|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
elio20
|
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 17:48 Temat postu: Przemoc psychiczna |
|
|
Nie wiem jak zacząć swoją historię która trwa od ponad 15 lat, znęcanie się psychiczne bardzo boli i nie goi sie jak rany cielesne. Mowi się ze wyksztalconej kobiety nie da się złamac psychicznie a jednak tak jest. Za dużo kosztuję mojego męża, za dużo jem, za gruba jestem , za mało zarabiam a tak naprawdę wszystko jest nie tak. W pewnym momencie brałam leki uspakajające o tak silnym działaniu że zasypiałam w dzien na stojaco. Potem chwila ciszy i nadzieja że bedzie tylko lepiej. Teraz mam dwoje dzieci i mąż obrał taktykę przez grę uczuć poprzez nasze dzieci. Nadal mało zarabiam, nadal za dużo jem, za dużo oddycham i jestem nikim. A przecież przez 5 lat wychowywalam dzieci, pracowałam i studiowała on tylko z nami mieszkał. Dałam się tak zastraszyć że i teraz piszę to ze strachem. Potrzebuję pomocy jak z dnia na dzień udowadniać męzowi to co zrobił mi prze 15 lat i jak wygrać z jego przemocą mieszkając w małym mieście gdzie męża wszyscy znają że jest bardzo dobry, lecz w domu jest innym człowiekiem, jeśli można go wogóle tak nazwać. Proszę o mądre rady i kontakty gdzie mogę zacząć rozmowę
elio20 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dynamika Wolontariusz NL

|
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 22:02 Temat postu: Re: Przemoc psychiczna |
|
|
Hej Elio,
Na poczatek, dobrze, ze weszlas na to forum, poczytaj polecane tu ksiazki, dowiesz sie z nich duzo pozytecznych informacji. Jest grupa osob ktore stosuja przemoc psychiczna wobec bliskijch i jst grupa ludzi normalnych - zdecydowana wiekszosc, ktora nigdy czegos takiego by nie zrobila. Dlatego wlasnie przecietni ludzie czesto nie rozumieja przemocy psychicznej - bo dla nich jest to zupelnie obce zjawisko, i sami nigdy jej nie stosowali.
Wygrywasz z przemoca w momencie kiedy odchodzisz od sprawcy tej przemocy i zakanczasz z nim/(lub z nia) wszelki kontakt. Wtedy pokazujesz mu, ze jego sposob postepowania jest nieskuteczny. Do odejscia nalezy sie przygotowac - poczytaj strone niebieskiej linii, poczytaj to forum i literature, takze polecam udzial w grupie dla osob doswiadczajacej przemocy domowej, wtedy zobaczysz, ze nie jestes jedyna osoba ktora cos takiego przeszla.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lut 22, 2009 23:36 Temat postu: |
|
|
elio20 Witaj
Masz możliwość udziału w grupie psycho- edukacyjnej dla osób doświadczających przemocy. Jak będziesz chciała postram się wyszukać w Twojej miejscowości bądz okolicy. Ponadto tak jak wspomniał Dynamika.
tyle słowem przywitania
pozdrawiam
Tomasz _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|