Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moja droga przez mękę
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Elzbieta487

PostWysłany: Pią Wrz 24, 2010 7:53    Temat postu: Moja droga przez mękę Odpowiedz z cytatem

Myślałam,że nie będę musiała wracać do koszmarnych wspomnień i nimi się dzielić.Ale okazuje się to niemożliwe.Nie sądzę,żeby to coś zmieniło,może tylko odrobinę lżej będzie żegnać się z tym światem, gdy przyjdzie ta chwila. Przeczytałam dramatyczną historię Asik i w pewnym sensie przypomina mi ona moją.Asik wszystko co robiła,robiła z myślą o rodzinie.Ale kiedy znalazła się w kłopotach,została sama ze swoim problemem,a nawet uznana została winną.Też chciałam,żeby w rodzinie działo się dobrze,bo nie po to ją się zakłada, żeby zatruć życie sobie i dzieciom.Ale w rodzinie wszyscy muszą o to starać się. Sama jużjestem po dwóch cięzkim depresjach,straciłam najstarsze dziecko,które jednak dużo mi dało,bo nikt już nie będzie kochał mnie tak, jak ono to potrafiło.W najgorszych momentach myślałam jak rozstać się z tym światem,ale myślałam że może największy horror mam poza sobą,ale nie jest to łatwe.Dlatego przyszłość napełnia mnie lękiem,niekiedy wielkim
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sob Wrz 25, 2010 1:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Depresja to ciężki kawałek do zgryzienia i..praktycznie wszystkie nasze rady, motywowania, pomoce są niemożliwe bez właściwej opieki lekarskiej i psychologicznej...
Lulka

PostWysłany: Sob Wrz 25, 2010 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elu - mamy taki sam problem. Walczę sama z sobą.
Z depresją ani życ ani umrzeć.
niedawno rzuciłam pracę - ot z dnia na dzień nie poszłam.Nie odbieram tel.
Dziś lepszy dzień, ale jutro a nawet za chwilę znów się "skulę" i będę tylko spała coraz bardziej osłabiona zupełnie nie myśląc o niczym.
Wszystko jest problemem.Sen, jedzenie, zrobienie czegokolwiek.
ale Ty masz dużo trudniej...dużo...
Tak bardzo bym chciała cofnąć czas...ale kiedy myślę o tym wszystkim przez co przeszłam to chyba wolałabym umrzeć...
Potrzebuję jednak powrotu do tego co sie stało bo wciąż nie znam odpowiedzi - Dlaczego?
A Ty Elu - też pytasz - dlaczego?
Wybacz mi taką prywatność w Twiom temacie...ale czym jest ta ośmiornica - depresja to wiem i rozumiem najbardziej.
Pozdrawiam Ciebie serdecznie.Bardzo bym Cię chciała złapać za rękę i trzymać mocno..mocno.

— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html
Powrót do góry
Odrodzona2009

PostWysłany: Sob Wrz 25, 2010 23:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kobiety.
Nie znam szczegolow Waszego zycia, ale moze, moze zgubilyscie gdzies siebie same. Moze ta depresja, to takie przerazliwe darcie sie Waszego 'ja': Nie tłamś mnie!
Zapomniałyście o sobie?
Pozdrawiam mocno
By zmienić złe zachowania potrzebna jest ich świadomość, poznanie nowych, a potem działanie. Nie zrażanie się niepowodzeniami - i DZIAŁANIE z uporem 'maniaka', jak dziecko, które uczy się chodzić z determinacją, wiarą i uporem, że w końcu się uda.
Powrót do góry
Elzbieta487

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 20:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi,kazda zawiera prawdziwe sugestie,tylko tak trudno wcielic to w zycie.Najbardziej przytlacza mnie to,ze przekonalam sie,ze gdy druga strona nie uswiadamia sobie potrzeby pomocy psychologicznej to nie wiadomo co robic

Ostatnio zmieniony przez Elzbieta487 dnia Pon Wrz 27, 2010 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Elzbieta487

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest chyba powszechne zjawisko w takich sytuacjach
Powrót do góry
ja44

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 21:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny ja też bym chciała złapać Was za ręce, byłoby nam lżej Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Odrodzona2009

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdy druga strona nie uswiadamia sobie potrzeby pomocy psychologicznej... a mozesz zajac sie soba? tzn. na razie zalozyc, ze 2ga osobe 'zostawiamy na potem', a szukamy radosci dla siebie.

