Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lulka
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 15:01 Temat postu: Filmy które warto obejrzeć |
|
|
Mogą być ulubione i takie, które wryły się w pamięć.Napiszcie co Was porwało w filmie.
Wstrząsnął mną TATO.
Pokazanie drugiej strony lustra.O której często nie chcieliśmy słyszeć bo brzmiała jak bajka o żelaznym wilku.Wywarł na mnie ogromne wrażenie i zmienił postrzeżenia o mężczyznach jako jedynych krzywdzicielach.Przyznaję iż wiele zrozumiałam.Dziś już nie dzielę przemocy na płeć i chociaż w większej części poszkodowane są kobiety to jednak bywa również odwrotnie zrozumiałam i przyjęłam to na zawsze.
Drugi jaki polecam to " Między piekłem a niebem"
Przede wszystkim na niezwykłe efekty i barwę.I wzruszający oczywiście.
I trzeci to "Piękny Umysł" schizofrenia i życie. Pewnie większość oglądała.
Stymulował mnie do przeczytania biografii bohatera, która niestety nie była tak różowa jak pokazana w filmie. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
flowerek
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 16:28 Temat postu: |
|
|
Masz rację, filmy, to filmy , które zapadają w pamięć - wszystkie, nawet nie wiem który bardziej, bo każdy jakoś inaczej.
Film, który wstrząsnął moim synem -"Plac Zbawiciela"
Po projekcji natychmiast do mnie zadzwonił i powiedział,że muszę go obejrzec.
Ogladałam kilka razy- zrozumiałam, jak przemoc powoduje rozpad osobowości, co się dzieje z człowiekiem i jakie to błędne koło.
Dopiero po tym filmie zaczęłam czytać literaturę nt. przemocy.
I "Przeminęło z wiatrem" pokazujacy siłę woli, wolę przetrwania , oczywiscie oprócz pięknej historii o miłości.
I żeby mimo przeciwności losu - nie poddawać się .
I jeszcze "Dzieje grzechu" - do filmu nie wracam, bo nie mam płyty ale książka jest " zczytana" kompletnie.
Oh i "Sie macie ludzie" dokument o Ryszardzie Riedlu z grupy Dżem - pokazujący wrażliwego, delikatnego człowieka, spragnionego miłości , wolności ,samotnego mimo bliskich obok.I wołającego o ratunek . |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 17:17 Temat postu: Re: Filmy które warto obejrzeć |
|
|
Lulka napisał: | Mogą być ulubione i takie, które wryły się w pamięć.Napiszcie co Was porwało w filmie. (...) |
to na początek- "Jestem Sam" http://www.filmbox.pl/filmy_show,1773.html  _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gobus1
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 19:24 Temat postu: Mądre filmy amerykańskie |
|
|
Tylko filmy amerykańskie maja mądrośc w sobie. Plac zbawiciela? Tragedia! _________________ Okazjonalny wynajem autokarów albo wynajem autobusów wycieczkowych |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 19:54 Temat postu: Re: Mądre filmy amerykańskie |
|
|
gobus1 napisał: | Tylko filmy amerykańskie maja mądrośc w sobie. Plac zbawiciela? Tragedia! |
amerykańskie nie umywają się do polskich, szczególne do starych
nie budżet się liczy, ale głębia, treści i wartości, na jakie wskazują _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Czw Lip 14, 2011 22:18 Temat postu: |
|
|
Tak, tak tylko amerykanie najpierw rozpieprzą świat a później go uratuja przed sobą.Sama mądrość i nauka płynie z ich filmów.Tylko się uczyć!
A ja ponieważ jestem w kiepskim nastroju - to kto lubi Dzień świra? _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 2:10 Temat postu: |
|
|
Lubię! Bardzo mądry i pouczający film. Wiele w nim głębi i znawstwa... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 12:01 Temat postu: |
|
|
Noce i dnie
Ulubiony film mojej Mamy a teraz i mój...widocznie z wiekiem dorasta sie do DNI....
A swoja drogą te dnie kaleczą mój język ja bym powiedziała " noce i dni. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
flowerek
|
Wysłany: Pon Lip 18, 2011 13:55 Temat postu: |
|
|
Baraka- dokument.
Nie pada w nim żadnego słowo ale obrazy...- jądro życia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2011 21:28 Temat postu: |
|
|
Kwiatuszku a gdzie Ty się podziewasz?
Co to za dokument? Bardzo lubię filmy dokumentalne.
Nic śmiesznego
o tu Pazura pokazał prawdziwy talent.
Film zaliczam do słodko-gorzkich przy pełnej refleksji.... _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
|
Powrót do góry |
|
 |
flowerek
|
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 10:13 Temat postu: |
|
|
"Baraka" - film wyjątkowy. Nie pada w nim ani jedno słowo a nie mogłam oderwać oczu od ekranu.
Jest to coś jakby dziennik podróży , ale tylko jakby, i zarejestrowany jednocześnie obraz ziemii i ludzi.
Niektóre obrazy są zachwycające, inne powodują zadumę .Dla mnie to nasze życie, życie na ziemii.Różni ludzie, spokój , cisza, medytacja, piękno ziemii i życia a z drugiej strony technologia, chaos, pośpiech,trud, poniżenie.
Po prostu życie i Ziemia
"Baraka" -słowo to znaczy błogosławieństwo
I ten tytuł, to słowo, oddaje najlepiej sens tego filmu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Sro Sie 24, 2011 16:02 Temat postu: |
|
|
"Lektor" z Kate Winslet w roli głównej (oscar`owej)
http://www.filmweb.pl/film/Lektor-2008-439584
Książka jest jeszcze lepsza. A potem tylko chodzi po głowie początek tej opowieści.... "Neustad, rok 1958"
Niesamowite było jak usłyszał jej głos po latach, na sali sądowej. I ogłoszenie wyroku... _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mgrabas
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|