Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przemoc psychiczna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elio20

PostWysłany: Nie Lut 22, 2009 17:48    Temat postu: Przemoc psychiczna Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jak zacząć swoją historię która trwa od ponad 15 lat, znęcanie się psychiczne bardzo boli i nie goi sie jak rany cielesne. Mowi się ze wyksztalconej kobiety nie da się złamac psychicznie a jednak tak jest. Za dużo kosztuję mojego męża, za dużo jem, za gruba jestem , za mało zarabiam a tak naprawdę wszystko jest nie tak. W pewnym momencie brałam leki uspakajające o tak silnym działaniu że zasypiałam w dzien na stojaco. Potem chwila ciszy i nadzieja że bedzie tylko lepiej. Teraz mam dwoje dzieci i mąż obrał taktykę przez grę uczuć poprzez nasze dzieci. Nadal mało zarabiam, nadal za dużo jem, za dużo oddycham i jestem nikim. A przecież przez 5 lat wychowywalam dzieci, pracowałam i studiowała on tylko z nami mieszkał. Dałam się tak zastraszyć że i teraz piszę to ze strachem. Potrzebuję pomocy jak z dnia na dzień udowadniać męzowi to co zrobił mi prze 15 lat i jak wygrać z jego przemocą mieszkając w małym mieście gdzie męża wszyscy znają że jest bardzo dobry, lecz w domu jest innym człowiekiem, jeśli można go wogóle tak nazwać. Proszę o mądre rady i kontakty gdzie mogę zacząć rozmowę
elio20
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dynamika
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Nie Lut 22, 2009 22:02    Temat postu: Re: Przemoc psychiczna Odpowiedz z cytatem

Hej Elio,

Na poczatek, dobrze, ze weszlas na to forum, poczytaj polecane tu ksiazki, dowiesz sie z nich duzo pozytecznych informacji. Jest grupa osob ktore stosuja przemoc psychiczna wobec bliskijch i jst grupa ludzi normalnych - zdecydowana wiekszosc, ktora nigdy czegos takiego by nie zrobila. Dlatego wlasnie przecietni ludzie czesto nie rozumieja przemocy psychicznej - bo dla nich jest to zupelnie obce zjawisko, i sami nigdy jej nie stosowali.

Wygrywasz z przemoca w momencie kiedy odchodzisz od sprawcy tej przemocy i zakanczasz z nim/(lub z nia) wszelki kontakt. Wtedy pokazujesz mu, ze jego sposob postepowania jest nieskuteczny. Do odejscia nalezy sie przygotowac - poczytaj strone niebieskiej linii, poczytaj to forum i literature, takze polecam udzial w grupie dla osob doswiadczajacej przemocy domowej, wtedy zobaczysz, ze nie jestes jedyna osoba ktora cos takiego przeszla.

pozdrawiam,
P.
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Lut 22, 2009 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

elio20 Witaj

Masz możliwość udziału w grupie psycho- edukacyjnej dla osób doświadczających przemocy. Jak będziesz chciała postram się wyszukać w Twojej miejscowości bądz okolicy. Ponadto tak jak wspomniał Dynamika.

tyle słowem przywitania

pozdrawiam
Tomasz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: