Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zenon
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 11:31 Temat postu: Pomoc dla sprawcy |
|
|
Witam wszystkich
nie bardzo wiem, gdzie szukać pomocy - Niebieska Linia jest jakby nastawiona na ofiary...
Parę razy zdarzyło mi się być sprawcą przemocy wobec kobiety, z którą jestem. Bardzo mnie to martwi, nie jest to przemoc systematyczna - raczej momenty, w których moje działania znajdują się poza moją kontrolą.
Po długim czasie doszedłem do wniosku, że nie potrafię radzić sobie ze swoją złością - bardzo długo nic się nie dzieje, ale kiedy wybucham... Chcę niszczyć i demolować wszystko w zasięgu ręki. Zwykle udaje mi się zachować tyle przytomności umysłu, żeby nikomu nie robić krzywdy, ale nie zawsze mi się to udaje.
Czy ktoś wie, gdzie w Krakowie mogę szukać pomocy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jowita
Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 13 Skąd: Słubice, Zielona Góra ( woj.lubuskie)
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 13:27 Temat postu: |
|
|
Zenon, podziwiam cię. Podziwiam twoją wolę walki ze swoją agresją...
Może spróbowałbyś doraźnie uprawiać jakiś sport, np. zapisać się do jakiegoś klubu boksu? O specjalistów pytaj w najbliższym Centrum Pomocy Rodzinie, Ośrodku Interwencji Kryzysowej lub Ośrodku Pomocy Społecznej, tam powinni mieć jakieś namiary.
pozdrawiam  _________________ "miej serce i patrzaj w serce" Adam Mickiewicz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Edmund Belter
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 19:05 Temat postu: pomoc sprawcy |
|
|
Super!!! Zenon, jestem z Tobą. Już taka deklaracja, to kroczek w dobrym kierunku. mówią, że najdłuższa droga zaczyna się od jednego kroku - pierwszego.
Nie dziw się, że "instytucje są nastawione na ofiarę". musisz mieć jesne przekonanie, że w Twoim związku ofiarą jest kobiety. Powodzenia!!! _________________ "Kto che cicho żeglować przez burzliwe morze życia, powinien mieć żagle z marzeń, a ster z tęsknoty do nieskończoności".
St. Wł. Reymont |
|
Powrót do góry |
|
 |
Renata Moderator - Pracownik NL

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 13:28 Temat postu: |
|
|
Zenon, w Krakowie w Towarzystwie Interwencji Kryzysowej (ul. Krakowska) jest (chyba do końca roku) program dla mężczyzn, którzy chcą się nauczyć panować nad złością i agresją. Sporo takich programów w Polsce zacznie sie wkrótce pojawiac - bo sa na to srodki i jest "moda". Tak więc powinieneś znaleźć coś dla siebie.
Może zechcesz podzielić się na tym forum swoimi doświadczeniami z udziału w takim programie?
Trzymam kciuki za konsekwencję do zmiany! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Zenon
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 12:01 Temat postu: |
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc. Niestety, w OIK-u i innych tego typu instytucjach mam dużo znajomych - to trochę utrudnia sprawę. Niemniej jednak, spróbuję poszukać.
Dziękuję raz jeszcze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 3:38 Temat postu: |
|
|
myślę że warto temat odświeżyc .
W kilku miastach działają programy skierowane specjalnie dla osób stosujących przemoc w rodzinie .
Jeśli posiadacie jakieś informacje bądz własne doswiadczenia proszę dyskusje .
Osobiście mogę poinformowac , iż w Gdyni MOPS prowadzi taki program . [ dla zainteresowanych -informacje zamieszczone zostały w temacie instytucje godne polecnia ]
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Renata Moderator - Pracownik NL

|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 14:27 Temat postu: |
|
|
KOntynuując to co napisal Maras dodam, że według ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie każdy powiat ma obowiązek zagwarantowąc dostęp do takich programów, więc jak pokazuje protsa matematyka powinniśmy miec w kraju co namniej 380 takich programow i miejsc realizacji... Ale ogląd rzeczywistości pokazuje, ze takich programów jest w Polsce bardzo mało, a zaledwie kilka (może kilkanaście) znich zweryfikowanych dłuższym czasem realziacji i ewaluacją.
Ale w przypadku Zenona myśle, że pomogłyby proste warsztaty radzenia sobie ze złością i trening zastępowania agresji (TAZA) - przynajmniej na początek...
Zastanawiam się też czy wstyd przed ujawnieniem problemów z kontrola złości nie jest pierwszym elementem do "przepracowania" w czasie takiego programu?
Chetnie posłuchałabym kogoś kto jakikolwiek program dla sprawców zakończył.
Pozdrawiam
Renata |
|
Powrót do góry |
|
 |
|