. Wiesz wszystko zależy czy na ternie gminy jest Program przeciwdzialania przemocy-u nas daleko zaawansowane rozmowy, bo w tym programie powinno być wszystko ujęte, a przynajmniej powiedziane na spotkaniach. I hipotet. ofiara przemocy trafia do lekarza, to obdukcja za darmo na druku dowolnym, z pieczątką lekarza i opisem stanu zdrowia-myślę że podczas wchodzenia nowych przepisow będzie to respektował sąd. U nas w gminie nie ma ośrodka wsparcia, noclegownie mamy w mieście powiatowym a OW w wojewodzkim. Wszędzie na telefon się dogadujemy. Jeśli chodzi o eksmisje sprawcy to pewnie nie tak szybko, bo sąd niby 30 dni ale tam wchodzą przepisy eksmisyjne i gmina ma dać mieszkanie jak sąd tak postanowi, a u nas spora kolejka. Zastanawiamy się z TBS czy kilku sprawcow może mieszkać w jednym lokalu socjalnym.
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 22:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie

Cytat:

Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, wzór zaświadczenia lekarskiego o przyczynach i rodzaju uszkodzeń ciała związanych z użyciem przemocy w rodzinie, uwzględniając przydatność zaświadczenia dla ochrony prawnej osoby dotkniętej przemocą w rodzinie.

W założeniu jest bezpłatne zaświadczenie a nie obdukcja. Jednak treść i umocowanie prawne tego dokumentu w założeniach jak przypuszczam może i będzie stanowić dowód w postępowaniu.

Cytat:
osoba stosujaca przemoc wraca nad ranem do domu jedyne co moze zrobić ofiara to wyskoczyć przez okno tak jak stoi być może z dziećmi np: zima. Co się dzieje wtedy, kto jej udzieli pomocy?

Wtedy możemy zadzwonić na polciję (numer 112) lub 997 z tel. stacjonarnego. Sprawca może być zatrzymany, zatrzymany do wytrzeżwienia.

Lulka z chęcią bym Ci więcej odpowiedział jednak jak wiesz nie ma do Ustawy jeszcze przepisów wykonawczych. Na chwilę obecna gdybać raczej nie warto.
Lulka

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 23:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystko jasne dla Was, którzy sie znacie na tym wszystkim...
Pytam i może to niemadre pytania, ale po tym co czytałam i słyszę o OPS to jestem ciekawa ile w tym prawdy a ile niechlubnych mitów.
Choćby niedawne problemy Agnieszkikoko.
Teraz dzięki Ani będzie wiedziała jak się poruszać w tej plątaninie informacji.
Moim zdaniem żeby myśleć nie potrzeba aktów wykonawczych.
Bedę na pewno Anię pytać o różne sprawy bo OPS to wazna Instytucja i chyba najbliżej stojąca ludzkich spraw i to tych najbardziej smutnych - Biedy,beznadziei,wstydu i upokorzenia.
Oczywiście piszę o ludziach którzy znaleźli się w trudnej sytuacji na skutek zdarzeń losowychnie nie zaś ze sposobu na przewegetowanie.
Nie dziwcie mi się proszę że zadaję pytania może i nierozumne, ale właśnie chcę zrozumieć.

— Hans Selye
Powrót do góry
Ania571

PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 14:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie, czy w Waszych gminach są już uchwały dotyczące zespołów interdyscyplinarnych i gminnych programów przeciwdziałania przemocy...?
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 21:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawet jeśli są - tak jak w Suwałkach - to przecież muszą ulec modyfikacji. ! października ściągamy fachowca aby przeszkolił jak najwięcej osób z zakresu nowej Ustawy...Od tego trzeba zacząć.
maras

PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 23:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

póki nie ma dokładnych wytycznych w/g mnie nie ma sensu inwestować w takowe szkolenia - bo na jakiej podstawie i to tak troszkę jak mówienie o niczym. Poczekajmy na zapisy wykonawcze.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: