Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

podroz do wolnosci
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
NIKOLA2006

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 1:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

strach ma wielkie oczy:D...warto się bać? a nie lepiej przyjąć to jako cos nowego,fajnego? dającego nowe możliwości?
Odrodzona2009

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 1:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Latwo powiedziec Rolling Eyes
Jak sie ma strach wyuczony latami, to tak latwo nie jest. Wyobraznia cuda czyni.
Znowu piszemy o porach nieprzyzwoitych Wink
By zmienić złe zachowania potrzebna jest ich świadomość, poznanie nowych, a potem działanie. Nie zrażanie się niepowodzeniami - i DZIAŁANIE z uporem 'maniaka', jak dziecko, które uczy się chodzić z determinacją, wiarą i uporem, że w końcu się uda.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 4:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jakie sa pory przyzwoite? Smile
NIKOLA2006

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh Kaziu spać nie możesz?
Odrodzona2009

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 22:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton - pewnie dla kazdego inne (najwyrazniej Smile
By zmienić złe zachowania potrzebna jest ich świadomość, poznanie nowych, a potem działanie. Nie zrażanie się niepowodzeniami - i DZIAŁANIE z uporem 'maniaka', jak dziecko, które uczy się chodzić z determinacją, wiarą i uporem, że w końcu się uda.
Powrót do góry
NIKOLA2006

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 23:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w zasadzie jakby się zagłębić to nie ma pory nieprzyzwoitej- co najwyżej może być pora uważana za większośc społeczeństwa za nieprzyzwoitą bo np oni o tej godzinie śpiąVery Happy A z reguły dostosowujemy sie do większości i przyjmujemy za pewnik że dana pora jest nieprzyzwoita bo tego sie od nas wymaga- nie odstawania od grupy. Ci co odstają sa GROŹNI hehe
Więc nasze pory urzędowania sa po prostu zgodne z naszym rytmem zycia, Very Happy
No i poniosły Olę vel Nikolę myśli i przemyślenia hihihi:D
Odrodzona2009

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 23:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

analiza wnikliwa Smile
Nieuniknione sa takie spoleczne u-normo-wania swiata i podzialow na przyzwoite i nie, dobre i zle, czarne i biale. Przeciez i zachowania spoleczne i a- na tym zero jedynkowym postrzeganiu swiata sa oparte. Pewnie ze to uproszczenie i czasem krzywdzace, ale inaczej spoleczenstwo (ba ludzie) nie byliby w stanie funkcjonowac.

Ale nas wywialo od glownego tematu Laughing

To ja tak przewrotnie..
Skad wiadomo kiedy terapia/wsparcie sie konczy.. czy ze sterowanych przez mezow/zony nie stajemy sie sterowani przez pomoc na tym forum (bez urazy). Pisze tak, bo ja tak wlasnie czuje, ze ciagle komus innemu oddaje 'wladze nad moim zyciem' i ciagle sie radze.
Ostatnio o zewnatrz-sterownosci czytalam artykul.. hm.. jej uswiadomienie to postawa, a co potem..?
Powrót do góry
NIKOLA2006

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 0:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz ja to widzę tak.... podczas terapii czy szukając info na forum i bazując na odpowiedziach.... w jakimś stopniu przyjmujesz to sterowanie... zresztą tak samo jak i ty sterujesz każdym napotkanym człowiekiem rybko....- masz umysł.. twój wybór jak to przegryźć ,że tak powiem ..... wiesz o co mi chodzi?
Szukasz pomocy- ktoś daje ci odpowiedzi, korzystasz z nich więc w sumie poddajesz się jakiejś formie oddawania steru dobrowolnie.... ale czas tez na ciebie i twoje myślenie.... przecież nie jesteś robotem który ślepo przyjmuje wszystkie wskazówki czy polecenia.... zawsze to co poznajesz, zmieniasz pod siebie? Czy jest tak?
Mogę się mylić oczywiście.....ale wg mnie tak jest..... ważne aby nawet podczas szukania pomocy, myśleć, analizować i rozważac to co ci podają..... i tez poddawac w wątpliwość..... nie patrzeć ślepo i jak ślepiec iśc za czyimś głosem...
Z terapii czy pomocy on line trzeba brać to co najważniejsze zachowując siebie..... nie kopiować, ale korzystać racjonalnie... jak się gubię,,,, szukam wsparcia,,,, otrzymuję je ,,,,, szukam porady..... dostaję.... ale nie muszę robić dokładnie tego co mówią.... bo każdy z nas jest inny, każdy ma swój włąsny system wartości... każdy ma inne potrzeby.....

zapędziłam się?;>
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 4:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odrodzona2009 napisał:

Skad wiadomo kiedy terapia/wsparcie sie konczy.. czy ze sterowanych przez mezow/zony nie stajemy sie sterowani przez pomoc na tym forum (bez urazy). Pisze tak, bo ja tak wlasnie czuje, ze ciagle komus innemu oddaje 'wladze nad moim zyciem' i ciagle sie radze.
Ostatnio o zewnatrz-sterownosci czytalam artykul.. hm.. jej uswiadomienie to postawa, a co potem..?

Hej,

Dobre pytanie. Naszym wspolnym celem, celem osob ktore udzielaja sie na forum jest to, zebysmy w koncu nie byli wam potrzebni, zebyscie stali sie wolni i niezalezni.

W pewnym momencie musisz zaczac polegac na sobie, i nikomu nie oddawac wladzy nad swoim zyciem. Dla niektorych z was bedzie to zupelnie nowe doswiadczenie, ale tylko tak mozna zyc w pelni.

pozdrawiam,
P.
Odrodzona2009

PostWysłany: Pon Sty 11, 2010 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikola i dynamika...
tak zgoda zgoda zgoda.

Od myslenia nas nikt zwolnic nie moze (wlacza mi sie: "a tak by bylo milo", ale nie .. paskudnie by bylo co pokazuja moje ostatnie lata zycia).

SAMODZIELNOSC MYSLENIA... tak trzeba nad nia popracowac.

Dzieki za odpowiedzi.
Powrót do góry
NIKOLA2006

PostWysłany: Pią Sty 15, 2010 23:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niom ale kochanie, nic nie trzeba:D
Możesz nad tym popracować i chcesz nad tym popracowaćVery Happy
Odrodzona2009

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 0:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak chce.. chce popracowac, bo inaczej nic sie nie zmieni.

Nic sie nie zmieni, jesli JA SAMA tego nie zmienie. A nie zmienie "tego" (cokolwiek by to nie bylo), bez zmiany siebie.
Powrót do góry
NIKOLA2006

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 2:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo:) Jestem z ciebie dumna:) Natomiast sprawdzę czy pracujesz nad tą zmianąRazzRazz Wieesz że nie dam się zbyć RazzRazz
Love U - huggggggg
Odrodzona2009

PostWysłany: Nie Lut 07, 2010 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez jestem z siebie dumna Smile)

Absolutnie nie daj sie zbyc ! We mnie i Tobie moja nadzieja !!!! Laughing Laughing

Sprawdzaj sprawdzaj, nawet baardzo upierdliwie.
Do usług Twisted Evil Razz
LvU2 girl!!!!

Dzieki za WSZYYYYSTKO!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: