Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zdarzenie z plaży

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maga

PostWysłany: Pon Sie 17, 2009 9:22    Temat postu: zdarzenie z plaży Odpowiedz z cytatem

ostatnio byłam z dziewczynami (4 i 6 lat) na plaży, młodsza bawiła siw w wodzie (skakała, chlapała itd.) na brzegu, ze starszą była jakies może 3 m dalej na ręczniku, piła, młodsza miałam cały czas na oku, w pewnym momencie podszedł do młodszej starszy pan, stanął i patrzył, patrzył na nią i patrzył...wróciłam ze starzą do wody, a ten nadał stał i sie wrecz gapił na moją młodszą dziewczynę i co gorsza ten jego mu stał...myslałam ze mnie krew zaleje, prawie ze siła wyciągnełam ją z wody i poszłysmy wszystkie na recznik, on troche jeszcze postał, popatrzył z daleka na nas i poszedł...dziewczyny nie wiedziały o co mi chodzi i dlaczego zagoniłam je tak nagle na recznik, a ja nie wiedziałam jak im to wytłumaczyc, jak z dziećmi o tym rozmawiać?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kulerzynka
Wolontariusz NL
Wolontariusz NL

PostWysłany: Pon Sie 17, 2009 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Maga, najlepiej porozmawiać z dzieckiem na temat rozmów z nieznajomymi, jak maja wtedy postępować
są przeróżne podręczniki odnośnie tego jak rozmawiać z dzieckiem na temat obcych osób ja mogę polecić ten artykuł:

W jaki sposób nauczyć dzieci unikania zagrożeń
wynikających z kontaktów z nieznajomymi

Mimo, że dzieci w miarę dorastania stają się bardziej niezależne, nadal powinniśmy je pilnować oraz uczyć tego, jak powinny postępować w kontaktach z nieznajomymi. Uświadomienie dzieciom tego, co
może im grozić ze strony nieznajomych, pomoże zapewni im bezpieczeństwo i zmniejszy obawy ich rodziców. W jaki sposób można nauczyć dzieci ostrożności w stosunku do nieznajomych nie
przerażając ich jednocześnie?

Nie wystarczy powiedzieć dziecku ";Nie rozmawiaj z nieznajomymi". Dziecko może nie wiedzieć, w jaki sposób odróżnić nieznajomych od innych ludzi, których spotyka na co dzień. Może również zastanawiać się, dlaczego wolno mu rozmawiać z nowym nauczycielem lub sąsiadem ; czyli z osobami, których wcześniej nie znało a nie wolno z innymi nieznajomymi ludźmi.

Wyjaśnij mu na czym polegają podstawowe zasady zachowania bezpieczeństwa.
Przećwicz z dzieckiem, odgrywając różne scenki, stosowanie tych zasad w różnych sytuacjach.
Możesz rozmawiać z kimś obcym wtedy, jeżeli się na to zgadzam lub, gdy jestem przy tobie.
Dorosłe osoby, kiedy potrzebują pomocy, powinny poprosić innych dorosłych a nie dzieci.
Dotyczy to również pomocy w niesieniu paczki, w znalezieniu jakiegoś miejsca lub odnalezieniu pieska, który zaginął.
W miejscach publicznych np. w sklepie czy w parku bądź zawsze przy mnie lub przy innym dorosłym, który ci towarzyszy.
Jeżeli zdarzy się tak, że nie jesteś blisko nas, to nie podchodź do nieznajomych osób bliżej niż na odległość wyciągniętego ramienia. Jeżeli obcy człowiek podejdzie do ciebie za blisko, cofnij się
i biegnij po pomoc. Krzycz i kop, jeżeli ktoś obcy będzie próbował cię złapać.
Jeżeli zgubisz się, poszukaj policjanta albo zwróć się do osoby pilnującej bezpieczeństwa lub
do sprzedawcy w sklepie. Jeżeli rozłączysz się z towarzyszącym ci dorosłym w publicznym
miejscu takim, jak sklep lub centrum handlowe, poczekaj w tym samym miejscu, aż ktoś po
ciebie przyjdzie
Nigdzie nie chodź z nikim, kogo nie znasz.
Nigdy nie przyjmuj niczego od nieznajomego
Przyjrzyj się temu, co czujesz. Jeżeli czujesz strach, uciekaj i szukaj pomocy
Przeczytaj z dzieckiem kilka książek, w których opisane są sytuacje, jakie mogły się przydarzyć z nieznajomymi. Porozmawiaj z dzieckiem o zdarzeniach opisanych w książkach.

Możesz zapytać o tytuły takich książek w bibliotece lub skorzystać z następujących pozycji dla dzieci:
A Stranger in the Park (Obcy w parku) Stewart Fitts i Donna Day Asay (1999)
Never Talk to Strangers (Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomymi) Irma Joyce i S.D. Schindler (2000)
The Berenstain Bears Learn about Strangers (Niedźwiadki Berenstain uczą się, jak postępować z
obcymi)
Stan i Jan Berenstain (1985)

Dobrze jest przeczytać jeszcze inne materiały na temat zapewnienia dziecku bezpieczeństwa.
Personal Safety for Children. A Guide for Parents (Zapewnienie dzieciom bezpieczeństwa. Przewodnik dla rodziców) jest dostępny na Internecie. Można też zamówić kopie.
Education Publication Center (Ed Pubs)
P.O. Box 1398, Jessup, MD 20794-1398
Telefon (bezpłatny): 877-433-7827
E-mail: edpubs@inet.ed.gov
Internet: http://www.ed.gov/parents/academic/involve/safety/index.html
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: