|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 22:41 Temat postu: |
|
|
Witaj
Cieszę się bardzo bardzo że masz taką terapeutkę.
ps. Ośrodek dodany do polecanych
pozdrawiam  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pysia
|
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 12:28 Temat postu: |
|
|
Witaj Angie.Też myślę,że to bardzo dobrze,że masz taką terapeutkę i tak dobrze trafiłaś za pierwszym razem.Nie każdemu sie udaje od razu.
sabrina napisała:
Moze do licha naprawde bylysmy zahipnotyzowane? moze jeszcze tkwimy w tej hipnozie?
Dzis wiemy z kim zylysmy. Mamy dystans . Dlaczego wiec nie mozemy emocjonalnie odkleic sie ?
czasem tak jest,że ten niszczący układ jest jedynym znanym(np.podobnie było w domu rodzinnym) czasem z tego układu z oprawcą, ofiara ma jakieś korzyści emocjonalne.Tylko proszę sie nie obrażać i spróbować zrozumiec o co mi chodzi.Bycie ofiarą też ma swoje "dobre strony" mimo ogromnych kosztów.To jakie sa dla danej osoby korzyści wynika z danej sytuacji ale są tez pewne stałe.Czasem takie bardzo oddane kochanie(przywiązanie) tak jakby zakleja dziurę emocjonalną która powstaje już w dzieciństwie.
Czasem to co mówi oprawca pada na tak podatny grunt,że ofiara zupełnie traci zaufanie do swoich odczuć, myśli.Jeśli nie ma w gronie bliskich nikogo kto może te wiara podtrzymać(a przemoc polega tez na odcięciu ofary od tego co daje jej siłę)zaczyna wierzyć,że tylko to co on mówi jest prawdą o niej.Po rozwiązaniu takiego układu poczucie pustki i zagubienia jest zupełnie naturalne.To troche tak jakby uczyć kogś pływać rzucając na głęboką wodę.A z drugiej strony inaczej się nie da.Ofiara musi nauczyć się wierzyć w siebie, znaleźć w sobie siłę(oczywiście pomoc jest tu bardzo potrzebna)wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje,życie i dac sobie prawo do uczuć.
Przydługo wyszło,ale mam jeszcze jedno:
Niektórym w odcięciu sie od tej zalezności pomaga dobrze skierowana złość.Wiem,że ta emocja kojarzy sie negatywnie,ale jeśli jest dobrze ukierunkowana na prwadę daje siłę.Więcej na temat dobrej złości i innych emocji jest w serii książeczek o emocjach napisanych dla dzieci i ich rodziców.Polecam mimo,że dla dzieci.Czasem jesteśmy wychowywani w atmosferze nie sprzyjajacej odpowiedniemu dojrzewaniu emocji i emocjonalnie pozostajemy dziećmi.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|