Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przemoc slowna i psychiczna, kategorie i rozpoznawianie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dona

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 9:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nigdy nie ograniczalam mu kontaku z dzieckiem. Jedyne co zrobilam to nagrałam go jak przebywa z dzieckiem sam na sam: jak go wyzywa i mu grozi. No i zostawił samo dziecko z gorączką na godzine samo w domu-bo mu wierzyłam i wszyscy powtarzali że ojciec krzywdy dziecku nie zrobi Exclamation Sama już nie wiem jak rozwiązać tą sytuacje, bo efekt jest taki że to ja jestem ta zła. Wygląda na to że cokolwiek zrobi to odrazu będzie źle Crying or Very sad
To on nie interesuje się dzieckiem prawie w ogole. A poza tym zna numer telefonu stacjonarnego i jeśli chce to niech dzwoni i pyta o dziecko na inne tematy nie mam zamiaru z nim dyskutować bo to do niczego już nie prowadzi. A gdyby pytał w sms-ie tylko o dziecko to nawet bym nie komentowała tylko odpisała ale skoro on odrazu pisze co ja czuje i co myśle bo on to lepiej wie to jak mam do tego podejść??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dona,

To poczucie, ze cokolwiek zrobisz to bedzie zle, to jest iluzja, tak wlasnie graja przemocowcy, otoz, mimo, ze masz takie poczucie, ze cokolwiek zrobisz to bedzie zle, to tak nie jest. Trzeba obiektywnie podjac decyzje ktore maja najwieszy sens, i konsekwentnie ich sie trzymac. Przemocowcy to specjalisci w klamaniu i przypisywaniu nieprawdziwych intencji i oczernianiu ludzi, nalezy wiec ich traktowac z dystansem i pamietac, ze sa to ludzie niepowazni. Masz nagranie, ze on krzywdzi dziecko jak jest sam na sam, trzeba jest wykorzystac w sadzie, w celu ograniczenia praw rodzicielskich.

Ten czlowiek probuje definiowac twoja motywacje, sprzeciwiaj sie temu stanowczo, Mow mu np "tak nie jest" co najwyzej dwa razy pod rzad i jak nie ma efektu to rzuc sluchawka - to dla przemocowcow kubel zimnej wody.

Przygotuj sie na sceny. Wazne jest tez sie zastanowic nad realnoscia jego grozb. Pisalas wczeniej, ze on grosil wam, ze on dom w powietrze wysadzi jezeli nie bedzie tu mieszkal. Generalnie, bazujac na teorii Gavina De Beckera, ktory zawodowo zajmuje sie przewidywaniem powiagi grozb, to nie jest klasyczna grozba a raczej szantaz, bo ma w sobie warunek - jezeli ..... to ja zrobie .... - czyli nie jest tak powazna. Prawdziwe grozby nie maja trybu warunkowego, tylko sa twierdzeniami. Co nie znaczy, ze nalezy to lekcewazyc. Czy ona ma umiejetnosci potrzebne do wysadzenia domu w powietrze? - to wcale nie jest takie proste. Czy ma bron ?

Czlowiekowi, ktory probuje Toba manipulowac trzeba zrobic pod gorke, to jedyna droga by sie zniechecil, kaz mu kilka razy przewinac pieluche dziecku, itp.

pozdrawiam,
P.
dona

PostWysłany: Nie Cze 29, 2008 20:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety jego groźby są realne i dlatego sięgo boje.
Przez stach najpierw próbowałam się do niego dostosować, później jak to okazało sięzłym rozwiązaniem postanowiłam dążyć do złudnego celu jakim jest dom i dziecko, a teraz chce ratować już nie tylko siebie ale i dziecko bo dla niego warto zmienić tą sytuacje w jakiej sie znalazłam.
Dlatego też zdecydowałam sięna rozwód a wydarzenia które miały miejsce po złożeniu pozwu jak również na sali sądowej upewniły mnie tylko w przekonaniu że dobrze robie.
Dziękuje za pomoc, bo jest mi przynajmniej narazie ciężko.
Powrót do góry
jkb

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dona napisał:
Ja nigdy nie ograniczalam mu kontaku z dzieckiem.

Dona,

Nie chodziło mi o Twoje postępowanie, które w tej kwesti jest prawdopodobnie bez zarzutu, lecz raczej o rady typu "zmień numer", "nie odbieraj telefonów", "wyłącz dzwonek" itp.

---

Echnaton,

Bycie skrzywdzonym nie uprawnia do krzywdzenia innych. Jedynym kryterium przy ustalaniu kontaktów dziecka z rodzicem jest dobro dziecka.
Powrót do góry
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jkb napisał:

Nie chodziło mi o Twoje postępowanie, które w tej kwesti jest prawdopodobnie bez zarzutu, lecz raczej o rady typu "zmień numer", "nie odbieraj telefonów", "wyłącz dzwonek" itp.

JKB

To co proponujesz gdy facet grozi donie wysadzeniem domu w powietrze i te grozby sa realne? Co proponujesz gdy on zneca sie psychicznie nad dzieckiem ? Czy taka osoba to normalny rodzic ? Czy dla dobra dziecka bedzie lepiej gdy bedzie z takim rodzcem mialo kontakt czy nie ? Przeoczyles fakt, ze jej maz to klasyczny przemocowiec, naprawde nie wiem jak Ci to moglo umknac.

