|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewka_konewka
|
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 21:50 Temat postu: Programy telewizyjne |
|
|
Mam pytanie do forumowiczów (i szczególnie dla przedstawicieli FDN) odnośnie programów telewizyjnych odnośnie wychowania dzieci.
Co myślicie o takich programach? Który jest najlepszy?
Chodzi mi tu o naszą rodzimą Super Nianię i Świat Według Dziecka, ale też o zagraniczne programy. Pamiętam świetny program z Tanyą Byron. Niestety nie jest już nadawany
Na co teraz warto zwracać uwagę w TV? |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:56 Temat postu: |
|
|
Witaj Ewo
Ciekawe pytanie zadałaś. W/g mnie programy TV mogą stanowić ewentualne uzupełnie, odcinek wiedzy odnośnie wychowania a raczej radzenia sobie z niektórymi zachowaniami naszych pociech.
Jak każdy program musi być nieco naciągany aby miał odpowiednią oglądalność tak działają media czy tego chcemy czy nie.
W przypadku porad, konsultacji można skorzystać z poradni psychologicznych (PP) , terapeutów a także organizacji pozarządowych zajmujących się ową tematyką. To w/g mnie jest wskazana ewentualność a dopiero potem możemy sobie uzupełniać wiedzę programami a nie odwrotnie.
Nie możemy polecić żadnego programu w TV z uwagi, iż nie są wyznacznikami a także z nimi w żaden sposób nie współpracujemy jako forum. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewka_konewka
|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 23:27 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za szybką odpowiedź, tylko jest trochę nie do mojego pytania.
W poprzednim poście nie chodzi mi o to, żeby ktoś wskazał mi, zgodnie z którym programem TV powinnam wychowywać dziecko. Pytałam o to, na który program, zdaniem forumowiczów i specjalistów, warto zwrócić uwagę. Czy może lepiej dać sobie spokój z telewizją, wziąć książkę do ręki i na spokojnie coś poczytać (nie o wychowaniu dziecka, tylko ogólną).
Nie chce konsultować dziecka ze specjalistą przez ekran telewizora (jak mogłoby to być możliwe?), tego co widzę w TV nie biorę w 100% za prawdę. Moje pytanie dotyczyło opini forumowiczów o tym, który z programów jest najmniej naciągany.
Albo który najbardziej.
Wymiana poglądów to chyba nie kryptoreklama..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 0:19 Temat postu: |
|
|
ewka_konewka napisał: | Moje pytanie dotyczyło opini forumowiczów o tym, który z programów jest najmniej naciągany.
Albo który najbardziej.
|
Wyrwane z kontekstu ale...czy pytasz o działanie TV? Odpowiem też pokrętnie ale szczerze - TV produkuje takie programy jakie my chcemy oglądać, to my jesteśmy poniekąd twórcami tych wszystkich seriali, konkursów, tańców z nartami czy śpiewania zamiast grania. Więc i wszelkie programy edukacyjne są dostosowane do tego co MY chcemy oglądać i podawane w taki sposób aby były strawne i przydatne. Swego czasu oglądając jakiś tasiemiec natrafiłem na profilaktykę i pomyślałem, że serial może być wspaniałym źródłem oddziaływania na społeczeństwo, wystarczy "przemycić" w nim coś co nastawiałoby pozytywnie albo pomagało zrozumieć pewne sprawy głębiej. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Fifiola Moderator - Współpracownik NL psycholog

|
Wysłany: Nie Wrz 13, 2009 10:04 Temat postu: |
|
|
Ewka,oczywiście,że lepsza książka, niż program (sztuczny i pod publikę). A w skrajnych przypadkach najlepszy jest żywy specjalista  |
|
Powrót do góry |
|
 |
FDN-pp
|
Wysłany: Sro Wrz 23, 2009 14:41 Temat postu: |
|
|
Ewka, myślę, że każdy program, który jakoś uwrażliwia, edukuje pokazuje świat z perspektywy dziecka jest ważny, cenny
Do tego jednak, faktycznie zgodziłabym się z przedmówcami: nie należy do jakiegokolwiek programu podchodzić bezkrytycznie i traktować jako jedynie słusznej drogi i metody.
Myślę, że cenne jest zobaczenie, że inni rodzice miewają podobne problemy.. a może nawet i gorsze
Z pewnymi rozwiązaniami proponowanymi w programach, można poeksperymentować. Ale nie jest tak, ze coś zadziała w 100% u każdego. gdyby tak było, psycholodzy opublikowali by poradnik, instrukcję obsługi do wychowywania dzieci i rozesłali to po wszystkich jako element wyprawki.
Odpowiadając na Twoje pytanie, który program warto oglądać - ten który Ty lubisz. Jeśli z jakiegoś czerpiesz, uczysz się czegoś nowego tzn. że to odpowiednia propozycja. Ktoś ceni super nianię, a ktoś zaklinaczkę.
dzieci. Jakikolwiek program, który podnosi świadomość nt relacji rodzice dzieci jest cenny! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 20:41 Temat postu: |
|
|
Aby dorzucić parę zdań na ten temat to mogę jeszcze jakby uzupełnić, że każdy kto szuka wiedzy, kto próbuje coś zmienić w swoim modelu wychowania, kto podpatruje innych, stara się szukać lepszych, funkcjonalniejszych rozwiązań już zasługuje na uwagę. I jestem spokojny o dzieci tej osoby. Wychowanie to także podglądanie innych i uczenie się na ich błędach i potknięciach. _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|