|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
laura52
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 12:34 Temat postu: Przemoc psychiczna - jeszcze raz. |
|
|
Witajcie
Przygotowalem liste typowych zachowan wystepujacych przy przemocy slownej w rodzinie, zeby mozna bylo te zachowania zaklasyfikowac i latwiej rozpoznac. Jak mozecie to napiszcie przyklady takich zachowan, ktorych doswiadczyliscie.
1. Odmawianie komunikacji. Zwiazki wymagaja wzajemnej komunikacji i empatii. Kiedy jeden partner wstrzymuje informacje o swoich uczuciach wtedy wiez w zwiazku ulega oslabieniu. Kiedy sprawca odmawia wysluchania partnera/partnerki wtedy lekcewazy jej przezycia i
pozostawia ja w stanie izolacji.
2. Zaprzeczanie. To jest glowna taktyka podczas konfliktu ze sprawca przemocy. Sprawca zaprzecza wszystkiemu i poprawia wszystko co robi i mowi ofiara. "Jak smiesz miec inne zdanie !"
3. Umniejszanie znaczenia. To jest jak branie banknotu stu zlotowego i umniejszanie jego wartosci do jednej zlotowki. Umniejszanie znaczenia wydarzen zaprzecza temu jak ofiara widzi dana sytuacje.To jest jedna z najbardziej destrukcyjnych form przemocy psychicznej. To jest
tez najbardziej perfidna forma przemocy psychicznej gdyz czesto sprawca wmawia ofierze, ze to co ona slyszy, to nie jest zadna przemoc, tylko jest np "zbyt wrazliwa". Sprawca zaprzecza percepcji ofiary.
Sprawca moze umniejszac istotny wklad ofiary w zwiazek, jej osiagniecia czy ambicje.
4. Przemoc w formie zartow. niektore zlosliwe komentarze moga byc maskowane pod przebraniem humoru, potrafia jedna bardzo bolec. W niektorych przypadkach humor moze byc bardzo wyrafinowany, jednak celem jego jest wytracenie ofiary z rownowagi emocjonalnej.
5. Blokowanie i kierowanie rozmowa. Sprawca odmawia komunikacji, ustala o czym mozna i nie mozna rozmawiac, lub nie udostepnia informacji. Sprawca moze uniemozliwic rozwiazanie kazdego problemu przez blokowanie i zniechecenie ofiary.
6. Oskarzanie, wmawianie i obwinianie. Sprawca bedzie staral sie oskarzac partnera o uczynienie jakiegos zla, czy nawet rzeczy ktora nie miala miejsce. Sprawca moze wprost brutalnie klamac, tak, ze nawet dziecko rozpozna klamstwo, ale tu nie chodzi o fakty. Celem tego tak samo jak celem kierowania rozmowa jest zmuszenie ofiary do przyjecia postawy obronnej i wytracenie jej z rownowagi.
7. Osadzanie i krytyka. Sprawca osadza ofiare i wyraza swoj osad w sposob krytyczny. Jezeli ofiara sie przeciwstawia moze on jej wmowiac, ze stara sie on tylko "pomoc". W rzeczywistosci wyraza on w ten sposob swoj brak akceptacji wobec ofiary.
8 . Trywiazlizowanie. Proba zmniejszenia znaczenia wydarzen w pozornie uczciwy i szczery sposob. Pozorna uczciwosc powoduje, ze trudno jest sie zorientowac co sie naprawde dzieje. Ofiara czesto wierzac w ta uczciwosc, mysli, ze sama niejasno wyrazila i probuje wytlumaczyc sprawcy dana sytuacje.
9. Subtelne oslabianie. Sprawca nie tylko wycofuje swoje wsparcie emocjonalne ale takze oslabia determinacje i pewnosc siebie. Ofiara moze zostac komletnie zalamana jednym trafnym komentarzem lub sugestia. Np. przed wyjsciem na urodziny: "Ta sukienka jest calkiem ladna, przypomina mi o twojej babci"
10. Grozenie. Klasyczna forma przemocy psychicznej. Sprawca manipuluje ofiara poprzez straszenie rzeczami, ktorych ona najbardziej sie boi. Sprawca moze straszyc opuszczeniem lub rozwodem, zabiciem zwierzat domowych lub czlonkow rodziny. Uwaga - Sprawca tutaj straszy czesto tym, czego sam sie boi! Mozemy poznac jego najwieksze leki!
11. Wyzwiska. Ciagle nazywanie kogos "glupim", "oslem", "starym", "idiotka" ma dewastujacy wplyw na poczucie wlasnej wartosci nawet gdzy jest nieprawdziwe i nawet wtedy gdy ofiara wie, ze to nie jest prawda.
12. Zapominanie. Sprawca "zapomina" ze bolesne dla ofiary wydarzenia wogole mialy miejsce. Po tym jak sprawca nakrzyczy na ofiare, a ofiara prosi o wyjasnienia, sprawca twierdzi "nie pamieta" zeby krzyczal. Sprawcy maja tez tendencje do ciaglego zapominania o obietnicach ktore poczynili, a ktore wczesniej zlozyli ofiarom np w ramach przeprosin. Sprawcy przemocy przepraszaja tylko wtedy jak moga za to cos uzyskac, ich przeprosiny nigdy nie sa szczere.
13. Rozkazywanie. To w gruncie rzeczy mowienie partnerowi, ze nie jest samodzielnym czlowiekiem. Kiedy sprawca wydaje ofierze rozkazy to traktuje ja jak niewolnika, sluge czy podwladnego.
14. Nie dopuszczanie prawdy do swiadomosci. Sprawca przemocy slownej moglby przeczytac liste tych kategorii i "udowodnic" ofierze i wszytskim innym, ze wcale nie stosuje zadnej przemocy, lub, ze nie jest to przemoc.
Dlatego wlasnie rozpoznanie przemocy psychicznej i reakcja na nia jest mozliwa jedynie ze strony ofiary.
Przygotowane na podstawie materialow internetowych o "verbal abuse"
pozdrawiam,
P. |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 12:36 Temat postu: |
|
|
Echnatonie :
pomoz porozmawiac o przemocy psychicznej jako kwalifikujacej sie nie pod kro ale kk.
Ostatnio zmieniony przez laura52 dnia Nie Sie 17, 2008 22:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 12:41 Temat postu: |
|
|
Przemoc chłodna może wydawać się wszystkim jako spokojniejsza, ale bardzo często jest to pozorny spokój skrywający silne emocje, nastawiony na różnego rodzaju zaniedbywanie psychiczne, fizyczne, seksualne lub ekonomiczne. Przemoc chłodna polega na realizowaniu przez sprawcę odpowiedniego scenariusza, który jest zapisany w jego umyśle. Manifestuje się on brakiem zainteresowania ofiarą lub unikaniem interakcji prowokujących wybuchy złości.
Zjawiska charakteryzujące przemoc chłodną to:
powiedzenie czegoś żeby urazić
ostentacyjne opuszczenie pomieszczenia
użycie obraźliwych słów lub gestów
przerwanie snu, posiłku
zabronienie wyjścia z domu
zabronienie spotykania się z kimś
grożenie opuszczeniem
grożenie nie dania pieniędzy
słowne zmuszanie do stosunku seksualnego |
|
Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 12:54 Temat postu: |
|
|
Lauro, wiesz czytałam kiedyś taką mądrą książkę, w której było napisane dosyć rozlegle na temat relacji : oprawca-ofiara
przeraziło mnie to i walnęło jak obuchem... dużo się z niej o sobie nauczyłam i zaczęłam siebie obserwować
to nie chodzi o to że się szuka "bo sie szuka oprawcy"czy tam wroga...
ale podświadomie...
jeśli sie wychowano w rodzinie z przemocą, to bardzo łatwo do takiego schematu wrócić i dążyć do niego w życiu dorosłym, ponieważ to jest to co znamy, w czym potrafimy sie odnaleźć- ale powtarzam jeszcze raz - że to nie jest zamierzone działanie
tak samo jest z rodzinami alkoholików i osób współuzależnionych, dlatego ludzie z rodziny w której był alkoholizm są w tak zwanej grupie ryzyka
pomimo tego ze wiedza czym jest ta choroba i mają tak jakby doświadczenie i obycie się z tym, często wpadają także w nałóg
mam nadzieję że cię tym nie uraziłam...
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 16:10 Temat postu: |
|
|
nie- zwyczajnie nic a niz z twojej wypowiedzi nie zrozumialam. Ale ja wciaz sie ucze i duzo duzo jeszcze nie wiem i nie rozumiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
yamato
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 20:44 Temat postu: |
|
|
Lauro 52 bez obrazy ale czytając twoje wywody to każdy musiałby być czlowiekiem idealnym a nikt takim nie jest nawet i ty .
A jeśli chodzi o rozwiązłość w małżeństwie to nie uważam tego za pozytyw .
Nie wiem dlaczego się tak nakręcasz i co cię spotkało ale źieje od ciebie straszną nienawiścią wiesz do czego doprowadzają takie emocje .
Tylko do nie przyjemnych sytuacji czego ty się doszukujesz i co chcesz tym udowodnić przemilczę .
Zauważyłem że obierasz sobie ofiarę i ją atakujesz i tym samym stajesz sie przemocowcem zauważ to samo zrobiłaś ze mną ja tu nie jesten po to aby kogos atakować tak samo potrzebuję pomocy choć jestem płci odmiennej nie myśl sobie że nie ma kobiet stosujących przemoc i jej nie stosują jak i psychiczną tak i fizyczną ja tego doświadczyłem .
poz Yamato |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 21:25 Temat postu: |
|
|
kulerzynka napisał: |
jeśli sie wychowano w rodzinie z przemocą, to bardzo łatwo do takiego schematu wrócić i dążyć do niego w życiu dorosłym, ponieważ to jest to co znamy, w czym potrafimy sie odnaleźć- ale powtarzam jeszcze raz - że to nie jest zamierzone działanie
|
Nie byłam wychowana w przemocowej rodzinie (i z tego co wiem Laura, też nie).
Wydaje mi się, że osoby wychowane w takich rodzinach może mogą wracać do takiego schematu, bo są do niego przyzwyczajone. Ale w naszym przypadku (myślę, że Laura się z tym zgodzi) brnęłyśmy w nasze związki właśnie dlatego, że NIE ZNAŁYSMY tych schematów, że wydawało się nam, że żaden człowiek nie może być aż tak zły, że jeszcze trochę ustąpimy, poczekamy i wreszcie będzie dobrze....Bo są wszystkie przesłanki do tego żeby tak było.Tylko oni nie chcieli.
Pozdr.M |
|
Powrót do góry |
|
 |
kulerzynka Wolontariusz NL

|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 23:14 Temat postu: |
|
|
rozumiem...
widocznie nie umiem ładnie i zrozumiale ubrać w słowo to o co mi chodzi :/
pozostaje mi tylko polecić książkę "o kobietach, które kochają za bardzo"
autorstwa pewnej chyba Angielki której w tym momencie nazwiska nie pamiętam, podejrzewam że dynamika będzie wiedział o która ksiązkę mi chodzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Sie 12, 2008 23:50 Temat postu: |
|
|
w/g kwalifikacji prawnej to kodeks karny określa jako przestępstwo z art. 207 (bez wyjąków ani podziałów na rodzaj przemocy).
Art. 207. § 1. Kto znęca się fizycznie lub psychicznie nad osobą najbliższą lub nad inną osobą pozostającą w stałym lub przemijającym stosunku zależności od sprawcy albo nad małoletnim lub osobą nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 połączony jest ze stosowaniem szczególnego okrucieństwa, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Sro Sie 13, 2008 7:07 Temat postu: |
|
|
Jest jak napisala Meg.
Ostatnio zmieniony przez laura52 dnia Nie Sie 17, 2008 21:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 3:05 Temat postu: |
|
|
laura52 napisał: |
Dynamika :
Jesli mozesz:
czym jest okreslenie, jak interpretowac, jaka potrzebe, frustracje , kompleks dysgunkcje itd. wyraza zdanie " on/ ona potrzebuje wroga i mnie tym wrogiem zrobił//a/.
W skargach sprawcow to
zdanie powtarza sie. |
Lauro,
Z tego co widze, to jest mechaniczny element walki, na zasadzie obrzucic blotem ile sie da to cos sie przyklei. Dodakowo to jest wmawianie drugiej osobie tego co ona podobno czuje czy mysli, jakby przemocowiec wiedzial o Tobie wiecej niz Ty sama - a tak nie jest.
Jak pajac cos takiego powie to pozniej musisz udowadniac, ze nie jestes wielbladem (tzn, ze nie potrzebujesz wroga)
Jak bedziesz udowadniac i sie z nim klocic, no to dowod jest w reku, acha, " a nie mowilem, kloci sie, ona/on potrzebuje wroga!"
Jedyna rozsadna odpowiedzia jest krotkie "Nie, nie potrzebuje wroga, tego typu komentarze to nonsens."
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Czw Sie 14, 2008 6:37 Temat postu: |
|
|
królu złoty..
złoty strzał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Sie 15, 2008 23:24 Temat postu: |
|
|
Więc mam znaleźć złoty podział pomiedzy kodeksem karnym a niekaralnym naruszeniem norm i zasad etyki?
Trudne! I włąściwie niejednozanczne, w jednej sytuacji cos będize znecaniem a w innej akurat nie.
Spróbuję według Twego panteonu:)
1. Odmawianie komunikacji. Zwiazki wymagaja wzajemnej komunikacji i empatii. Kiedy jeden partner wstrzymuje informacje o swoich uczuciach wtedy wiez w zwiazku ulega oslabieniu. Kiedy sprawca odmawia wysluchania partnera/partnerki wtedy lekcewazy jej przezycia i
pozostawia ja w stanie izolacji.
W zasadzie to nie podpada pod KK
2. Zaprzeczanie. To jest glowna taktyka podczas konfliktu ze sprawca przemocy. Sprawca zaprzecza wszystkiemu i poprawia wszystko co robi i mowi ofiara. "Jak smiesz miec inne zdanie !"
To moze byc znęcanie psychiczne!
3. Umniejszanie znaczenia. To jest jak branie banknotu stu zlotowego i umniejszanie jego wartosci do jednej zlotowki. Umniejszanie znaczenia wydarzen zaprzecza temu jak ofiara widzi dana sytuacje.To jest jedna z najbardziej destrukcyjnych form przemocy psychicznej. To jest
tez najbardziej perfidna forma przemocy psychicznej gdyz czesto sprawca wmawia ofierze, ze to co ona slyszy, to nie jest zadna przemoc, tylko jest np "zbyt wrazliwa". Sprawca zaprzecza percepcji ofiary.
Sprawca moze umniejszac istotny wklad ofiary w zwiazek, jej osiagniecia czy ambicje.
To raczej nie jest znęcaniem, ale jednym z elementów postepowania, i w niektórych relacjach może świadczyc o przemocy sprawcy.
4. Przemoc w formie zartow. niektore zlosliwe komentarze moga byc maskowane pod przebraniem humoru, potrafia jedna bardzo bolec. W niektorych przypadkach humor moze byc bardzo wyrafinowany, jednak celem jego jest wytracenie ofiary z rownowagi emocjonalnej.
I tutaj gubie się, nie znam wagi tych żartów, oraz ich skutków. W pewnych przypadkach są poniżaniem, oczernianiem, lekceważeniem a to jak najbardziej podbiega pod KK.
5. Blokowanie i kierowanie rozmowa. Sprawca odmawia komunikacji, ustala o czym mozna i nie mozna rozmawiac, lub nie udostepnia informacji. Sprawca moze uniemozliwic rozwiazanie kazdego problemu przez blokowanie i zniechecenie ofiary.
Raczej etyka i niekaralność.
6. Oskarzanie, wmawianie i obwinianie. Sprawca bedzie staral sie oskarzac partnera o uczynienie jakiegos zla, czy nawet rzeczy ktora nie miala miejsce. Sprawca moze wprost brutalnie klamac, tak, ze nawet dziecko rozpozna klamstwo, ale tu nie chodzi o fakty. Celem tego tak samo jak celem kierowania rozmowa jest zmuszenie ofiary do przyjecia postawy obronnej i wytracenie jej z rownowagi.
W zasadzie nie.
7. Osadzanie i krytyka. Sprawca osadza ofiare i wyraza swoj osad w sposob krytyczny. Jezeli ofiara sie przeciwstawia moze on jej wmowiac, ze stara sie on tylko "pomoc". W rzeczywistosci wyraza on w ten sposob swoj brak akceptacji wobec ofiary.
Raczej nie.
8 . Trywiazlizowanie. Proba zmniejszenia znaczenia wydarzen w pozornie uczciwy i szczery sposob. Pozorna uczciwosc powoduje, ze trudno jest sie zorientowac co sie naprawde dzieje. Ofiara czesto wierzac w ta uczciwosc, mysli, ze sama niejasno wyrazila i probuje wytlumaczyc sprawcy dana sytuacje.
Chyba nie.
9. Subtelne oslabianie. Sprawca nie tylko wycofuje swoje wsparcie emocjonalne ale takze oslabia determinacje i pewnosc siebie. Ofiara moze zostac komletnie zalamana jednym trafnym komentarzem lub sugestia. Np. przed wyjsciem na urodziny: "Ta sukienka jest calkiem ladna, przypomina mi o twojej babci"
W pewnych okolicznościach, ale zrozumiałych dla innych - tak, w innych, takich, których inni nie rozumieją, wywołuje uraz u ofiary ale mało przydatne w sądzie.
10. Grozenie. Klasyczna forma przemocy psychicznej. Sprawca manipuluje ofiara poprzez straszenie rzeczami, ktorych ona najbardziej sie boi. Sprawca moze straszyc opuszczeniem lub rozwodem, zabiciem zwierzat domowych lub czlonkow rodziny. Uwaga - Sprawca tutaj straszy czesto tym, czego sam sie boi! Mozemy poznac jego najwieksze leki!
Zadecydowanie tak, groźby to częsty przykład na znęcanie psychiczne, czyli takie, w którym sprawca nie uzywa siły fizycznej ale tak manipuluje ofiara, ze pozbawia ja oparcia i siły!
11. Wyzwiska. Ciagle nazywanie kogos "glupim", "oslem", "starym", "idiotka" ma dewastujacy wplyw na poczucie wlasnej wartosci nawet gdzy jest nieprawdziwe i nawet wtedy gdy ofiara wie, ze to nie jest prawda.
Typowy objaw przemocy i kłania sie KK.
12. Zapominanie. Sprawca "zapomina" ze bolesne dla ofiary wydarzenia wogole mialy miejsce. Po tym jak sprawca nakrzyczy na ofiare, a ofiara prosi o wyjasnienia, sprawca twierdzi "nie pamieta" zeby krzyczal. Sprawcy maja tez tendencje do ciaglego zapominania o obietnicach ktore poczynili, a ktore wczesniej zlozyli ofiarom np w ramach przeprosin. Sprawcy przemocy przepraszaja tylko wtedy jak moga za to cos uzyskac, ich przeprosiny nigdy nie sa szczere.
W zasadzie nie>
13. Rozkazywanie. To w gruncie rzeczy mowienie partnerowi, ze nie jest samodzielnym czlowiekiem. Kiedy sprawca wydaje ofierze rozkazy to traktuje ja jak niewolnika, sluge czy podwladnego.
Rozkazywanie czy też mówienie co trzeba zrobić, uczynić? Chyba nie, nie mozna skorzystac w sądzie więc nieprzydatne dowodowo, co nie znaczy, ze nie przykre i wywołujące złe emocje.
14. Nie dopuszczanie prawdy do swiadomosci. Sprawca przemocy slownej moglby przeczytac liste tych kategorii i "udowodnic" ofierze i wszytskim innym, ze wcale nie stosuje zadnej przemocy, lub, ze nie jest to prawda.
W zasadzie nie, prawda jest obiektywnym uczuciem i nie podleaga pod KK.
Wydaje się, ze pod każdym mógłym napisać w pewnych okolicznościach moze byc znęcaniem psychicznym chociaż w większości nie jest nim. Znęcaniem psychicznym będize także np. wydzielanie stałych sum, uzależnianie ekonomiczne, osobiste, odmawianie współżycia, nie liczenie się ze zdaniem partnera, i wiele innych zachowań, które stosowane w pewnych okolicznościach mogą wywoąłc wiele przykrych emocji i ponizyc ofiarę, np. proszenie o coś w sposób poniżający i nieludzki.... [/b] _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
laura52
|
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 9:50 Temat postu: |
|
|
..
Ostatnio zmieniony przez laura52 dnia Nie Sie 17, 2008 22:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 12:12 Temat postu: |
|
|
Tylko czemu się nie zgadzasz ze mna? Czy zbym z wyglądu przypominał J.? I stąd Twoje uprzedzenia? Widocznie każdy męzczyzna to w Twojej wyobraźni synonim Adonisa! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|