Bycie celem ataku uprawnia do obrony.

pozdrawiam,
P.
dona

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak naprwde nie jestem pewna czy kontakt dziecka z ojcem to jest "dobro dziecka". To że ostatnio nie bije tylko grozi nie znaczy że wcześniej tego nie robił. Boje się że dziecko też może uderzyć, bo przecież to normalne u niego gdyż sam był tak wychowany.
A poza tym cytując mojego ex "szkoda siedzieć za zabicie ciebie jak moge kogoś wynająć żeby to zrobił, bo mnie na to stać" i jak mam to udowaodnić?? gdzie zgłosić nie mam świadków nie mam dowodów-mam tylko wewnętrzy strach o siebie i dziecko że to może nastąpić.
A na rozprawie rozwodowej powiedział że on się boi o swoje życie i swoich bliskich bo ja nie jestem normalna i mogę ich zabić i jeśli im lub jemu coś sięstanie po rozwodzie to napewno ja będe miała coś z tym wspólnego.
Mam już dośc słuchania tego co on na mnie mówi, wmawiania że coś zrobiłam lub zrobie jeśli to nie miało miejsca lub to on tak zrobił lub tak zrobi!
Powrót do góry
amak

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dona, wydaje mi się, że musisz technicznie przygotować się do zbierania dowodów na jego słowa. Zależy w jakich okolicznościach on ci grozi, bo jeśli przez telefon to możesz nagrywać wszystkie z nim rozmowy, sms można pewnie wydrukować, najważniejsze byś miała namacalne dowody dla sądu. Niestety w sądzie liczy się papier i świadkowie
Powrót do góry
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Lip 01, 2008 18:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dynamika napisał:
Dona,

Generalnie, bazujac na teorii Gavina De Beckera, ktory zawodowo zajmuje sie przewidywaniem powiagi grozb, to nie jest klasyczna grozba a raczej szantaz, bo ma w sobie warunek - jezeli ..... to ja zrobie .... - czyli nie jest tak powazna. Prawdziwe grozby nie maja trybu warunkowego, tylko sa twierdzeniami.
P.

Gdybyśmy tak umieli w 100% przewidywac co zrobi desperat przyparty do muru to byłmy mogli przewidziec każda z sytuacji, a gdy w hgrę wchodzi ludzkie życie czy zdrowie nie można lekceważąco podchodzić do gróźb. One zawsze moge byc spełnione. Robic wszystko tak jakby groźby miały byc spełnione, szukac ratunku, a jednocześnie nei dac sie zastzraszyc, zapewnic bezpieczęństwo i mówić wszystkim o groźbach, zapewnić obecnośc świadkó podczas rozmowy, napisac, ze wszystkie smsy zgrywasz a rozmowy telefoniczne nagrywasz, bo masz taki kaprys.
maras

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 0:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładnie sms-ów nie kasuj z telefonu [ ponadto zapisuj datę, godzinę , minute , treśc ] . Rozmowy nagrywaj .

pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
domik84

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 13:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Mam problem, a wlasciwie ma go moja ciocia..Jest mezatka od 13 lat, ma troje dzieci w wieku 11,4, i 2,5 roku.Jej maz od kilku lat zneca sie nad nia i dziecmi psychicznie, ostatnio "podniosl na nia reke",popycha ja i wyzywa w obecnosci dzieci.Ciocia od 4 lat leczy sie na depresje, ma za soba kilumiesieczny pobyt w szpitalu na odziale depresyjnym, niestety leczenie nie przynosi efektow.Maz cioci zostal kilka lat temu skazany za znecanie sie nad wlasna matke, dostal wyrok w zawieszeniu.Dzieci zostaly niedawno skierowane do poradni psychologicznej dla dzieci,lekarz internista podejrzewa u nich nerwice.Dziewczynka 4 letnia zaczela moczyc sie w nocy..Maz cioci nie łoży na dzieci, utrzymuje je mama cioci(placi za jedzenie, ubrania itp...).Co mozna zrobic w takiej sytuacji, gdzie sie zglosic??Dodam, ze jest to mala miejscowosc, gdzie maz cioci jest dzialaczem PiS-u.Ciocia jest juz na skraju zalamania i bardzo boi sie zrobic cokolwiek w tej sprawaie..
Powrót do góry
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 16:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciocia musi odwiedzic to forum i przeczytac je od gory do dolu, zachec ciocie do tego. Zachec ja tez do poczytania ksiazek tutaj polecanych, to bardzo wazne, moze sprezentuj jej jakas ksiazke na temat przemocy. Generalnie ciocia musi czuc potrzebe ze cos chce z tym zrobic sama, wtedy jak przeczyta to forum to bedzie wiedziala co robic.

pozdrawiam,
P.
Echnaton

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 19:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli masz możliwośc zachęć ja do odwiedzenia naszego forum a potem może do indywidualnych kontaktów ze mną? Postaram sie pomóc skuteczniej niż dotychczas to czyniono....
domik84

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciocia nie ma mozliwosci przeczytania tego forum..Znalazlam tylko jedna ksiazke przez was"Wredni ludzie".Moge prosic o podanie reszty tytulow??
Powrót do góry
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Czw Lip 03, 2008 1:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ksiazki polecane sa tutaj:

http://www.forum.niebieskalinia.pl/viewtopic.php?t=1013

Maras, mozeby przeniesc ten temat o polecanych ksiazkach na pierwsza strone tego forum, zeby latwiej bylo je znalezc ?

pozdrawiam,
P.
domik84

PostWysłany: Czw Lip 03, 2008 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje bardzo za podanie linku.A ktora ksiazke powinnam kupic cioci na poczatek..??
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 8 z 12

Skocz do: