|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szukajaca pomocy
|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 16:39 Temat postu: znecanie sie w rodzinie? szukam porady |
|
|
witam, mam taka sprawe i prosze o jakas porade otóż: mieszkam z rodzicami w domu jestem pelnoletnia, mieszka z nami moj starszy brat alkoholik ktory "zneca sie" nad wszystkimi, czyli przychodzi pijany robi straszne awantury nie pracuje utrzymuje go moja mama, awantury robi w ten sposob ze wydziera sie ubliza wszystkim(mi mamie ojcu a przedewszystkim babci ktora ma 80lat) dochodzi nawet do rozbijania mebli zastraszania. straszy zwlaszcza moja mame i babcie ze sie powiesi wiec one ze strachu poddaja mu wszystko pod nos omanil ich i niechca nic zrobic mama sie bardzo boi isc na niego na policje,a przeciez moze dojsc do najgorszego jak on juz nawet posuwa sie do rekoczynu....ciagle tylko zastrasza ze pozabija wszystkich podpali ja sie juz boje o moich najblizszych bo on wie ze mnie nie moze ruszyc gdyz ja sobie niedam juz nieraz sie z nim bilam i policje wzywalam. moalo tego on posuwa sie do kradziezy kradnie pieniadze wkrada sie do pokoju kilka razy go przylapalam, nawet teraz ostatnio ukradl mi pieniadze ale oczywiscie sie nie przyznał i jeszcze z nozem do mnie dolatuje w sumie to nietylko z nozem jeszcze np dzisiaj z grabkami do mnie dolatywal ale mi jeszcze nic nie zrobil bo wie ze ja sie go nie boje ale co bedzie z mana i babcia jak one ciagle uciekaja przed nim, jak niema nikogo w domu tylko babcia z nim to jej grozi dolatuje do bicia i juz nieraz ja popychał, a jak mu co odbije i w koncu pozabija....co ja jako siostra moge zrobic moge jakies doniesienie na niego jako siostra ze on sie zneca wiem najlepiej by bylo jakby to moja mama zrobila ale nie mozna jej w zaden spoob przekonan woli cierpiec niz zeby na syna doniesienie zlozyc bo on ja straszy ze sie powiesi przez nia:( co ja moge zrobic zeby pomoc rodzinie....???w tym domu nie mozna wytrzymac nerwowo a co bedzie pozniej jak ja wyjade bo mam zamiar wyjechac za granuice do pracy ale boje sie zostawic ich samych prosze poradzcie cos nie jest mi latwo o tym mowic kkomu kolwiek bo zaraz rycze i nie moge slowa wypowiedziec naprawde sie boje ze pewnego dnia zwlaszcza jak nie bedzie mnie w domu to on cos zrobi zlego:(a tak to chociaz troszke sie mnie boi tak mi sie wydaje....wie ze ja odrazu na policje zadzwonie przeciez on nie moze sie tak wydzierac i grozic w domu nie mieszka sam zeby robil co chcial....a leczyl sie na alkoholizm ale nie pomoglo mu to nadal pije ma padaczke a tlumaczy tak ze nikt mu nic nie zrobi bo on ma zolte papiery i sie ni eboi nikogo ani policji no nikogo nie ma mocnych na niego.tak twierdzi ale ja wieze ze sa jakiesd prawa na niego i przestanie tak sie zachowywac, na papierosy wywoluje krzykiem darciem i zastraszaniem np ze jak on nie dostanie papierosow to nie bedzie nikt spal w nocy i mama z babcia leca i mu daja bo tak sie boja. wygania z domu ktory nie jest na niego prezpisany rzadzi w domu przynajmniej probuje i udaje mu sie to bo mu pozwalaja poprostu sie boja i to bardzo.czy ja cos moge zrobic? ( |
|
Powrót do góry |
|
 |
szukajaca pomocy
|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 16:41 Temat postu: |
|
|
a dodam jeszcze ze niejestem pewna czy on ma zolte papiery ale wydaje mi sie ze on tylko tak mowi choc to nie sprawdzona informacja ale sie dowiem..... pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
NIKOLA2006
|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 22:16 Temat postu: |
|
|
cześć- cieszę się, że tu trafiłaś, napewno znajdziesz tu wskazówki i informacje co robic w takiej sytuacji.
Oczywiście możesz złożyć doniesienie na policję o tym co dzieje sie w domu skoro jesteś świadkiem przemocy .
Pozatym to co przychodzi mi na myśl .. to słowa brata nt żółtych papierów niekoniecznie muszą być prawdą... inna sprawa to przeświadczenie o bezkarności. Tak nie jest ...jeśli uzywa przemocy to jakiś sposób się znajdzie aby tą przemoc zatrzymać.
Nie jestem ekspertem aby udzielac fachowych porad ale zapewne niedługo napisze któryś z naszych profesjonalistów i udzieli wyczerpującej odpowiedzi.
Póki co zostań z nami:)
Pozdrawiam - Ola _________________ Cokolwiek robisz czyń roztropnie i przewiduj skutki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 23:25 Temat postu: |
|
|
Wydaje się, ze powinnaś wzywac policje wtedy gdy dochodzi do aktów przemocy, zastaraszania, wymuszanai pieniędzy. Jego działanie wyczerpuje znamiona art.207 KK czyli znęcania się nad członkiem rodziny. Możesz także udac sie na Policje i sama załozyc mu Niebieska Kartę nawet wtedy gdy jest spokój w domu. Udasz sie do Kierownika dzielnicowych w swoim terenie i powiesz, że Twój bart znęca się nad wami, poprosisz aby założyc mu Niebieską Karte, która obliguje dzielnicowego do odwiedzania rodziny przynajmniej raz w miesiącu i udzielania pomocy pokrzywdzonej. Dzielnicowy sporządzi tez wniosek o leczenie odwykowe. To nic nie znaczy, ze przeszedł leczenie skoro terapia okazała się nieskuteczna bo wciąz pije, trzeba znów iśc tą drogą, zwłąszcza, ze brat ma padaczkę i może sie zdarzyć jakies nieszczęście z tym zwiazane.
Jesli to możliwe - skorzystaj z terapii dla osób doświadczających przemocy. najczęsciej wiedze o takiej tearpii posiada Gminna Komisja ROzwiązywania Problemów Alkoholowych albo Poradnia Odwykowa. Warto nauczyc sie więcej o chorobie alkoholowej aby zatrzymac jej destrukcyjne oddziaływanie na wasza rodzinę.
Oczekiwanie na cuda nie zmieni sytuacji, może czas zacząć działać, zwłąszcza - jak piszesz - działanie jest możliwe tylko z Twojej strony, bo zarówno mama jak i babcia nie dośc, zę sie go boją to jeszcze są pod jego przemoznym wpływem.
Powodzenia, świat można zmienic ale czasami warto w to samemu uwierzyć i zabaczyć w sobie. W każdym z nas jest wiele siły, ale nie wszyscy w to umieja uwierzyć. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
szukajaca pomocy
|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 9:33 Temat postu: |
|
|
ok, wielkie dzieki za porady tylko ze ja mam tak ze jak jestem zla po awanturze to obiecuje sobie ze pojde na policje i zloze doniesienie ale zlosc przecvhodzi i sie wstydze tego opowiadac co sie dzieje u nas..... przedtem policja przyjezdzala jak dzwonilam bo to ja najczesciej dzwonie ale oni powiedzieli ze to musi mama zalatwic bo ja nie moge tzn. ona musi zlozyc skarge czy zawiadomienie cos w tym stylu... a i co to ta niebieska karta co ona moze zdzialac? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 13:30 Temat postu: |
|
|
Niebieska Karta powoduje, ze dzielnicowy odwiedza rodzinę, wspólnie z poszkodowanym szuka najlepszego wyjścia zapewniającego bezpieczeństwo rodzinie i powiadamia potrzebne instytucje o fakcie przemocy. W tym działaniu nad zatrzymaniem przemocy pokrzywdzony nie jest sam! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
jiujia Przyjaciel NL

|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 19:25 Temat postu: |
|
|
teoretycznie, Kaziu
Przecież z tego co pisze szukająca pomocy, już dawno powinna mieć taką kartę założoną,
Szukająca pomocy, do każdej awantury wzywaj policję i ŻĄDAJ Niebieskiej Karty, a jak policjanci będę próbowali Ci wmówić, że oni nie mogą lub tp. to uparcie żądaj dalej, bo to ich obowiązek
Niestety posiadanie NK nie oznacza, że policja kiwnie palcem, trzeba sobie zdawać sprawę.
Nie sądzę, żeby mój przypadek był odosobniony. |
|
Powrót do góry |
|
 |
NIKOLA2006
|
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 22:55 Temat postu: |
|
|
to chyba zależy od policjantów( ludzi) ..... u nas też zwlekano z założeniem niebieskiej karty.... ale patrząc z perspektywy czasu o wielu rzeczach się nie wiedziało, które robili nasi policjanci.... Dzisiaj dopiero widzę współpracę z gopsem, szkołą i td.... widzę że zbierano każdą informację nawet jeśli wiedzieli że w świetle prawa jest mało znacząca... ale zbierali...
ogólnie to trzeba domagać się pewnych rzeczy i niestety łazić za tym, przypominać się..... _________________ Cokolwiek robisz czyń roztropnie i przewiduj skutki |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 21:32 Temat postu: |
|
|
Wszędzie są tylko ludzie, czasami z lenistwa, czasami z niewiedzy, z roztargnienia, czegoś tam jeszcze ...nie zakładają Niebieskiej Karty. Trzeba im przypomnieć, łaskawie, stanowczym głosem zdecydowanym i pewnym.
Piszę co powinno być, nie wchodzę w rozmyślania typu - dlaczego nie zrobiono...
Z każdej interwencji domowej dotyczącej przemocy niekonweniujący policjanci powinni sporządzić Niebieską Kartę!
Niebieską Karte powinien otrzymać dzielnicowy, który jest zobowiązany w ciągu 7 dni od interwencji udać i udzielic pokrzywdzonym wszechstronnej pomocy. Potem powienien odwiedzać rodzinę co najmniej 1 raz w miesiącu.
To norma, jeśli gdzieś jest inna alarmujcie, krzyczcie, wymagajcie, sprawdzajcie. Zaniedbanie czy indolencja nie może stać się normą! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność”
Ostatnio zmieniony przez Echnaton dnia Wto Cze 02, 2009 8:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
jiujia Przyjaciel NL

|
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 22:52 Temat postu: |
|
|
Na pocieszenie dodam, że jest jeszcze na szczęście Rzecznik Praw Obywatelskich i działający w ramach jego biura Koordynator Programu Pomocy Ofiarom Przestępstw
W razie braku albo złego działania policji mozna tam się też zwrócić.
Moją skargę na policję potraktowano tam poważnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|