Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kochani idą święta...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Masza35

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 9:14    Temat postu: kochani idą święta... Odpowiedz z cytatem

zacytuję moje ulubione przysłowie hinduskie:

Jeśli masz dwa bochenki chleba,
jeden daj biednym,
a drugi sprzedaj
i kup hiacynty,
by nakarmić duszę

Na moim stole stoją urocze żąkile...ot i całe moje przygotowanie do Swiąt Wielkiejnocy...mam zaproszenie do mojej Matki chrzestnej. na wieś...bedzie cała moja rodzina...ta z którą nie mogłam spędzać świąt przez ostatnie 15 lat bo byłam w związku z przemocowcem. Tak jak kiedyś mnie izolował od rodziny tak teraz dokładnie to samo robi z dziećmi...

Moi Kochani,
dobra Wam życzę, pokoju w sercu i ciepła od najblizszych...
ja pielęgnuję w sobie okruchy dobra aby nie zatracić swojego człowieczeństwa...mimo wszystko

pozdrawiam świątecznie
Masza
toto

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli masz dwa bochenki chleba,
jeden daj biednym,
a drugi sprzedaj
i kup hiacynty,
by nakarmić duszę

Maszenko, spotkaj sie z rodzina. Nabierz sil. I zrob co potrafisz aby odprezyc sie, odpoczac .

.. jesli masz 2 bochenki chleba- sprzedaj je tak bys za zarobione pieniadze mogla kupic 3 bochenki.

potknelam sie na dzieleniu bieda. Biedny altruista jest czlowiekiem nierozwaznym.
Kiedy zaczynajac od 2 bochenkow chleba stac cie bedzie kupic ich 200 - wtedy rozdaj , kup hiacynt ale i oprocz haiacyntu znow zostaw 2
bochenki chleba
, aby je sprzedac i kupic 3.
Niestety nie jest prawdziwe twierdzenie,ze dobro dobrem jest odplacane. ze jesli ty dasz, to i tobie bedzie dane.

zaluje,ze tak pozno zrozumialam,ze najpierw nalezy zadbac o siebie a dopiero potem o idealy i karmienie ubogich duchem czy cialem.
To zdanie powyzej jest jedna z "madrosci " ktore wynioslam z doswiadczenia z Adonisem.
Te blizny i rany o ktorych pisal Echnaton stawiajac mi zarzut,ze chce sie otrzasnac, zapomniec i isc dalej .. jak ta ostatnia nieczula, nie
wrazliwa..

A ja mysle,ze kazda z tych blizn , kazda z ran ma swoja ukryta madrosc.. trzeba tylko postarac sie ja odczytac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Trissi

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 14:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wesołych życzę wszystkim i zdrowych
dla mnie to czas na odpoczynek od szkoły i studiów
zawsze smutno mi w święta, już mnie łapie
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przypowieść o chłopcu, płocie i gwoździach

Był sobie pewnego razu chłopiec o złym charakterze. Jego ojciec dał mu woreczek gwoździ i kazał wbijać Po jednym w płot okalający ogród za każdym razem, Kiedy straci cierpliwość i pokłóci się z kimś. Pierwszego dnia chłopiec wbił w płot 37 gwoździ. W następnych tygodniach nauczył się panować nad sobą I liczba wbijanych gwoździ malała z dnia na dzień: Odkrył, że łatwiej jest panować nad sobą Niż wbijać gwoździe. Wreszcie nadszedł dzień, w którym chłopiec Nie wbił w płot żadnego gwoździa.Poszedł więc do ojca i powiedział mu, Że tego dnia nie wbił żadnego gwoździa. Wtedy ojciec kazał mu wyciągać z płotu Jeden gwóźdź każdego dnia, kiedy nie straci cierpliwości I nie pokłóci się z nikim. Mijały dni i w końcu chłopiec mógł powiedzieć ojcu, Że wyciągnął z płotu wszystkie gwoździe. Ojciec zaprowadził chłopca do płotu i powiedział: - Synu, zachowałeś się dobrze, ale spójrz, Ile w płocie jest dziur. Płot nigdy już nie będzie taki, jak dawniej. Kiedy się z kimś kłócisz i mówisz mu coś brzydkiego Zostawiasz w nim ranę taką,jak te. Możesz wbić człowiekowi nóż, a potem go wyciągnąć, Ale rana pozostanie. I nieważne, ile razy będziesz przepraszał - Rana pozostanie...
toto

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze, rana pozostaje.
Chlopiec nauczyl sie hamowac gniew..
Pytanie:
czego nauczyl sie biedny poraniony płot?
.. gdyby mogl..
probowalby tak ulozyc sobie swoja płocia egzystencje aby nigdy juz nie byc dla nikogo workiem treningowym, pomoca dydaktyczna

my mozemy.
Powrót do góry
maras

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 0:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coż zostałem wyprzedzony Smile Ale to dobrze .

Życzę Wszystkim Wesołych Zdrowych Świąt Wielkanocnych .
Miłości , Zrozumienia , Ciepła . Smile Smile Smile

pozdrawiam serdecznie Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Poly

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 0:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

SPOKOJNYCH, CIEPŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM ŻYCZĘ Smile
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 0:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Och toto, w swojej miłości do trzech pomarańczy idziesz jeszcze dalej....Człowiek, zwierzę, roślinka nawet, ale płot? Czy to aby nie zbytnie rozpasanie naszych emocji i nazbyt entuzjastyczne szafowanie nasza dobrocią?

Smile
Meg

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 2:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZDROWYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT I NIEZACHWIANEJ WIARY, ŻE ZA TYSIĄCEM ZAKRĘTÓW POKAŻE SIĘ PROSTA DROGA DO CELU - GODNEGO ŻYCIA. Smile Smile Smile
Powrót do góry
Trissi

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 11:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No mi dziś radośniej, jednak radość na święta przyszła, więc i dzielę się nią z Wami Cool

Wszystkim życzę znalezienia drogi życia, wewnętrznego spokoju i odnalezienia siebie w sobie i w świecie Smile Zmartwychwstanie u Was w sercu, odrodźcie się na nowo Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: