|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 0:06 Temat postu: |
|
|
skoro zostałem wywołany do odpowiedzi .... I co powie na to moderator ...
Zauważyłem ,że zadajesz sobie dużo pytań " za i przeciw " Sukcesem jest że potrafisz rozpoznac czym jest przemoc . Co jest nieladą sztuką jak się okazauje patrząc na otaczajacą rzeczywistosc . Odwagą jest także że z nami dyskutujesz na łamach forum .
Cytat: | 1.Jestem mężczyzną. Mimo wszystko stereotypy u nas są takie, że to mężczyzna jest sprawcą a kobieta ofiarą.
2.Doświadczam przemocy psychicznej, którą o wiele trudniej udowodnić.
3.Boję się odwetu, że żona mnie oskarży o to samo.
4.Boję się, że odizoluje mnie od dziecka. |
Może warto steoreotyp włożyc między bajki i nie patrzec z tego punktu widzenia . Fakt w kraju mamy organizacje kierujące się według tej " chorej " myśli . Lecz mężczyzna też może byc ofiarą przemocy i nikt temu nie zaprzeczy . Ponadto jak wiesz jest wiele instytucji co tak nie myślą i pragną nieśc pomoc każdej osobie .
Pzemoc psychiczną jak słusznie zauwazyłes trudno jest udowodnic ale jeśli będziemy myślec " jakos to będzie , jak to udowodnie " koło się zamknię i z dnia na dzień nabieramy negatywnego nastawienia co niejednokrotnie może spowodowac przepływ agresji na którą okaże się ,że pewnego dnia nie zapanujemy i co wtedy ...
Oczywiście ,iż żona może także złożyc zawiadomienie o przestępstwie jak to nazwałeś " w formie odwetu " . Lecz czasem nalezy podjąc pierwszy krok i nazwac przemoc przemocą i nie gdybac .
Obawa o dziecko jest słuszna ale także masz prawo się bronic , prawo do "spokojengo życia" .
Ponadto jak pewno zdajesz sobie sprawę ważne są dowody czyli np interwencje policji , niebieskie karty , daty incydentów , rodzaj przemocy i wszystko co z tym związane [ daty itd ] .
Coż uważam że żądasz od nas jednoznaczej odowiedzi lecz takowej nie ma . Możemy Ci tylko podac możliwości a także miejsca w których realnie otrzymasz pomoc .
Prawdą jest fakt ,iż na forum mogą się zarejestrowac różne osoby i te negatywnie nastawione i pozytywnie ogólnie ujmując . Lecz jeśli otrzymam informację ,iż ktoś zachowuje się w niewłaściwy sposób napewno zostanie podjęta reakcja . Każdy użytkownik jest tak samo ważny i z całą pewnością dodam ,iż nie ma żadnej dyskryminacji a na takowe stereotypy nie ma tutaj miejsca . Więc możesz o tą kwestię byc spokojny .
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|