Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moje zycie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
heka

PostWysłany: Pią Cze 03, 2011 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jadziu Very Happy gratulacje!!!!
Powoli,małymi kroczkami uzyskasz to czego chcesz.
I co ? jak było?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
papillon

PostWysłany: Sob Cze 04, 2011 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jadziu Very Happy Bardzo się cieszę, że zrobiłaś pierwszy krok Very Happy Gratuluję!
Powrót do góry
jadwiga

PostWysłany: Sob Cze 04, 2011 14:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bylo ciezko. Ja na razie siedzialam i sluchalam. Umowilam sie na indywidualna konsultacje.Na kolejna terapie tez pojde. Naprawde Wam dziekuje za porady, za wsparcie. Tak to na pewno bym znowu nic nie robila. Probuje rozmawiac z mezem- myslicie, ze kides zrozumie swoj blad. Dziekuje, ze jestescie ze mna.
Powrót do góry
heka

PostWysłany: Sob Cze 04, 2011 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy zrozumie? Trudno przewidziec .Ja mogę ci powiedzieć ,że poszłam na terapię żeby pomóc mężowi Very Happy Very Happy ,a tam bardzo szybko zobaczyłam ,ze to ja potzrebuje pomocy,a on? Jest dorosły,odpowiada za siebie .Jak zachce też moze zacząć się leczyć ,a jeśłi nie ?.........Jego życie ,jego sprawa
Ty dbaj o siebie.
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Nie Cze 05, 2011 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy zrozumie?
Może tak a może zostanie z poczuciem porażki, ze ofiara mu umknęła...
Rozumiem, że to dla ciebie ważne - ale czy ważniejsze od Twojego życia sama musisz to rozważyć.Być może uwalniając się w jakiś sposób pomożesz mu i twoja postawa skłoni go do refleksji.
Na pewno rozpoczęłaś wędrówkę w dobrym kierunku i choć droga pełna wybojów to z pewnością już nie ciernista.I tak trzymaj!

— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html
Powrót do góry
marta 25

PostWysłany: Pon Cze 06, 2011 9:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myslisz.. myslisz tak jak on kaze myslec.
a na terapi nauczysz sie myslec samodzielnie. Nie rezygnuj z niej chocby nie wiem co mialo sie dziac. Pamietaj tez ze terapia to praca własna.. cud sie nie stanie jesli sama go nie zrobisz. Pamietaj, ze to nie on ma sie zmienic, ale to TY masz sie zmienic. Masz zmienic siebie, swoje mysli, swoje wartosci, swoj cel i sens zycia.. zmienic to nie najlepsze slowo.. powinno byc - wrocic do poczatku.. do siebie samej.

Zycie w przemocy powoduje okreslone zmiany w psychice. Wyobraz sobie linie.. kazdy z nas ma taka linie nazwijmy ja linia zycia. Na tej linii jest zapis naszych mozliwosci,.naszego potecjalu zyciowego, nasze marzenia, cele, wartosci swiatopolag lad i poglad na swiat.. uzdolnienia, charakter itd. Nasze JA winno rozwijac sie zgodnie z ta linia.. do ktorej czas, zycie dopisuja nowe pojecia . Te nowe pojecia to rozwoj Nasz rozwoj.
I nagle cos sie dzieje.. choroba, czynnik zewnetrzny np przemoc.. inne bardzo silne zdarzenia.. i ta linia jakby pęka.. rozdwaja sie, wytwarza swoja odnoge.. i nagle osoba zaczyna kroczyc ta odnoga., zbacza ze swojej linii . . Odnoga na poczatku drogi jest tuz obok linii wlasciwej ale z czasem prawem fizyki i geometrii odleglosc staje sie coraz wieksza.
Twoje JA , Ty sama ta prawdziwa zostalas na pierwotnej linii ale od pewnego momentu zaczelas isc linia boczna , ta odnogą. coraz bardziej oddalajac sie od siebie. TO wlasnie jest zaburzenie rozwoju. Skret na boczny tor od prawidlowej linii zycia. Skoro pierwsza linia jest prawidlowa to tę druga mozemy nazwac nieprawidlowa. W konsekswencji wszystko to co sie wyklulo, stalo, nauczylo , poznalo idac ta nieprawidlowa linia - jest rowniez nieprawidlowe.
I tak kobieta ktory mowi: dla dobra dzieci i rodziny musze wytrzymac-
- mysli nie prawidlowo. Kobieta ktora mysli : nie dam sobie rady, jestem zaniedabana, nie znam tylu rzeczy, nie andazam za nowa technologia, nie mam zawodu , pracy- mysli nie prawidlowo-
kobieta ktora mysli - jestem nic nie warta, nikt mnie nie zechce - mysli nie prawidlowo. Mysli tak sadzac ze to ktos cos, czynniki zewnetrzne nadaja jej wartosc, a to dlatego ze jej samej wartosc odebral jej osobisty przemocowiec. Odebral wiec KTOS ,.. czyli przywrocic wartosc tez powinien KTOS. / inny juz/ . A tak nie ma: wartosc nadajemy sobie sami. I sami ja sobie odbieramy.
Zadaniem terapii i Twoim jest zawrocic do miejsca gdzie nastapilo zaburzenie.. tj do miejsca od ktorego zaczelas isc jakby obok siebie.
TO nie bedzie ani latwe ani przyjemne Ale nie ma innej drogi.

Zapytalas " czy ja mysle?"
Myslisz ale Twoje myslenie to myslenie jakie go nauczylas sie zyjac na tej odnodze .. coraz dalej od siebie samej. Wlasnie doszlas do punktu krytycznego: zrozumialas ze idac dalej ta boczna droga- zagubisz siebie calkowicie. Stracisz kontak ze soba.. czyli .. " nie wytrzymasz"

Zadaniem teraputy jest w miare lagodne zepchniecie ciebie z tej falszywej drogi .. w kierunku do tylu.. ale to jest pozorne cofanie.. bo im dalej bedziesz szla / do tylu/ tym blizej siebie bedziesz sie znajdowala. TYm wiecej sily bedziesz miala. , tym intensywniej bedzisz czula siebie.. siebie prawdziwa. I wroca dawne marzenia, dawny plany.. to wszystko czego chialas, jak wyobrazalas sobie swoje zycie.. da ci to wielka sile dzieki ktorej bedzisz w stanie pokonac trudnosci.

Warto wrocic do siebie. To powie ci kazda ktora przez to przeszla.
To prawda, ze czasu cofnac sie nie da. Nie bedziesz miec znow 20 lat. Ale masz przed soba mnostwo czasu i to bedzie Towj czas i dla ciebie.
To co napisalam pozornie brzmi jak stek banalow.. ale to nie sa banaly. To dzieje sie naprawde. I na tym forum sa osoby ktore doswiadczyly takiej zmiany na własnej skorze.
Pamietaj zawsze: ty nie walczysz z jego problemami , zaburzeniami itd.. ale walczysz ze SWOIMI problemami . Robisz tio dla siebie i tylko dla siebie.
Jesli masz pytania.. pytaj. Ucz sie powolutku otwierac bo wydajesz sie byc bardzo zablokowana. Zadawaj pytania, nawet i takie ktore wydaja ci sie najglupsze.. na tym forum nie ma madrych i mniej madrych bo wszystkie tutaj wyszlysmy z jednego gniazda - przemocy. kazda z nas w swoim czasie zboczyla ze swojej drogi.. czula i myslala jak ty dzisiaj.

Otwierajac sie na tym forum bardzo sobie pomozesz: w pokonaniu nieufnosci do ludzi- bo tu ciebie rozumieja. Szybciej zaczniesz rozumiec siebie.. zaczniej wiec mowic, pisac , wyrzucaj to z siebie.. i nie zastanawiaj sie czy to madre czy glupie.. pisz .. to bardzo wazne.
Pozdrawiam i najlepszego.
Powrót do góry
marta 25

PostWysłany: Pon Cze 06, 2011 9:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Probuje rozmawiac z mezem- myslicie, ze kides zrozumie swoj blad.
pytasz.

Masz male sznase aby zrozumial. Szkoda czasu na rozmowy z nim. Z nim porozmawiasz ale dopiero kiedy sama staniesz sie silna. Nie on teraz jest dla ciebie pratnerem do rozmowy ale raczej my tutaj na forum albo przyjaciolka, kolezanka.. zdecydowanie nie on.

