|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 0:33 Temat postu: |
|
|
Witaj
Temat rzeka tak to ujmę. Można dywagować jaki system w jakim kraju ma zalety i wady. Bo z całą pewnością tak jest. W/g mnie kluczem do rozwiązania wielu zawiłości, biurokracji, niedoskonałości jest to aby czerpać wzorce i dostosywać do sytuacji w Naszym kraju. (zaplecze logistycne, bazy szkoleniowe, dotacje rodzinne ). Jeśli dajesz przykład Szwecji (poniekąd kontrowersyjny jeśli masz na mysłi ostatnie wydarzenia w Sejmie - nie badałem dokładnie tego zagadnienia i nie mam takiego zamiaru) to zobacz na system pomocowy w Niemczech... i ? . Żyjemy w Polsce, dostosujemy przepisy do realnej sytuacji, a nie tak "bo w Francji, Szwecji, Niemczech itd jest tak to też tak zróbmy". Siłę na zamiary. Ustawy i Projekty kompleksowe a nie odwrotnie.
Gdybanie pozostawiam innym sam stawiam na aktywywność i staram się iść taką drogą. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka69
|
Wysłany: Czw Lis 18, 2010 20:50 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
jestem tutaj nowa i ciesze sie,ze znalazlam te strone wiele potrzebnych informacji...zabieram sie do walki z tyranem,stawiam wszystko na jedna karte... kiedys napisze wiecej o sobie,na razie ciagle czytam wiadomosci na forum.
pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 2:40 Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieszko, oby forum stało się wstępem do Twego działania i pomocną dłonią na wszystkie wątpliwości.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 2:50 Temat postu: |
|
|
Odpowiedź mgrabasowi....
To forum ma za cel ratowanie rodziny przed przemocą, ale ratowaniem człowieka przed nadjeżdżającym pociągiem nie jest wepchnięcie go pod pociąg! Może i uratuje się w ten sposób człowieka przed innymi zagrożeniami ale nie przed śmiercią....Życie ana wiele przypadków gdzie przemocowiec posunął sie do ostateczności i zabił....coś nie zadziałało, nie udzielono skutecznej pomocy, zaniedbano, ale rodzina i tak się rozpadła bo jeden z jej członków trafił na cmentarz, drugi do więzienia....czy to jest właśnie utrzymanie rodziny bez względu na wszystko co się z nią albo w niej dzieje? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Pią Lis 19, 2010 11:20 Temat postu: |
|
|
Echnaton napisał: | (...) To forum ma za cel ratowanie rodziny przed przemocą, ale (...) |
czy przed przemocą sądów również? wątpię...
niestety dziś w Polsce bardzo łatwo jest przy pomocy sądów zaszkodzić nie tylko pojedyńczemu człowiekowi, ale i niszczyć całe rodziny _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
flowerek
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 0:01 Temat postu: |
|
|
mgrabas, "Co Bóg złączył niech człowiek nie rozdziela" to są słowa Chrystusa.
Ale ksiądz mi też powiedział : ale Bóg też powiedział " Nie zabijaj" i " Kochaj bliźniego swego jak siebie samego"
I spytał jak sadzę , czy pozwalając się tak traktować kocham siebie?
Jeżeli pozwalam się tak traktować, pozwalam niszczyć zdrowie moje i moich dzieci to czy nie zabijam siebie i dzieci?
I jeszcze dodał - jest takie coś jak separacja.Od niszczyciela trzeba się odseparować aby nie pozwolić na niszczenie w dalszym ciągu siebie i bliskich. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 15:09 Temat postu: |
|
|
mgrabas napisał: |
czy przed przemocą sądów również? wątpię...
niestety dziś w Polsce bardzo łatwo jest przy pomocy sądów zaszkodzić nie tylko pojedyńczemu człowiekowi, ale i niszczyć całe rodziny |
Być może mylisz pewne pojęcia. My tutaj zajmujemy się przemocą w rodzinie, a nie zajmujemy się pokrzywdzonymi przez sądy i inne instytucje.
Żaden sąd nie może rozpocząć procesu cywilnego czy karnego bez zawiadomienia, jeśli małżonkowie nie złożą pozwu np. o rozwód to...sąd nie dostanie szansy aby ich skrzywdzić (jak nam implikujesz)...ale z drugiej strony jeśli ktoś jest krzywdzony to żadna instytucja - w tym sąd - nie może patrzeć na to bezkarnie... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 16:38 Temat postu: |
|
|
to prawda, że nie należy pozwalać nikomu niszczyć rodziny, nikomu, ani sobie, ani członkom własnej rodziny, ani żadnym ludziom czy instytucjom z zewnątrz
księża tylko te prawdy głoszą, które są im wygodne i które utwierdzają ich władzę
podobnie jest w sądach, prokuraturach i innych instytucjach dbających przede wszystkim o swój interes - oto jaka jest prawda:
"Sędziowie chcą zarabiać więcej oraz nie chcą kontroli swojej pracy. OGLĄDNIJ http://www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/spoleczne/protest-sedziow-i-prokuratorow/3369096/sedziowie-chca-zarabiac-wiecej/3369760 . Zrzeszyli się w stowarzyszeniach sędziów. Tymczasem zgodnie a art. 178 pkt 3 Konstrytucji RP: sędzia nie może należeć do parti politycznej, związku zawodowego ani prowadzić działalnosci publicznej ...... Zaś zgodnie z ustawą " Prawo o stowarzyszeniach" ustawa umożliwia obywatelom uczestniczenia w życiu publicznym i wyrażania zróżnicowanych poglądów.
Jak więc jednoznacznie widać wg ustawy o stowarzyszeniach sędziowie jako korporacja zawodowa broniąca wyłącznie swoich interesów ( zarobków i wygodnego bez kontroli sądzenia) a nie służebnej roli wobec społeczeństwa, omija zakazaną formę działania jako związków zawodowych zabronioną przez Konstytucją i omijając prawo podszywa się wbrew prawu w działalności stowarzyszeń. Jest to typowe stosowanie prawa sędziowskiego a nie ustawowego. Co gorsze przez 20 lat jest tolerowane przez organy ścigania, parlament i Krajową Radę Sądownictwa. Swoje interesy sędziowie mogą bronić wyłącznie poprzez uchwały Zgromadzeń Sędziów oraz uchwały i stanowiska KRS - a nie podszywania się pod stowarzyszenia. Kolejny raz twierdzimy, że 10 % sędziów winno zarabiać 100 % więcej zaś pozostałe 90 % zarabia co najmniej 100% za dużo. Nikt nie płaci w Europie za źle wykonywaną pracę. Co prawda bałamutna jest informacja, iż sędzia Sądu Rejonowego zarabia 8 000 zł/miesiąc, ale prawdziwą jest inna informacja, że delegowany sędzia sądu rejonowego czy też okregowego do Ministerstwa Sprawiedliwości zarabia 18 000 zł/ miesiąc a pensja ta idzie z budżetu sądu delegującego a nie ministerstwa. I tak czaruje się obywateli zarobkami sędziów. Nie zmienia to jednak faktu, że sędziowie nie czytają akt, podmieniają a nawet fałszują treść zeznań uczestników spraw. Są butni a nawet chamowaci do uczestników procesów.
Nie chcą kontroli ich pracy poprzez kontrole akt. I mają rację. Co można skontrolować na przerobionym i nieprawdziwym protokole. A taką ocenę proponuje Ministerstwo Sprawiedliwości. My zaś proponujemy prosta i najbardziej wiarygodną ocenę: rozprawa jest nagrywana. Jeśli wpłynie skarga to ocenia ją wizytator na podstawie rzeczywistego i nagranego przebiegu rozprawy. Jeśli przebieg rozprawy z nagrania i protokołu różni się, lub sędzia zachowywał się z naruszeniem treści swojego ślubowania i lub Kodeksu Etyki Sędziów, to otrzymuje karę przewidzianą w ustawie, łącznie z wykluczeniem z zawodu jeśli niewłaściwe zachowanie i prowadzenie spraw będzie się powtarzało. No nie że proste. Czemu więc nikt z sędziów takiego rozwiązania nie proponuje? Odpowiadamy: bo dobrze wiedzą, że rozprawy to teatr, fałszerstwa i korupcja !!!!
O sądownictwie i prokuratorach winny dyskutować stowarzyszenia obywatelskie, ale tych nie chce słuchać nikt. Bo tak w państwie bezprawia jest po prostu wygodnie."
źródło: http://www.aferyibezprawie.org _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela.
Ostatnio zmieniony przez mgrabas dnia Pon Lis 22, 2010 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
marias
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:40 Temat postu: powiatanie |
|
|
witam wszystkich rowniez ja - zona alkoholika i dziecko przemocy i rodziny destrukcyjnej, rowniez skrzywdzona w dzicinstwie... czesto nierozumiem tego co ze mna dzieje sie. czuje sie bezradna jak dziecko -niestety. niewiem jak i po co zyc? od czego zaczac moje poszukiwanie siebie? po tym wszystkim i wsrod tego co nadal dzieje sie -jak uwierzyc w siebie? jak zbudowac czy wzmocnic moje poczucie wlasnej wartosci? dlatego szukajac siebie m.in. tu trafilam tez do was... dziekuje za otwarcie mi "drzwi" do waszego forum. _________________ "nic nie musze - to prawo wolnosci.
jestem, moge... z mocy milosci." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 20:55 Temat postu: |
|
|
Po staropolsku - szeroko i z sercem
Witaj marios nasze progi niskie i dom ubogi a dyć serca w nim wiele
i ciepła starcza dla każdego zagubionego wędrownika.
Ostań i pokrzep swoją Duszę wiela Ci będzie trza. Słowa dobrego nikt Ci nie pożałuje a wysłucha i uściska jak bliską siostrę w niedoli Twej. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdaserkowa
|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 7:57 Temat postu: Witam wszystkich |
|
|
Chciałam się przywitać ze wszystkimi i z każdym z osobna,więc WITAM.Postanowiłam się tu zalogować gdyż ja też wyszłam za tyrana i potrzebuję dowiedzieć się jak sobie z tym wszystkim poradzić.Mam dość bycia bitą i poniżaną a za razem nie ma we mnie tyle sił by odejść...Poczytam sobie troszeczkę i z czasem opiszę Wam moją sytuację.Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 23:59 Temat postu: |
|
|
Witaj magdaserkowa. To prawda, zanim zaczniesz działanie musisz odpowiednio przygotować się, zaplanować, rozważyć swoje za i przeciw. Z perspektywy pomagających w zatrzymaniu przemocy mogę Ci powiedzieć tylko jedno zdanie - Nikt nie zasługuje na przemoc, poniewierkę i nieszanowanie swojej osoby!
Witamy w kręgu tych, którzy chcą i robią wszystko aby zachować siebie z dala od przemocy i wychować swoje dzieci bez wrzasków, awantur, syndromu zgliszcz i spalonego dzieciństwa! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 11:19 Temat postu: |
|
|
magdaserkowa Witaj Witaj _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
mimi60
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 15:32 Temat postu: Re: Witam wszystkich |
|
|
Witam ja też od momentu wejścia na forum zacżęłam podejmować działania.Trwało to b.długo ale pomalutku zaczyna się coś dziać.Jeszcze jestem pogubiona w tym wszystkim,ale kiedy czytam posty na forum wraca mi moc.Prawie wszystkie sytuacje opisywane są choć w części podobne do mojej.Ale cóz takie życie.StarAM SIĘ UZBROIĆ W CIERPLIWOŚĆ,czekałam już o wiele za długo doprowadziłam się do takiego stanu sama,a przecież wiedzia lam ,ze tak może być.No chyba jestem pyłem marnym,tak bywa,pozdrowienia ni całuski |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|