Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yamato
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2008 0:20 Temat postu: PROśBA o pomoc w rozwiązaniu problemu alimentacyjnego |
|
|
Męczy mnie to od dłuższego czasu nie chciałem robić tego przez sąd lecz nie stety i sytuacje i moja wydolność finansowa jest tragiczna .Sprawa dotyczy możlwości ściągnięcia alimentów od żony nie mam na dzień dzisiejszy żadnej decyzji sądowej , lecz żona wyprowadzając się nie daje żadnych pieniędzy na dzieci a jest to okres 11 miesięcy wniosek o alimenty złożyłem ale został zawieszony z chwilą wniesienia pozwu przez żonę jak mogę to przyspieszyć nie czekając na decyzję sądu . słyszałem że jest możliwość zlożenia pisma o rygorze natychmiastowej wykonalności czy coś by to dało lub co kolwiek przyspieszyło . nie jestem w stanie opisać wsztstkiego ale proszę o pytania to postaram się odpowiedzieć co do tej pory zrobiłem w prawie jestem laikiem .
pozdrawiam yamato |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 0:14 Temat postu: |
|
|
Zona założyła sprawę o rozwód i dlatego alimenty zostały bez rozpoznania? Musisz wystąpić do sądu okręgowego gdzie złożony jest pozew o rozwód o tymczasowe orzeczenie alimentów do czasu wydania prawomocnego wyroku rozwodowego... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
mąż
|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 11:55 Temat postu: |
|
|
Była juz jakaś rozprawa rozwodowa? Na najbliższej rozprawie musisz wnosić o zabezpieczenie alimentów. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 19:57 Temat postu: |
|
|
Nie musisz czekać na rozprawę, wniosek możesz złożyć przed rozprawą ale sąd będzie mógł go rozpatrzyć na pierwszej rozprawie... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
yamato
|
Wysłany: Sro Lut 27, 2008 23:36 Temat postu: |
|
|
Adwokat złożył takowe pismo gdzie napisane było o alimentach na dzieci czekałem z tym dłuuuuuuuuuuugo bo aż 11 miesięcy bo myślałem że żona sama się domyśli że dzieci też chcą jeść . Ale nie stety rozczarowałem się mocno nie dawała i nie daje żadnych pieniędzy twierdząc że to jest mój problem sama mnie praktycznie do tego zmusiła . Choć chciałem jej tego oszczędzić to co teraz mam w akcie zemsty nasłać komornika żeby i jeszcze na niego płaciła bez sensu chciaż jestem pewny że ona zrobiła by to ze mną i napuściła mi komornika nawet o tym wspominała jak iść na żywioł to na całość po trupach do celu dla mnie to jest chore jak można krzywdzić kiedyś bliską komuś bliską osobę a przede wszystkim dzieci przecież je urodziła i nie poczówa się do obowiązku . To mam być taki jak ona ja nie potrafię tak leży to mu jeszcze kopa żeby nie wstał szkoda słów
pozdrawiam yamato |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 9:39 Temat postu: |
|
|
Obowiązek utrzymania dzieci spoczywa na obu stronach, jeśli nie płaci alimentów...ja bym wystąpił do komornika! I nie chodzi wcale o jakiś akt zemsty tylko o sprawiedliwość.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
yamato
|
Wysłany: Czw Lut 28, 2008 19:24 Temat postu: |
|
|
Tak myślałem o tym myślę że sąd przyzna alimenty na dzieci ponieważ dowiedziałem się że sprawa odbędzie się 20 marca . a co do komornika to wydaje mi się że raczej nie ma sensu dawać jeszcze jemu zarabiać to raczej ostateczność . przecież nie polega to na tym aby jeszcze bardziej kogoś pogrążyć to nie jest wyjście owszem może to być ostatecznością
pozdrawiam yamato |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Lut 29, 2008 9:14 Temat postu: |
|
|
Jeśli nie będziesz sie mógł dogadać to...wtedy powinieneś zdecydować sie na komornika....gdy istnieje porozumienie to nie ma sensu nabijać komuś kabzy....ale w Twoim przypadku porozumienie jest wątpliwe.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Nie Mar 30, 2008 23:08 Temat postu: alimenty |
|
|
Witam. Mam podobny problem. W zwiazku z toczącą się sprawą karną, wstrzymano mi sprawę rozwodową. Mąż płacił alimenty dobrowolnie, ale z momentem pierwszej sprawy karnej, odechciało mu sie łożyć na dziecko... Jak zmusić go do płacenia, skoro nie mam niczego zasądzonego sądownie? Dziękuję za odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 9:47 Temat postu: |
|
|
Skoro alimenty nie zostały przyznne a sprawa rozwodowa nie toczy się to...należy wystapic do sądu rejonowego wydział rodzinny i nieletnich z pozwem o alimenty.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 19:07 Temat postu: alimenty |
|
|
Byłam po poradę u prawnika, który stwierdził, ze należy czekać, bo skoro sprawa rozwodowa jest założona, ustalą to na niej. Sama już nie wiem, jak to jest. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 22:08 Temat postu: |
|
|
Możesz tez wystapić na sprawie rozwodowej o ustanowienie aliemntów tymczasowych w wysokości....do czasu zakończenia sprawy rozwodowej.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Czw Kwi 03, 2008 23:05 Temat postu: olka2008 |
|
|
Dziękuję napewno tak zrobię. Nie mam innego wyjścia. Ciężko mi oszacować, ile jeszcze potrwa sprawa karna, a dopóki się nie skończy, nie ruszę z rozwodową. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Kwi 04, 2008 7:52 Temat postu: |
|
|
Zwłaszcza, że masz ten argument iż sprawa rozwodowa utknęła w martwym punkcie a alimenty są dziecku niezbędne do życia.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
olka2008
|
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 21:17 Temat postu: olka2008 |
|
|
Kazik, tak sie zastanawiam czy skoro mąż wie, że jestem bezrobotna (bez prawa do zasiłku, niestety) i przestał płacić alimenty (jeszcze nie zasądzone), to czy mogę w sądzie na sprawie karnej powołać się na tzw. przemoc ekonomiczną? Przecież nie zabezpiecza dziecku najważniejszych funkcji życiowych (żywność, o ubiorze nie wspomnę). |
|
Powrót do góry |
|
 |
|