|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Malgosia44
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 10:14 Temat postu: Zadośćuczynienie czy? i jak to załatwić? |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie.Jestem Małgosia,mam 45 lat i przez wiele lat żyłam w piekielnym związku.Udało mi sie z niego wyrwać.Moj byly mąz zostalł skazany za znęcanie się nad rodziną.Chciałabym się dowiedzieć czy mogę z powództwa cywilnego ubiegać się o zadośćuczynienie.Gdzie mogłabym zasięgnąć informacji na ten temat.Może są jakieś Stowarzyszenia,które pomagają takim jak ja kobietą w pochodzeniu swoich praw i karaniu sprawców/nie tylko na grzywnę 2 tyś zł na cele społeczne za 10 lat.znęcania.
Bardzo proszę o informacje.Będę wdzięczna za każdą radę pozdr.Małgosia |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 11:17 Temat postu: |
|
|
Malgosiu w pelni podzielam twoje zdanie. Polskie prawo jest/ .../
http://www.gazetawyborcza.pl/1,75809,3762594.html
to jest jedyne co znalazlam w necie na ten temat.
Oj przydaloby sie zaskarzyc do Strasburga , wniesc pozew np zbiorowy itd.. ale ktora z nas ma na to pieeiniadze? adwokata
zdolnego to zrobic?
Jestem calym sercem za. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 13:11 Temat postu: |
|
|
To jest możliwe i nawet wykonalne, wszak z definicji zadośuczynienia wynika, że:
Zadośćuczynienie - pojęcie z zakresu prawa cywilnego. Jest to odszkodowanie za szkodę niemajątkową tzw. krzywdę, a więc uszczerbek w dobrach niemajątkowych takich jak życie, zdrowie, sfera psychiczna. W prawie polskim przysługuje w ściśle określonych przez kodeks cywilny przypadkach, to jest w razie uszkodzenia ciała, wywołania rozstroju zdrowia, pozbawienia wolności, skłonienia za pomocą gwałtu lub nadużycia stosunku zależności do poddania się czynowi nierządnemu, a także w przypadku zawinionego naruszenia dóbr osobistych. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
toto
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 13:30 Temat postu: |
|
|
a także w przypadku zawinionego naruszenia dóbr osobistych.
...................
he, he.. co to sa dobra osobiste? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 13:36 Temat postu: |
|
|
Dobra osobiste – chronione prawem dobra o charakterze niemajątkowym przysługujące każdemu człowiekowi (osobie fizycznej), ale także osobom prawnym. Kodeks cywilny nie zawiera definicji dóbr osobistych poprzestając na ich przykładowym wyliczeniu. Lista ta jest listą przykładową, niezamkniętą.
Prawo cywilne do dóbr osobistych człowieka zalicza (art. 23 kc):
* zdrowie,
* wolność,
* cześć (godność i dobre imię),
* swoboda sumienia,
* nazwisko lub pseudonim,
* wizerunek,
* tajemnica korespondencji,
* nietykalność mieszkania,
* twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska.
Przedstawiciele nauki prawa są zgodni co do tego, że ścisłej i wyczerpującej definicji tych dóbr nie da się sformułować, gdyż konstrukcja prawna tych dóbr odwołuje się do wartości moralnych, które mogą być różne oceniane i które ulegają ciągłym zmianom.
Daje się zauważyć, że pod wpływem orzecznictwa sądów i doktryny prawa lista dóbr osobistych jest stale poszerzana - wskazuje się takie dobra osobiste jak: prawo do prywatności, prawo do spokoju (wolność od strachu), prawo do pozostawienia w spokoju.
W procesach sądowych najczęściej wskazywanymi dobrami osobistymi są dobre imię i godność człowieka, które to składają się na użyte w art. 23 KC pojęcie czci. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|