Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"demolator", psychpoata - w wydaniu męskim
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pokojowe rozwiązania? Ależ z zapisów wynika, ze dotychczas były stosowane tylko i wyłącznie pokojowe rozwiązania.....teraz zostanie tylko wojna, ale obronna...Najpierw zatrzymać przemoc, zapewnić bezpieczeństwo, dopiero później terapie i szukanie innych wyjść....

Pomaganie przez internet jest trudne, ale można ukierunkować, wskazać drogę....

I nie jestem domorosłym psychologiem, zajmuję sie przemocą od wielu, wielu lat....
Wild

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 21:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mąż napisał:
Takie destrukcyjne rady powinny być kasowane przez moderatora. NA PIERWSZYM miejscu powinno się znaleźć:

- spróbujcie terapii.

A potem może należy doradzić:

Idź do ośrodka, stowarzyszenia zajmującego się sprawcami i ofiarami przemocy. Dopiero w bezpośrednim kontakcie i po dokładnym rozpoznaniu problemu można udzielać rad.

A może niech ona sobie odpowie na pytanie czy kocha swojego męża.

Nie mozna udzielać rad w rodzaju "udup go" znając sytuację z jednego postu!!! Niech problem rozpoznają i zajmą sie nim fachowcy a nie forumowi psychologowie-amatorzy.

Mąż, każdy ma prawo napisać co myśli o danej sytuacji zgodnie ze swoją wiedzą i doświadczeniem, a czy ktoś z tej czy z innej rady skorzysta to już jego sprawa. Ty także masz prawo napisać i jak widzę korzystasz z tego, co o danej sytuacji myślisz. Nie ma jednej słusznej drogi i jednego słusznego punktu widzenia, a forum to jest miejsce, gdzie wypowiadają się różni ludzie, ofiary, profesjonaliści i inni. Jeśli ktoś potrzebuje rady profesjonalisty, to prosi o nią profesjonalisty.

A ocena, które rady są destrukcyjne mogą być różne. Ja na przykład nie widzę sensu udawania się w tym przypadku na wspólną terapię, bo to może jeszcze pogorszyć sytuację tej dziewczyny, najpierw bezpieczeństwo, potem terapia. Takie jest moje zdanie.
mąż

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="WildMąż, każdy ma prawo napisać co myśli o danej sytuacji zgodnie ze swoją wiedzą i doświadczeniem, a czy ktoś z tej czy z innej rady skorzysta to już jego sprawa. Ty także masz prawo napisać i jak widzę korzystasz z tego, co o danej sytuacji myślisz. Nie ma jednej słusznej drogi i jednego słusznego punktu widzenia, a forum to jest miejsce, gdzie wypowiadają się różni ludzie, ofiary, profesjonaliści i inni. [/quote]Ok. Więc wyobraźcie sobie kogoś kto udziela w skrócie takiej rady:

pomów go o molestowanie dzieci, gwałty małżeńskie i wiele innych niegodziwości.

Osoba tak radząca może być autentycznie przekonana, że jej rady są słuszne, bo napradę wierzy w krzywdę osoby, której to dotyczy! Ale krzywda tej osoby może być jej wymysłem!!!! Osoba pomawiająca może być manipulatorem!!! Jaką macie pewność, że tak nie jest?

Skąd wiecie, że nie nie udzielacie rad, które niszczą niwinną osobę?

Ostrożności!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wild

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mąż napisał:
Więc wyobraźcie sobie kogoś kto udziela w skrócie takiej rady:

pomów go o molestowanie dzieci, gwałty małżeńskie i wiele innych niegodziwości.

Mąż, nikt tu takich rad nie udziela... zastanów się trochę nad tym co piszesz.

Nikt tu nie radzi nikomu, aby kogoś o coś pomówić! Jeśli tak jest, to proszę pokaż mi taki post. Moderator z pewnością też chciałby to sprawdzić.
mąż

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 21:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Wild
Mąż, nikt tu takich rad nie udziela... zastanów się trochę nad tym co piszesz[/quote]A to:

toto napisał:
Witaj.
Na jedno nie licz:
a./ ze on sie zmieni.
b/ ze zostaniesz przy nim. w tym mieszkaniu.
/ mieszkanie jak rozumiem jest jego/

A zaczac trzeba od ..
a/ szukania mieszkania.
b/ szukania przyjaciol, osob ktore ciebie wespra.
c/ alimentow
separacji/ rozwodu/

To jest podpalenie lontu do bomby, która wcześniej czy póxniej wybuchnie.

Skąd toto wie, "że on się nie zmieni"? rozmawiała z nim albo z jego partnerką? Zna tę sytuację?
Udzielanie takich rad to przestępstwo:

Art. 272. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

Art. 238. Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 23:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mąż napisał:

Art. 272. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu,

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

Art. 238. Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Wydaje sie, ze prawo nie jest Twoja mocną stroną, więc nie strasz nikogo artykułami, które zastosowane nieumiejętnie co najwyżej mogą wywołać uśmiech zażenowania u znawców prawniczych zawiłości....
Tak samo mógłbyś przepisać na chybił trafił kilka artykułów z kodeksu a może od razu podać cały kodeks i zacząć straszyć....

Będę bronił wszystkich, którzy się przestraszyli Twoich słów popartych pierwszymi z brzegu artykułami wyrwanymi bez przyczyny z kart kodeksu...
Wild

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mąż napisał:
Wild napisał:

Mąż, nikt tu takich rad nie udziela... zastanów się trochę nad tym co piszesz
A to:

toto napisał:
Witaj.
Na jedno nie licz:
a./ ze on sie zmieni.
b/ ze zostaniesz przy nim. w tym mieszkaniu.
/ mieszkanie jak rozumiem jest jego/

A zaczac trzeba od ..
a/ szukania mieszkania.
b/ szukania przyjaciol, osob ktore ciebie wespra.
c/ alimentow
separacji/ rozwodu/

pytałam gdzie ktoś nawołuje do pomówień, a Ty mi cytujesz Toto, pokaż mi proszę wytłuszczonym drukiem, w którym miejscu Toto nawołuje do pomówień, bo ja tego nie widzę.
mąż napisał:

To jest podpalenie lontu do bomby, która wcześniej czy póxniej wybuchnie.

Skąd toto wie, "że on się nie zmieni"? rozmawiała z nim albo z jego partnerką? Zna tę sytuację?

Ja nie widzę, żadnych znamion przestępstwa, Toto stwierdza z własnego doświadczenia, że człowiek stosujący przemoc się nie zmieni. Ja też ma takie doświadczenia i zgadzam się z Toto. Wytłumacz mi proszę, na czym polega nasze przestępstwo, nie mamy prawa dzielić się naszym doświadczeniem.
mąż napisał:

Pokaż mi proszę wytłuszczonym drukiem, jakie fragmenty z cytowanej przez ciebie wypowiedzi Toto, naruszają każdy z tych artykułów, bo ja nie widzę nawet żadnego związku tych artykułów z tą sytuacją.
Echnaton

PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 23:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje się, że masz ładny opis, może on odpowie Ci na wątpliwości....może sępy krążą nad ofiarami i probują zatopić swe szpony?
mąż

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 0:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:
Wydaje sie, ze prawo nie jest Twoja mocną stroną, ...
Oby twoją tak mocną stroną była psychologia jak moją prawo bylibyśmy w naszej dyskusji o wiele dalej....
Powrót do góry
olka2008

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 0:29    Temat postu: olka2008 Odpowiedz z cytatem

...i kto tu uważa siebie za pępek świata? Przeczytaj, co napisałeś zanim puścisz to na forum.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 0:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli to psychologia to...dziwne jej zamiary...Unika odpowiedzi na elementarne pytania wprowadzając watki uboczne - dlaczego podałeś te artykuły z kodeksu i kogo chciałeś zastraszyć? Groźba to akurat jest przestępstwem....
karla251

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 9:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[[color=orange]color=darkred]Kochani!!
Dziękuję za rady.
Więc napiszę Wam, byłam w pt w PCPR, nie było niestety nikogo kto mógłby mi pomóc, bo długi weekend, jedni na urlopach, inni niekompetentni.Postanowiłam ( skoro już się odważyłam na interwencję w swojej małżeńskiej sprawie) , że nie odpuszczę i poszłam do GOPS-u, okazało się że kierownikiem jest tam moja koleżanka, myślałam,że odlecę ze szczęścia, nie musiałam nieznanej mi osobie opowiadać o mojej traumie!!!
Ludzie!!! Gdybym tam nie poszła, nie wiedziała bym nic, a więc poradziła mi żebym jeszcze wstrzymała się, bo jest jeszcze szansa na ratunek, powiedziała, że jak on się dowie, że tam poszłam może się przerazić, że zaczęłam coś działać i że może się wydać przed całym światem jaki on naprawdę jest ( a on postrzegany jest w naszym otoczeniu jako spokojny zrównoważony, uczynny facet). A w razie awantur,grożenia i wyzwisk mam wezwać policję i motywować to tym, że boję się o życie dziecka i swoje, a policja musi wtedy zainterweniować. Długo rozmawiałyśmy, dała mi nr do psychologa, z którym mogę się skontaktować.
I co jest najważniejsze, od piątku (od momentu gdy stanowczo oznajmiłam mojemu małżonkowi o mojej wizycie w instytucji), mąż mój stał się facetem sprzed kilku lat, czyli da się z nim normalnie pogadać i może posiedzieć z nami wieczorem, zmiana jest, ale to dopiero 5 dni, więc nie można już osiąść na laurach, bo być może to jest jego gra, więc będę cały czas kontrolować nasze zycie.
Cieszę się, że moze być lepiej. Czas pokaże.
Odezwę się niedługo.
Pozdrawiam

[/color][/color]
Powrót do góry
Wild

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 23:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.przemocdomowa.pl/?p=p_37&sName=w-zakletym-kregu-kwestionariusz-powtarzalnosci
maras

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 1:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wild Bardzo słusznie .

Karla proszę poczytaj na temat cyklów przemocy . To ważne .

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
karla251

PostWysłany: Sro Maj 28, 2008 8:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczytałam, macie rację. Tkwię dalej w tym samym g...
Potrzebuję pomocy psychologa, lecz z tym z którym miałam się wczoraj skontaktować ( z GOPS-u) pracuje od 12-14, a ja pracuję do 15.30 codziennie, będę musiała kiedyś wziąć dzień wolny, ale jedna wizyta nic nie da, a nie mogę sobie tak brać urlopu co chwila, bo szef też krzywo będzie patrzył Sad .

Mam dość już takiego zycia, tyle czasu, tyle wysiłku, tyle serca włożyłam w to co osiągnęliśmy, że już brak mi słów.
BOOŻŻE!!!!!W to co ja osiągnęłam!!!! Bo wszystko to moja zasługa ten typ zginąłby bezemnie, nawet jego matka tak stwierdza.
A jak odejdę będę musiała zostawić mu cały swój dorobek, niestety, bedę musiała...

Ludzie - psychologa szukam!!
może ktoś mi podpowie?Ma ktoś może jakiegoś sprawdzonego z WROCŁAWIA lub okolic????
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: