|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaszcze
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 22:41 Temat postu: Spotkanie ze sprawcą... |
|
|
Witam serdecznie. Dziś po 9 miesiącach byłam ze sprawcą w "naszym" mieszkaniu...oczywiście nie sama....
dziś była u nas komisja( dwie panie) z Urzędu Miasta by sprawdzić czy zamieszkuję pod adresem pobytu stałego, bo były mąż zgłosił o moje wymeldowanie z tego pobytu....tak wg prawa jeśli ktoś nie zamieszkuje pod danym adresem ok 6 miesięcy może zostać wymeldowany administracyjnie na wniosek współlokatora...
Najgorsze było to spotkanie z byłym mężem......ten jego głos nieznoszący sprzeciwu, krzyki przed klatką "nie rób z siebie idiotki i chodź do domu!!!!" "co tu tak stoisz !!!" ( czekałam na te panie z urzędu przed blokiem) znowu kłótnia...i ten przerażający wzrok...i ten mój przerażający lęk...ten "dom" z którego uciekłam przed przemocom...ten "dom" w którym działy się wszystkie sprawy związane z przemocą....
i jak ja mam tam mieszkać ze sprawcą pod jednym dachem...ja juz tyle walczyłam , by być w tym miejscu gdzie jestem, a "przepisy" chcą mnie z powrotem "wsadzić" do domu sprawcy....jak to? jemu o to przecież chodzi....co z tego ze jesteśmy po rozwodzie...w jego umyśle ja zawsze będę jego "własnością"... on zamyka mi wszystkie drogi i chce zmusić żebym wróciła...NIE WRÓCĘ, BOJE SIĘ O MOJE ŻYCIE ( ten człowiek sam zawsze wymierzał kary)....on nawet nie musi być pod wpływem alkoholu, żeby być zagrożeniem i to jest straszne...po jednym piwie dostaje szału...jakby coś brał dodatkowo...a dostaje się za wszystko...pięści, wyzwiska, trzaskanie wszystkim, krzyk, rozkazy i żadnego sprzeciwu , bo "cie k......o zabije"....
chronię siebie i dzieci...mam siłę...nie wrócę tam...
on tym wymeldowaniem zabierze mi możliwość godnego życia bez stałego pobytu człowiek w Polsce nie ma nic ( nie można mieć pracy, konta w banku, nie można kupić nic na kredyt, nie można mieć karty do lekarza itd)- tak chce mój sprawca mnie zniszczyć...nie mam się gdzie zameldować na pobyt stały... zrobię co mogę...mam mieć jeszcze rozmowę w urzędzie z paniami urzędniczkami....mój los leży w ich decyzji... już tyle zrobiłam dla siebie i dzieci... nie chce tego zaprzepaścić... jejku jak mi jest ciężko... _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 22:53 Temat postu: |
|
|
To nie do końca prawda z tym wymeldowaniem!
Nie trzeba przebywać poza miejscem zameldowania jakiś mistycznych 6-ciu miesięcy, wystarczy, ze opuszcza sie to miejsce z zamiarem zamieszkania na stałe w innym miejscu. Tylko, że Ty nie wyszłaś sama a byłaś zmuszona - strachem, obawą, lekiem, nie widzę podstaw do Twego wymeldowania. A mieszkanie jest wspólne? _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
kaszcze
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 23:04 Temat postu: |
|
|
to mieszkanie jest z zasobów MZBM...oboje mamy takie samo prawo najmu... napisałam pismo wyjaśniające że ja się nie wyprowadziłam a uciekłam...po interwencji policji...dołączyłam opinie psychologiczną...
a oni na podstawie art.79paragraf 61 ustawy z dnia 14.06.1960r. Kodeks Postępowania Administracyjnego(tekst jednolity Dz.U.nr 98, poz.1071 z 2000r. z późniejszymi zmianami)
podobno mogą to zrobić...cały czas mi mówią że jeżeli będę zamieszkiwać to mnie nie wymeldują....albo że mogę się na nowo zameldować jak będe tam mieszkać i jakąś część opłacać....masakra...mam nadzieję, że mnie wysłuchają i uznają dzisiejsze moje zeznania... _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|