|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Masza35
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 9:14 Temat postu: kochani idą święta... |
|
|
zacytuję moje ulubione przysłowie hinduskie:
Jeśli masz dwa bochenki chleba,
jeden daj biednym,
a drugi sprzedaj
i kup hiacynty,
by nakarmić duszę
Na moim stole stoją urocze żąkile...ot i całe moje przygotowanie do Swiąt Wielkiejnocy...mam zaproszenie do mojej Matki chrzestnej. na wieś...bedzie cała moja rodzina...ta z którą nie mogłam spędzać świąt przez ostatnie 15 lat bo byłam w związku z przemocowcem. Tak jak kiedyś mnie izolował od rodziny tak teraz dokładnie to samo robi z dziećmi...
Moi Kochani,
dobra Wam życzę, pokoju w sercu i ciepła od najblizszych...
ja pielęgnuję w sobie okruchy dobra aby nie zatracić swojego człowieczeństwa...mimo wszystko
pozdrawiam świątecznie
Masza _________________ Bog nie moze byc wszedzie obecny, dlatego stworzyl matke |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 10:19 Temat postu: |
|
|
Jeśli masz dwa bochenki chleba,
jeden daj biednym,
a drugi sprzedaj
i kup hiacynty,
by nakarmić duszę
Maszenko, spotkaj sie z rodzina. Nabierz sil. I zrob co potrafisz aby odprezyc sie, odpoczac .
.. jesli masz 2 bochenki chleba- sprzedaj je tak bys za zarobione pieniadze mogla kupic 3 bochenki.
potknelam sie na dzieleniu bieda. Biedny altruista jest czlowiekiem nierozwaznym.
Kiedy zaczynajac od 2 bochenkow chleba stac cie bedzie kupic ich 200 - wtedy rozdaj , kup hiacynt ale i oprocz haiacyntu znow zostaw 2
bochenki chleba
, aby je sprzedac i kupic 3.
Niestety nie jest prawdziwe twierdzenie,ze dobro dobrem jest odplacane. ze jesli ty dasz, to i tobie bedzie dane.
zaluje,ze tak pozno zrozumialam,ze najpierw nalezy zadbac o siebie a dopiero potem o idealy i karmienie ubogich duchem czy cialem.
To zdanie powyzej jest jedna z "madrosci " ktore wynioslam z doswiadczenia z Adonisem.
Te blizny i rany o ktorych pisal Echnaton stawiajac mi zarzut,ze chce sie otrzasnac, zapomniec i isc dalej .. jak ta ostatnia nieczula, nie
wrazliwa..
A ja mysle,ze kazda z tych blizn , kazda z ran ma swoja ukryta madrosc.. trzeba tylko postarac sie ja odczytac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 14:14 Temat postu: |
|
|
wesołych życzę wszystkim i zdrowych
dla mnie to czas na odpoczynek od szkoły i studiów
zawsze smutno mi w święta, już mnie łapie _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 16:32 Temat postu: |
|
|
Przypowieść o chłopcu, płocie i gwoździach
Był sobie pewnego razu chłopiec o złym charakterze. Jego ojciec dał mu woreczek gwoździ i kazał wbijać Po jednym w płot okalający ogród za każdym razem, Kiedy straci cierpliwość i pokłóci się z kimś. Pierwszego dnia chłopiec wbił w płot 37 gwoździ. W następnych tygodniach nauczył się panować nad sobą I liczba wbijanych gwoździ malała z dnia na dzień: Odkrył, że łatwiej jest panować nad sobą Niż wbijać gwoździe. Wreszcie nadszedł dzień, w którym chłopiec Nie wbił w płot żadnego gwoździa.Poszedł więc do ojca i powiedział mu, Że tego dnia nie wbił żadnego gwoździa. Wtedy ojciec kazał mu wyciągać z płotu Jeden gwóźdź każdego dnia, kiedy nie straci cierpliwości I nie pokłóci się z nikim. Mijały dni i w końcu chłopiec mógł powiedzieć ojcu, Że wyciągnął z płotu wszystkie gwoździe. Ojciec zaprowadził chłopca do płotu i powiedział: - Synu, zachowałeś się dobrze, ale spójrz, Ile w płocie jest dziur. Płot nigdy już nie będzie taki, jak dawniej. Kiedy się z kimś kłócisz i mówisz mu coś brzydkiego Zostawiasz w nim ranę taką,jak te. Możesz wbić człowiekowi nóż, a potem go wyciągnąć, Ale rana pozostanie. I nieważne, ile razy będziesz przepraszał - Rana pozostanie... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 16:50 Temat postu: |
|
|
Dobrze, rana pozostaje.
Chlopiec nauczyl sie hamowac gniew..
Pytanie:
czego nauczyl sie biedny poraniony płot?
.. gdyby mogl..
probowalby tak ulozyc sobie swoja płocia egzystencje aby nigdy juz nie byc dla nikogo workiem treningowym, pomoca dydaktyczna
my mozemy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 0:16 Temat postu: |
|
|
Coż zostałem wyprzedzony Ale to dobrze .
Życzę Wszystkim Wesołych Zdrowych Świąt Wielkanocnych .
Miłości , Zrozumienia , Ciepła .
pozdrawiam serdecznie  _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Poly
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 0:38 Temat postu: |
|
|
SPOKOJNYCH, CIEPŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM ŻYCZĘ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 0:44 Temat postu: |
|
|
Och toto, w swojej miłości do trzech pomarańczy idziesz jeszcze dalej....Człowiek, zwierzę, roślinka nawet, ale płot? Czy to aby nie zbytnie rozpasanie naszych emocji i nazbyt entuzjastyczne szafowanie nasza dobrocią?
 _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Meg
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 2:06 Temat postu: |
|
|
ZDROWYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT I NIEZACHWIANEJ WIARY, ŻE ZA TYSIĄCEM ZAKRĘTÓW POKAŻE SIĘ PROSTA DROGA DO CELU - GODNEGO ŻYCIA.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Trissi
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 11:08 Temat postu: |
|
|
No mi dziś radośniej, jednak radość na święta przyszła, więc i dzielę się nią z Wami
Wszystkim życzę znalezienia drogi życia, wewnętrznego spokoju i odnalezienia siebie w sobie i w świecie Zmartwychwstanie u Was w sercu, odrodźcie się na nowo  _________________ I am not your senorita I don't aim so high In my heart I did no crime. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|