Z nimi sie nie rozmawia , ich stawia sie przed faktami. Rozmowa z nimi nic nie da. Ile razy .. sory.. ile lat z nim rozmawiasz? i co to dalo? Nic. Dlaczego mialoby dac teraz? Da ale dopiero wtedy kiedy ZOBACZY ze Ty sie zmieniłas.. ze nie tanczy juz z posluszną jemu ofiarą.. ale ze swiadomą kobietą ktora wie czego cche i nie nie cofnie sie ze swojej drogi.
I to jest ten moment kiedy on albo- opamieta sie
albo zachowa sie jak wiekszosc nam tu znanych- wzmocni agresje wobec ciebie..co doprowadzi do zlozeniu wniosku w sadzie .Najpierw o alimenty , potem o rozwod.
Ale dopiero wtedy bedzie jego czas kiedy TY bedziesz silna ; to on zdecyduje czy wybiera zycie z Toba i chce zmienic swoje postepowanie, czy tez wybiera przemoc do konca.
Rozmowa z nim teraz moim zdaniem nie ma sensu i on powinien byc ostatnią osoba z ktora rozmawiasz o swojej terapi, swoich przemyslenaich itd..
Powrót do góry
jadwiga

PostWysłany: Pon Cze 13, 2011 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po dlugiej przerwie jestem. Wybaczcie prosze ale nie moglam wczesniej. Pare dni mialam spokoj- wyzwiska to normalka i tylko popychanie. Juz nie moge wytrzymac tych wyzwisk, tego jego krzyku, tych wulgaryzmow. Czasami juz wiem wczesniej, ze znowu mi powie sp.... trzym ryj. Jak widze, ze znowu ma wybuchnac to unikam meza- ide do innego pokoju. Na chwile spokoj i znowu juz cos znalaz- zle proznie zrobilam i wiele innych glupot. Tak bardzo bym chciala slyszec chociaz raz w ciagu dnia swoje imie. Czy ja nie przesadzam?Boli mnie rowniez to ze nastawia syna przeciwko mnie. Tyle lat go bil. To mnie wszystko juz przerasta- za wiele tego. Nigdy nie widzialam tyle zla w domu, co u tej rodziny.Mieszkam z tesciami. Ty kur.... tak tesc mowi, rowniez mi reke posiniaczyl- do dzisiaj slysze te zgrzytajace jego zeby ze zlosci a moj maz stal i nic. Normalnie nic. Wszystkie prace w domu czyli kotlownia to ja. Kiedys koszenie trawnika to ja- syn podrosl teraz on kosi. Oni tylko siedza wpatrzeni w telewizor. Jeszcze zle. Moje zycie.
Powrót do góry
jadwiga

PostWysłany: Wto Cze 14, 2011 11:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i sielanka minela. Znowu wybuch agresji i zostalam mocno pobita. Czy ja mam tez go uderzyc? Ile jeszcze moge wytrzymac.
Powrót do góry
heka

PostWysłany: Wto Cze 14, 2011 11:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie masz go uderzyc ,tylko iśc na policje i złożyc zawiadomienie .Potem do lekarza o obdukcje ,albo choć zaświadczenie od lekarza rejonowego o obrażeniach jakie masz.Koniecznie , będą co bardzo potrzebne
Powrót do góry
jadwiga

PostWysłany: Wto Cze 14, 2011 13:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak juz wspominalam on wie jak uderzyc zeby nie bylo siniaka.Na policjie zglosilam to rok temu. Przez dwa miesiace mialam spokoj- powiedzialam nawet dzielnicowemu ze jest dobrze. A pozniej mnie probowal- male popychania, az w koncu kopanie itd... Moj syn ma kolege - jeego ojciec tam pracuje i jest mi wstyd teraz to zglaszac. Wydaje mi sie, ze ta agresja juz siedziala w nim pare dni a dzisiaj juz nie wytrzymal. Te wczorajsze nastawianie syna na mnie - juz wiem,ze juz cos sie z nim dzialo. Pojde do lekarza w rejonie jak nie mam zadnych sladow pobicia- zrreszta i tak nie uwierzy . To ja jestem zawsze ta zla. Robi ze mnie wszedzie idiotke. A jemu wszyscy wierza. Potrafi mowic i to jak. Musze to wyrzucic z siebie- moze bedzie mi lepiej.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: