Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annaaa
|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 13:45 Temat postu: Jak pomóc tym dzieciom?! |
|
|
W mojej okolicy mieszka patologiczna rodzina : dwóch braci i wspólna "małżonka".Mają dwojkę dzieci: 1,5 chłopca i 2 miesięczne maleństwo.
Wszyscy sa alkoholikami,mieszkają w starym domu na wsi ( w dość odludnym miejscu),w tragicznych warunkach sanitarnych itp.Cała trójka nie pracuje,gdy tylko mają jakiekolwiek pieniądze -piją.Często w pobliskim barze,czasem dzieci zabierają ze sobą,czasem nie ( kto się nimi wtedy zajmuje?!!).Obaj panowie są karani ,zresztą na chwilę obecną również poszukiwani ( widać nieskutecznie) przez policję, a matka ma już odebraną opiekę nad poprzednimi dziećmi.
Ludzie we wsi milczą bo boją się narazić.Ja też obawiałabym sie podac swoje dane,oczywiscie z obawy przed zemstą.Jak mogę zawiadomić odpowiednie służby,skłonić do jakiejś kontroli ,opieki.I do jakiej instytucji?
Sytuacja naprawdę jest tam poważna |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 22:40 Temat postu: |
|
|
Witaj Serdecznie
Możesz skontaktować się z dzielnicowym oraz funkcjonariuszem d/s nieletnich w jednostce policji. Zrelacjonawać całą sytuację i podkreślić że obawiasz się zemsty ze strony tych sąsiadów. To co na chwilę obecną przychodzi mi na myśl.
Ponadto masz możliwość wystosowania wniosku wglądu w sytuację bezpośrednio do Sądu Rodzinnego jednak tam potrzebe są Twoje dane.
pozdrawiam _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 22:51 Temat postu: |
|
|
A może zadzwonisz z telefonu na 997 (komórka 112) i powiesz, że tu i tu znajdują sie dwaj poszukiwani, którzy w dodatku sa pijani i zaniedbują swoje maleńkie dzieci. Słuzby sa wrazliwe na takie telefoniczne zgłoszenia. I pozostaniesz anonimowa. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność”
Ostatnio zmieniony przez Echnaton dnia Nie Lis 01, 2009 22:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Lis 01, 2009 22:56 Temat postu: |
|
|
to prawda tak też można _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Annaaa
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 15:52 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za pomoc.Okazało się jednak ,że jedynym sposobem ( przy zachowaniu anonimowosci) jest zgłoszenie sprawy -w odpowiednim do miejsca zamieszkania- MOPS-ie.Mam nadzieję,ze pomoc będzie skuteczna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brzytwa
|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 23:42 Temat postu: |
|
|
Nieprawda, możesz także śmiało zgłaszać poprzez 997 - z zachowaniem anonimowości. Nie daj się spławiać i wciskać sobie głupot. _________________ Przemoc w rodzinie jest przestępstwem.
Każdy ma prawo zapobiec przestępstwu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|