|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewa77
|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 22:28 Temat postu: Co moge zrobic bedac ofiara przemocy........Prosze o rade |
|
|
Witam. Coraz bardziej jestem swiadoma tego w jak chorym zwiazku jestem,jak bardzo jestem zmeczona psychicznie. Niedawno stracilam dziecko, mam zal do samej siebie ze po tym jak sie dowiedzialam o ciazy poprostu sie nme spakowalam i nie wyjechalam. Ale bedac odcieta od srodkow finansowych, nie majac dokad pojsc to trudne.Partner bardzo sie postaral,zebym poronila. Mam swiadomosc tego, jak jestem traktowana przez niego i chce to zmienic, zwlaszcza po tym jak poronilam. Chcialabym jednak zeby on w jakis sposob odpowiedzial za to co mi zrobil, czy jest taka mozliwosc? Mieszkam w Anglii, gdzie on pracuje. Mysle o powrocie do Polsi, ale nie chce zeby on nie poniosl zadnych konsekwencji swoich czynow,nikt nie ma prawa ponizac drugiego czlowieka, rzucac nim o sciane czy podloge, wmawiac jakim zerem sie jest itd. To nie jest zwiazek. Bardzo prosze o rade kogos kto potrafilby mi cos podpowiedziec. Teraz jedyne uczucie do niego z mejej strony to nienawisc i chec pokazania, ze nie jestem zerem. Prosze o kontakt osoby z Anglii, ktore moga mi cos doradzic. Z gory dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 22:55 Temat postu: |
|
|
Witaj Ewo
Jeśli chodzi o teren Wysp. To posiadam następujący wykaz. Niestety nie zweryfikowany z uwagi, iż nikt z tego regionu nie nadesłał wiadomości zwrotnej.
Informacje można znaleźć na stronie www.standingtogether.org.uk albo pod numerem telefonu 020 8748 5717.
Można także udać się do Polish Centre pokój 44D 236-246 King Street, Hammermsith W6 ORF
Po natychmiastową pomoc można zadzwonić także na policję pod numer 999 lub do każdego lokalnego szpitala czy przychodni.
Bezpłatna krajowa linia pomocy kobietom czynna 24 godziny na dobę, wspólna inicjatywa organizacji Women's Aid i Refuge, tel. 0808 2000 247
Warto także osobiście udać się do Refuge - wszelkie dane na stronie www.refuge.org.uk,
Women's Aid - strona www.womensaid.org.uk
Rights of Women - tel. 020 7251 6577. strona internetowa: www.rightsofwomen.org.uk
Shelterline - tel. O808 800 4444 www.shelter.org.uk
Dzwonić można też do Samaritans, gdzie przez 24 godziny na dobę oferowana jest pomoc psychologiczna dla osób przechodzących kryzys, tel. 08457 90 90 90.
Kolejną organizacją jest Victim Support Line - tel. 0845 30 30 900, www.victimsupport.org.uk.
Pomoc można uzyskać też w Walii, Irlandii i Szkocji:
Walia -linia dla ofiar nadużyć domowych: 0808 80 10 800, strona internetowa: www.welshwomensaid.org
Szkocja - linia dla ofiar nadużyć domowych: 0800 027 1234. strona internetowa: www.scottishwomensaid.co.uk
Irlandia Północna - 24-godzinna infolinia Domestic Violence Helpline: 0800 917 1414 www.niwaf.org
Kobieta, ofiara przemocy domowej, zazwyczaj może otrzymać spore wsparcie socjalne, a tym samym nawet kilka zasiłków. Jeśli spełnia odpowiednie kryteria, mogą to być:
income Support – zasiłek dla osób o niskich dochodach
Child Tax Credit - ulga podatkowa związana z wychowywaniem dzieci
Child Benefit - zasiłek na dziecko
Jobseekers Allowance - zasiłek dla bezrobotnych
Housing Benefit - zasiłek mieszkaniowy
CouncilTax Benefit - zasiłek na council tax
Crisis Loan - pożyczka dla osób. które nagle znalazły się w trudnej, sytuacji finansowej
Community Care Grants - zapomoga dla osób, które chcą uzyskać finansowa, niezależność
Budgeting Loans - pożyczka dla osób o niskich dochodach
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|