"wszystko co robiła,robiła z myślą o rodzinie.Ale kiedy znalazła się w kłopotach,została sama ze swoim problemem, a nawet uznana została winną."
Czasem/czesto tak jest, ze jestesmy najsilniejszym ogniwem i gdy my pekamy, brak nam wsparcia od tych, od ktoryche tego oczekujemy, bo - moze - nie sa w stanie nam go dac, moze sa za slabi. Moze szukanie go u innych ludzi pomoze. Czasem obwinianie wynika ze slabosci wlasnie i nieradzenia sobie zupelnie z odpowiedzia na pytanie 'dlaczego?!!' Nie usprawiedliwiam, tylko domyslam sie. Racjonalnosc bierze w leb, bo emocje - bol, rozpacz 'zalewaja' umysl.

"Też chciałam,żeby w rodzinie działo się dobrze,bo nie po to ją się zakłada, żeby zatruć życie sobie i dzieciom.Ale w rodzinie wszyscy muszą o to starać się."
To moze staraj sie nieco mniej, pozwol innym poczuc jak to jest gdy Ty starasz sie mniej. Moze wtedy dostrzega roznice. Sciagnij troche ze swoich barkow.

'straciłam najstarsze dziecko,które jednak dużo mi dało,bo nikt już nie będzie kochał mnie tak, jak ono to potrafiło'
Skarbie - a skad wiesz, ze nie kocha Cie nadal 'z gory'. Czemu zakladasz ze jest mu/jej gorzej a nie lepiej? Dla mnie moje jest i zawsze bedzie w postaci duszka, gdzies 'wokół' mnie.

Nie zakladaj pesymistycznego wariantu, to Ci odbiera sily, a ich potrzebujesz. Usciski mocne
By zmienić złe zachowania potrzebna jest ich świadomość, poznanie nowych, a potem działanie. Nie zrażanie się niepowodzeniami - i DZIAŁANIE z uporem 'maniaka', jak dziecko, które uczy się chodzić z determinacją, wiarą i uporem, że w końcu się uda.
Powrót do góry
Elzbieta487

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2010 12:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie można zaprzeczyć temu co piszesz Odrodzona2009 iwiększość Twych wskazówek stosuje w życiu ,a mimo to czasami jest bardzo ciężko
Powrót do góry
Odrodzona2009

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2010 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Elzbieta487 napisał:
Nie można zaprzeczyć temu co piszesz

A czemu bys chciala zaprzeczac? Laughing (tak sie droczę tylko)

Jak ciezko to pisz.. wsrod tylu pomocnych 'człeków' znajdzie sie ten/ta, kto ulzy, a co wazniejsze znajdzie sie w koncu i ten/ta, ktory pokaze co robic, by nie bylo tak ciezko. Nie znajdzie za Ciebie, ale z Toba poszuka.

Elu - wciaz sie uczymy, kazdy z nas, na pewno i Ty co jakis czas pukasz sie w glowe 'jak moglam byc taka..' patrzac na zachowania sprzed lat, to normalne i dowodzi to tego ze sie rozwijamy i zmieniamy. Jak masz madrego 'pomocnika' z boku, mozna sie rozwinac szybciej i prosciej.

I wtedy czesc rzeczy, ktore bolaly bola mniej/lub przestaja - bo tak wazne juz nie sa (zmiana sposobu ich postrzegania), a pozostala czesc rozwiazujesz czasem zdziwiona, ze juz wiesz jak, a czasem czekajac az zmadrzejesz i szukajac, myslac, probujac - znajdujesz rozwiazanie.
Całusy!
Powrót do góry
Elzbieta487

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2010 0:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale zastanawia mnie jak udało się Tobie ułożyć relacje z mężem,czy możliwa jst zmiana na lepsze.Czy nadal z nim mieszkasz. pozdrawiam Odrodzoną 2009
Powrót do góry
Odrodzona2009

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2010 19:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie byla troche innego kalibru historia. I tak jestesmy razem, ale.. ALE ja najpierw zajelam sie soba, to pozwolilo mi na docenienie siebie, zadbanie o siebie, a to dalo sile, by zobaczyc... moje niezdrowe zachowania.

Jak Twoja druga strona zareaguje.. zobaczysz. Na razie jednak zostawilabym meza i to jak sie to potoczy, tego nie zaplanujesz, ani nie przewidzisz. To bedzie jego reakcja, jego decyzja, to nie jest pod Twoja kontrola - rozumiesz o co mi chodzi.

Ty jestes wazna i zajecie sie sama soba jest potrzebne, bys poczula sie dla siebie wazna, istotna, a stad wartosciowa. Zwiazek przeksztalci sie w miare, jak Ty bedziesz przeksztalcala siebie, swoj obraz, swoje potrzeby etc.
Pozdrawiam mocno
Powrót do góry
Aga74

PostWysłany: Czw Wrz 30, 2010 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odrodzona2009, bardzo interesuje mnie, jak sobie radzisz, a raczej jak sobie radzi Twój mąż, bo u mnie sytuacja była podobna, ja zaczęłam myśleć o sobie, przestałam się bać i przez rok dobrze się czułam, ale on akurat się nie zmienił i znów mu odbiło - tzn na przemoc psychiczną nie zwracałam uwagi, ale z fizyczną sobie już nie poradziłam Sad Czy nie boisz się, że życie z nim to jak siedzenie na tykającej bombie? Jak to jest u Ciebie?
Powrót do góry
Odrodzona2009

PostWysłany: Czw Wrz 30, 2010 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, bo zobaczylam ze u mnie podkreslam U MNIE to bylo na zasadzie on jest bomba a ja tykam Wink tj. ja mialam dosc wszystkiego i nie ulatwialam zycia ani sobie ani jemu.

To nie bylo zajecie sie soba, to byla raczej/jest praca nad soba. Wyjscie z roli cienia meza, dojscie do tego czego ja chce/potrzebuje, jakie ja mam zdanie, ze to czego chce jest wazne - i co zabawne nie on tego nie docenial tylko ja sama. Zlapalam sie ze chcialam zycie spedzic jak malpka na czyichs plecach i w pewnym momencie przyszlo mi placic za to cene - cene za zrzeczenie sie myslenia, decydowania itd. cene za 'samodzielne ubezwlasnowolnienie'.

Jak to zlapalam to przyjrzalam sie sobie i swoim myslom - zaczelam pisac o malzenstwie, facetach, kobiecie itd zaczelam sprawdzac, co w tym moim glowowym komputerku mam zakodowane i wiesz co Aga.. jak skonczylam pisac (tak bez cenzury) o facetach i malzenstwie to bylam PRZERAZONA tym co w tej makówce jest i że odkrywam to dopiero teraz. I uswiadomilam sobie ze z takim podejsciem do plci wlasnej, przeciwnej i 'instytucji' malzenstwa nigdy w zyciu nie uloze sobie dobrego zwiazku.

Ale byla przy mnie taka fantastyczna babka caly ten czas, taki dobry duszek, jak watpilam dodawala mi sil piszac, jak nie mialam wiary - miala ja za mnie itd. itp.

Nie boje sie bo ja sie zmienilam, moje podejscie do zycia i do zwiazku i do mezczyzn i do siebie samej. Przereorganizowalam sobie priorytety i odnalazlam w zyciu to gdzie chce isc i co w jakiej kolejnosci robic..
Mam cel, mam sens w zyciu, mam siebie - odnalazlam siebie wczesniej zagubiona, zaniedbana (przez siebie sama glownie) i teraz wiem gdzie ide. I to mi daje sile i przekonanie, ze to co bylo kiedys, bylo rozdzialem w zyciu, zeby mna potrzasnac i poszukac mojego poplątanego ja.
Bo jak ja sie zaczylam przemieniac w rozkapryszone dziecie (choc wydawalo mi sie wczesniej, zem dojrzala nad wyraz) w kobiete i czlowieka, to ta druga strona 'magicznie' zaczela sie przemieniac w mezczyzne i czlowieka.
Tak bylo u mnie, ale kazdy ma swoje rozdzialy...
Ufff... sie rozpisalo.
Powrót do góry
mgrabas

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 9:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odrodzona2009 napisał:
U mnie byla troche innego kalibru historia. I tak jestesmy razem, ale.. ALE ja najpierw zajelam sie soba, to pozwolilo mi na docenienie siebie, zadbanie o siebie, a to dalo sile, by zobaczyc... moje niezdrowe zachowania.

Jak Twoja druga strona zareaguje.. zobaczysz. Na razie jednak zostawilabym meza i to jak sie to potoczy, tego nie zaplanujesz, ani nie przewidzisz. To bedzie jego reakcja, jego decyzja, to nie jest pod Twoja kontrola - rozumiesz o co mi chodzi.

Ty jestes wazna i zajecie sie sama soba jest potrzebne, bys poczula sie dla siebie wazna, istotna, a stad wartosciowa. Zwiazek przeksztalci sie w miare, jak Ty bedziesz przeksztalcala siebie, swoj obraz, swoje potrzeby etc.
Pozdrawiam mocno
cieszę się, że Ci się udało znaleźć drogę
nie każdy ma tyle szczęścia doczekać wzajemności w swoim małżeństwie...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do: