Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czy ojciec kocha dzieci inaczej niż matka?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kola

PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 21:58    Temat postu: Czy ojciec kocha dzieci inaczej niż matka? Odpowiedz z cytatem

Zadałem to pytanie, bo nie mogę pogodzić się z tym, co mnie spotkało. Nie zgadzam się z tym, że nie mam możliwości kontaktu z moją córką. Nie zgadzam się na robienie ze mnie potwora i niszczenie mojego obrazu przez żonę alkoholiczkę. Nie zgadzam się z kłamstwami, którymi karmi policję, prokuratora, sąd, pracowników urzędu skarbowego, dyrektorów szkół, pokazując im akt oskarżenia o znęcanie się nad nią i dziećmi. Nie zgadzam się z tym wszystkim, co ona robi. Ona, osoba uzależniona, zainteresowan tylko balangami, chlaniem do rana, oddająca mocz do łóżka, na podłogę, kłamiąca notorycznie, podważająca przez lata moje zdanie przy dzieciach, ubliżająca mi, wyzywająca mnie, zezwalająca dzieciom na kłamstwa wobec mnie, stosująca przemoc fizyczną, szantażująca mnie finansowo, niszcząca nasz, a głównie mój, dorobek, szantażująca mnie rozwodem prze ostatnie lata, wymuszająca akceptację dla jej nocnych imprez, a jak nie - strasząca mnie rozwodem, upieprzeniem finansowym, pozbawieniem mnie wszystkiego, wysokimi alimentami, również na przysposobione przeze mnie dzieci.

Ona, czyli osoba, która śmie negować moją dbałość o dom, rodzinę, dzieci. Osoba, która podważa moje uczucia do moich, w tym przysposobionych, dzieci.

Nie piszcie, że taka jest droga, przez którą trzeba przejść, żeby udowodnić swoją niewinnośc czy dac się skazać. Kto zwróci mi dni, miesiące, lata, kiedy nie będę mógł widzieć moich dzieci? Jakie będzie ich życie, skoro matka chce pozbawić władzy drugiego już męża i ojca? Jaki będzie to miało wpływ na najmłodszą, 10-letnią córkę?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy tytułowe pytanie dotyczy Twojej żony i Twojej sytuacji czy też jest ogólne? Jeśli ogólne to mogę powiedzieć, że matka i ojciec kochają swoje dzieci inaczej, ale zarówno miłość matczyna jak i ojcowska jest dziecku niezbędna do prawidłowego rozwoju osobowości i wykształcenia zachowań prospołecznych....
kola

PostWysłany: Wto Sie 04, 2009 23:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, Echnatonie, to nie było pytanie ogólne. Odpowiadam, jeśli to ma tak duże znaczenie, że od tego zaczynasz swoją wypowiedź. Rozumiem, że mam zadawać pytania ogólne? Myślisz, że tak będzie lepiej? Wiesz, w szkole uczyli mnie na przykładach, tzw. case study. To było bardzo dobre, bo nie było dywagacjami oderwanymi od rzeczywistości.

Ale od tej chwili będę zadawał wyłącznie pytania "ogólne". Jeśli w ogóle będę je zadawał.

pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 0:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli dobrze Ciebie kola rozumiem to....Przy tak postawionym pytaniu trzeba byłoby jeszcze dopisać - Jaki interes ma matka aby grac dziećmi w rozgrywce z niechcianym partnerem a jednak ojcem jej dzieci? Czy wtedy pytanie byłoby bardziej szczegółowe i ujmujące istotę Twoich oczekiwań? czy o to pytałeś?
Marysia"
Współpracownik NL psycholog
Współpracownik NL psycholog

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 0:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobry wieczór Smile

pozwolę sobie przerwać panom tą uprzejmą wymianę zdań.

kola rozumiem Twoje rozgoryczenie i ból, poczucie niesprawiedliwości. naprawdę. myślę, że w wielu osobach tutaj Twoja historia budzi różne trudne uczucia, między innymi np: złości na Twoją małżonkę/partnerkę, poczucia niesprawiedliwości i bezradności. czy możemy Ci powiedzieć "wszystko będzie dobrze"? nie.. choć wielu z nas zapewne bardzo by chciało. nie wiemy jak będzie.

pytasz:
Cytat:
czy ojciec kocha dzieci inaczej niż matka

ja rozumiem, że to jest wyraz Twojej rozpaczy z powodu sytuacji jakiej doświadczasz. że to takie pytanie: czy Oni nie rozumieją, że ja kocham je równie mocno/mocniej?
kola, znasz odpowiedzieć na to pytanie, czujesz, wiesz jak jest. matki nie mają monopolu na miłość do dzieci. ojcowie potrafią kochać równie mocno.

nikt nie zwróci Ci tego czasu kiedy nie masz kontaktu z dziećmi. to niesprawiedliwe ale taka jest rzeczywistość. współczuję Ci, naprawdę. myślę, że może być Ci naprawdę trudno. i życzę Ci dużo dobrego. by ta sytuacja najszybciej, jak to tylko możliwe się rozwiązała na korzyść całej Twojej rodziny.

i namawiam na to byś bardziej zajął się sobą, swoimi uczuciami, myślami, tym co przeżywasz. ogólne rozważania często pełnią rolę ucieczki od siebie. a to Ci nie pomoże.
Marysia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: