Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze zdrowie - dbajmy o nie.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Trissi

PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 0:59    Temat postu: Nasze zdrowie - dbajmy o nie. Odpowiedz z cytatem

Odkryjmy całe skutki przemocy! To nie wstyd.

Już od dawna obserwuję u siebie objawy zaniedbania zdrowia fizycznego. Właściwie na stan dzisiejszy wszystko co mogłam "naprawiłam", ale wiele z tego pozostało i nie da się już odwrócić. Takie zaniedbania to niestety efekt przemocy jakiej doznajemy. Zdrowie jest tylko jedno, ciało to w środku też jest tylko jedno i dbając o nie możemy być silniejsze/y i pełniejsze/i energii do życia, walki i motywacji, a nawet odczuwania szczęścia.
Nie zamierzam pisać o moich problemach układu moczowo-płciowego czy innych, ale pragnę zwrócić na to uwagę, gdyż nawet jeśli nie doznawałyśmy przemocy seksualnej to wpływ hormonów stresu może mieć ogromnie znaczenie w naszych cyklach menstruacyjnych oraz "uszkodzeniach" narządów rodnych (wszystkie choroby jakie powstają w wyniku zaburzonej równowagi hormonalnej). Pragnę też zwrócić uwagę na badania profilaktyczne u ginekologa, szczególnie na cytologię i badanie piersi. Jak powszechnie wiadomo długotrwały stres ma swoje odbicie w chorobach nowotworowych.
Mogą także pojawić się problemy z otyłością, nadmiernym odchudzaniem, anemią, którą sama miała w wyniku zaniedbania. Będąc jeszcze w domu, gdzie przemoc była codziennością znam też uczucie ostrej astmy - ostrego duszenia do pękania naczynek w skórze z powodu niedotleniania. do dziś towarzyszy mi napięcie mięśni. Postawa ciała (ciągle zamknięta) i w wyniku tego wada kręgosłupa - jak ciężko to leczyć. Problemy z ciśnieniem, nadmierna senność z okropnymi koszmarami. Ile tego jeszcze mogłabym wymieniać? Pewnie znalazłoby się dużo. Zaniedbanie to nie tylko nadciśnienie. Co z Waszymi zębami? Kiedy ostatni raz byłyście u dentysty? Ja sama przyznam się, że jak tylko odzyskałam siłę psychiczną i zaczęłam się orientować, że moje ciało jest zaniedbane to poszłam. Nie byłam około 5lat u stomatologa. Na szczęście mam mocne zęby, więc w ciągu kilku wizyt, dzień po dniu wszystko powróciło do normy. A co ze wzrokiem? Czy jest on taki jak kiedyś? Warto zastanowić się nad wszystkimi naszymi dolegliwościami i w końcu zacząć działać, chociaż w sposób dbania o zdrowie - to też jest walka z przemocą i przy okazji walka z naszym katem.
Piszę to wszystko, by wszyscy, którzy jeszcze nie zwrócili uwagi na troskę o własne zdrowie zainteresowali się tematem. Zrobili sobie profilaktyczne badania i nie dali się zaniedbać. Z biegiem czasu patrzy się na to wszystko z przerażeniem. Jak mogłam do tego dopuścić? To są skutki przemocy. Smutne, ale prawdziwe.
Dla wielu może są to sprawy nieważne, ale potem przychodzi dzień kiedy człowiek patrzy w tył i widzi co się z nim działo, a wtedy rusza do lekarza. Pewnych zaniedbań nie będzie się dało zmienić, więc zachęcam do pójścia póki jest jeszcze czas odwracać wszystko to co jest możliwe do odwrócenia.
Również do wszystkich mężczyzn czytających tą wypowiedź, zwracam swoje słowa, gdyż jako mężczyźni macie już stereotypowo osobowość bardziej narażoną na choroby fizyczne z powodu braku wyrażania emocji (stereotyp twardego mężczyzny). Dlatego wszystkich tu piszących i czytających zachęcam do dbania o własne zdrowie.
I zapomniałabym... Polecam regularne ćwiczenia fizyczne, jakiekolwiek i jak tylko lubicie. Poczucie dobrej kondycji rozwija poczucie siły, a siła jest nam potrzebna, szczególnie nam tak wymagającym nieustającej walki.
Mam nadzieje, że to co napisałam weźmiecie sobie do serca i rozumu Smile

Dla poparcia tego co napisałam gorąco zachęcam do przeczytania artykułu opisującego skutki przemocy na zdrowie człowieka.

http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=252
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: