Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

paraliżujący lęk-jak sobie z nim poradzic

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Masza35

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 11:30    Temat postu: paraliżujący lęk-jak sobie z nim poradzic Odpowiedz z cytatem

proponuje ten temat...bo z autopsji wiem ze to trudne...
podzielmy sie swoimi doswiadczeniami...

znamy strach przed odebraniem telefony, otwarciem listu,krokami na schodach, itp lista długa, bardzo długa....

byc moze nalezołoby wyjsc od budowania poczucia własnej wartosci...ktora sprawca tak zniszczył...

zapraszam do dyskusji

Masza
Beti

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 12:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudny temat.
Nie wiem czy odbudowane poczucie własnej wartości sprawi, że kobieta przestanie się bać przemocy fizycznej.

Z psychiczna można jakoś sobie poradzić, nauczyć się postawy aby wyzwiska które do Ciebie lecą, mijały Cię.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uważam że w tym temacie są wskazane tereapie , porady psychologiczne, czynny udział w grupach wsparcia oraz edukacyjnych, a co najważniejsze chęc pracy nad sobą .
reasumując : "inwestowanie w siebie" Exclamation

Może to trochę inne lecz warto także przemyślec np Grupa samoobrony dla kobiet . Z tego co wiem prężnie działa w Warszawie przy ul. Belgijskiej ( słyszałem wiele dobrego)

Na forum jest kilku psychologów, terapeutów lecz niestety zbyt rzadko zabierają "głos" . Mam nadzieję że to się z czasem zmieni .

pozdrawiam Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Masza35

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 12:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maras my tu na forum jestesmy grupa wsparcia.... Very Happy

Beti mysle ,ze strach czasami jest naturalny, tzn w pełni uzasadniony...

ale wprzypadku ofiary jest on czesto, bardzo czesto irracjonalny..i jak sobie z tym radzic...i mimo ze wiem o tym nie umie go opanowac,powoduje on ze staje sie bierna...gorzej wycofana, nie jestem w stanie funkcjnowac, pracowac...
maras

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza masz rację Smile . Udział w "życiu forum" bardzo wiele daje . Wsparcie oraz niezbędną pomoc . Oczywiście jest także dużo braków i niedociągniec ale przeciez nie ma nic doskonałego . Osobiście jestem zadowolony oby tak dalej .

pozdrawiam Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Beti

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masza,
wiem o czym mówisz
też tak miałam kiedyś. Pewnego dnia zdałam sobie sprawę że moje paniki są totalnie chore i że jesli nie wezme się w garść to wyląduje na oddziale psychiatrycznym.
Nie mieszkam z ex od ponad 3 lat ale gdy czasami się zjawi bez zapowiedzi i usłysze jak otwiera drzwi i jego kroki to serce mi steje. Tego nie da się opanować. Dopiero po kilku sekundach tłumaczę sama do siebie że juz przeciez nie musze się bać że już nic mi nie zrobi itd.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Masza35

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 15:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak Beti...włąsnie to mam na mysli...u mnie przerzuca sie to na inne pola...nie zwiazane bezposrednio z Narcyzem...

jak sobie z tym poradziłas?
Echnaton

PostWysłany: Pią Sie 15, 2008 20:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Strach to nieodłączny towarzyszy każdej nowej sytuacji, czasami móimy o starchu - zdenerwowanie, panika, czasmi głaskami go miłymi słówkami ale...on istnieje i wiele razy paralizuje nasze ruchy i zachowania. Przyładem starchu jest poubliczny występ. Niby wszystko wieimy, codziennie coś tam robilismy a gdy przychodzi wystapic publicznie przed kamerą, przed tłumem, przed mikrofonem nagle brakuje nam odwagi...Uczymy sie strach omijać, przez całe życie, czasami lepiej czasami gorzej, ale jesli stach staje na naszej drodze zamaist żcyia to wtedy pozostają specjaliści! Nie można tego lekceważyc, ale rozdrobnic, rozmienic na drobne aby mozna było jako tako funkcjonowac. Strach najczęściej jest irracjonalny ale bywa też pozostałością po czyms przykrym - gwałt, ból, zranienie, izolacja, wtedy trzeba wiele wysiłku i hartu ducha aby strach wyprowadzić z ciemnych uliczek na jasne oświetlone pola pełne kołyszących się pół i radosnego kwitnienia maków...

Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: