|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wild
|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 14:06 Temat postu: męski świat |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=A_woQ3JkO3k
a wiecie co jest najzabawniejsze, że bardzo wiele kobiet w Polsce jest przekonanych, że obowiązkiem kobiety jest właśnie zaspokajać męża i fakt, że gdy kobieta jest chora i nie może współżyć z mężem to usprawiedliwia zdradę mężczyzny, bo on ma potrzeby
kobiety w Polsce nie są niewolnicami, choć mają nie lekko, jednak same bardzo często robią wszystko, żeby tymi niewolnicami zostać _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 22:36 Temat postu: |
|
|
To wybrane frazesy danej religii. Jakieś bzdury nie dątyczące naszej szerkokości geograficznej. Całkowicie się z Tym nie zgadzam. Osobiście jestem tolerancyjny wobec różnych teorii religijnych jednak takim co godzą w szaczunek, bezpieczeństwo osoby mówię stanowcze nie.
Każdy z Nas jest człowiekiem o takich samych prawach a także nikt nie ma prawa Nas krzywdzić a tym bardziej traktować jako przedmiot. Dotyczy to kobiet jak i mężczyzn. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wild
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 2:05 Temat postu: |
|
|
Polska też jest męskim światem i choć to wydaje się absurdalne, to bywa, że przekonania i postawy ludzi wcale nie różnią się od tych jakie prezentują fundamentaliści różnych religii, ale czasem trzeba właśnie przerysowania, żeby zobaczyć to co dzieje się nie gdzieś daleko, ale na naszych oczach... ja lubię szukać informacji o różnych kulturach, o tym jak żyją ludzie w odmiennych krajach, to czasem właśnie pozwala mi zobaczyć prawdę o tym, co dzieje sie w moim kraju
ostatnio rozmawiałam z kobietą mającą typowe problemy kobiece, czyli przewlekle chory pęcherz, lekarz w czasie wizyty jej powiedział, że jak tak będzie się nad sobą rozczulać i ciągle chorować, to w końcu mąż ją zostawi, bo przecież to on cierpi!!! _________________ krzyk ofiary zwabia sępy |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 22:46 Temat postu: |
|
|
Wild masz rację w kraju jest jeszcze wiele osób co kieruje się generalizacjami jakimiś stereotypami. Jednak jest ich z każdym dniem mniej.
Aporpo kwestii lekarza i Twojej znajomej może jest tak że chciał ją zmotywować, dać coś na kształt impulsu emocjonalnego. Bo jak wiesz są takie osoby co same siebie nakręcają pesymistycznie, gdybają, biedalą i widzią wyłącznie kolor czarny no i czasem szary. Może ten lekarz akurat nie miał innego pomysłu, może nie zastanawiał się nad tym. Nie znamy akurat tej sytuacji. Jedno jest pewne nie należy naśladować sposobu wypowiedzi tego lekarza mam nadzieję że tak faktycznie nie uważa. _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
gestalt_go!
|
Wysłany: Sro Sty 04, 2012 13:11 Temat postu: |
|
|
Zauważyłem, że lekarze (mężczyźni) często pozwalają sobie wobec pacjenta na seksistowskie albo stereotypowe komentarze np. jeśli pacjentem lekarza jest mężczyzna. Fatalnie się tego słucha, nawet, jesli jest to śmieszne. Nawet w gabinetach lekarskich da się zauważyć, że zgryźliwość jest sposobem radzenia sobie z małżenskimi problemami, zamiast rozmawiać z własnym partnerem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|