Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co sądzicie o Pomocy Społecznej w Polsce
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adc76

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 0:06    Temat postu: Co sądzicie o Pomocy Społecznej w Polsce Odpowiedz z cytatem

Zadaje takie dziwne pytanie bo moje doświadczenia z tą instytucją nie są dobre.Ciekawy jestem jak sądzą inni.Interesuje mnie najbardziej gdy do nich trafili, czy zostały wysłuchane dwie strony sporu czy po skargach jednej pochopnie podejmowali działania prewencyjne.I czy brano pod uwage słowa dzieci jeżeli były przyprowadzane na rozmowy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 1:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak w każdym zawdzodzie są osoby wykonujące swoją funkcję z pasją, zaangażowaniem. Chcą pracować w danym zawodzie ... z określoną tematyką zagadnieniową... nie nastąpił proces wypalenia zawodowego a jeśli nawet to są osoby co potrafią sobie z tym poradzić (superwizje, różne treningi relaksacyjne itd).

Osobiście mam dość dobry kontakt z Pracownikami Socjalnymi . W zeszłym roku nawet udało mi się spotkać prawie ze wszystkimi w Gdyni podczas konsultacji jakie miałem zaszczyt przeprowadzać.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
motyl

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 14:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam jesli chodzi o moj region to do bani doslownie jak sama sie nie dowiem co mi sie nalezy od znajomej z innego osrodka to one nic nie powiedza .jestem ofiara przemocy i powiem szczerze ze od dluzszego czasu nie byly u mnie nawet razu .zaszczycily mnie jedna wizyta jak dzielnicowy zglosil niebieska karte zal doslownie zero pomocy
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Sob Mar 06, 2010 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się.
Czego oczekujecie od Pomocy Społecznej?

wcześniej słyszałam o tej instytucji, ale nigdy tam nie byłam.
Kiedy straciłam pracę i cały dorobek w ramach prywatyzacji / to jeszcze lata 90 były/ ktos mi doradził żebym tam poszła bo mają kredyty na wychodzenie z bezrobocia. Wystapiłam o kredyt na działalność. Byłam na rozmowie z dyrektorką przedstawiłam bisnes plan, napisałam podanie.
I...dostałam odmowę. Dlaczego? Bo nie wiedzieli jak dawać te kredyty.
Tak się dowiedziałam po latach w rozmowie z pracownikiem OP.
Generalnie to kicha - smieję się dziś z tego.
Później byli u mnie w sprawie córki, że niby przemoc.
To ten bandyta zarejestrował się za nią na NL i zgłosił, że w domu jego dziewczyny jest przemoc. Przyszły dwie panie i tak powiedziały.
To była jego zemsta za zgłoszenie przestępstwa o molestowanie córki.
Panie posiedziały, porozmawiały usłyszały i obejrzały dokumenty z prokuratury zaproponowały pomoc psychologiczną. To było niepotrzebne bo córka zaraz po odkryciu przeze mnie zdarzenia znalazła się u psychologa.
W sumie drugie spotkanie było sympatyczniejsze. Nie miałam szczególnego poza tamtym razem jakby zapotrzebowania na pomoc - co najwyżej zastrzezenia na rozrzutność tej instytucji. Dają nie tym co potrzebują tylko cwaniakom ile chcą - takie moje zdanie.
a po sprawie Róży Sz. gdzie pani z opieki napisała raport, że okruchy były na stole i nie miała gdzie paznokci położyc - to mam mieszane uczucia.
Tak jak Maras myslę, że są ludzie i parapety.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Sob Mar 06, 2010 21:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowelizacja Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie opiera znaczna część pomocy pokrzywdzonym w wyniku przemocy w rodzinie na działalności Ośrodków Pomocy Społecznej...Oczywiście zanim ustawa ujrzy światło dzienne po wielu potyczkach i bojach OPS-y muszą już dziś zadba co szkolenia, zrozumienie problemów i selekcje ludzi aby do działki przemocowej poszli tylko ci co czuja bluesa...
Lulka

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 18:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton a zrób ankietę na Forum i zapytaj ile osób czyta Ustawy dotyczące ich życia i co z nich rozumie z wykorzystaniem dla swojego dobra.
Dobrze wiesz, że stawka jest bardzo wysoka - świadomość społeczna
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Nie Mar 07, 2010 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawo nie jest nam potrzebne na codzień ale za każdym razem gdy my potrzebujemy prawo powinno być na nasze usługi Very Happy
motyl

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prawo?jest po stronie oprawcow a nie bezbronnych ktorzy potrzebuja pomocy!wezmy alkoholika nie pracujacego idzie do opieki i dostaje jakas diete na chleb pobobno bo musi jakos zyc przechla wszystko ale idzie matka ktora ma na utrzymaniu dzieci i nie ma co do garnka wlozyc i co?wiekszosc dostaje odmowy nie nalezy sie albo dostanie 20zl boze co to za prawo?!
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 11:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba mity i stereotypy albo...działania sprzed wielu lat. Dzisiaj alkoholik nie dostaje pieniędzy a matka z dziećmi odmowy. Alkoholik dostaje pomoc rzeczową - ubrania, bony na jedzenie i nawet to pod pewnymi warunkami, częściej stykam się z udzielaniem pomocy niż z jej odmową. Pomoc społeczna ma zbyt dużo na głowie, z tego co pamiętam to np. przemoc w rodzinie stanowi 5-7% działania ośrodków pomocy społecznej. To są sprawy marginalne i dlatego mam poważne wątpliwości jak pomoc społeczna pogodzi z nowelizacja Ustawy o przemocy w rodzinie, gdzie nakłada się na nią dodatkowe obowiązki m.in. związane z istnieniem zespołów dyscyplinarnych oraz opieka nad dziecmi w kryzysie i zagrożeniu życia. Jak sprawic aby te 5% stało sie co najmniej 30-40%?
adc76

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 15:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton mogę coś opowiedzieć na swoim przykładzie,moja małżonka idzie do opieki społecznej opowiada swoje opowiastki i otrzymuje pomoc na podstawie kłamstw.A ja idąc tam usłyszałem dużo niepochlebnych słów pod swoim adresem.I nigdy nie przyszedłem tam po pieniądze.A pózniej jeszcze muszą mnie upokarzać tymi swoimi wywiadami.
Powrót do góry
mgrabas

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 18:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

też tego doświadczyłem:
w sądzie antyrodzinnym w Rzeszowie, w RODK w Łańcucie, w ośrodku pedagogiczno-konsultacyjntm w Rzeszowie, feminizm niestety miewa swoje różne oblicza...
traktowanie ojca i traktowanie matki przez te instytucje jest zupełnie różne, a tak nie powinno być
Lulka

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 19:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Echnaton napisał:
Prawo nie jest nam potrzebne na codzień ale za każdym razem gdy my potrzebujemy prawo powinno być na nasze usługi Very Happy

Życzę tego wszystkim. Niestety bardzo często jest jak jest a nie jak powinno byc.
Prozmawiajmy na ten temat. To bardzo ważna Ustawa.
Czy mógłbyś mi wytłumaczyć : Jakie właściwie zadanie ma OPS?
I czego należy oczekiwać? Bo ja nie wiem.Wiem tylko, że mają pieniądze i płacą rachunki. A przecież życie składa się nie tylko z rachunków.
A może podasz jakiś link dotyczący zakresu działań OPSu?
Chętnie się zapoznam. Może nie tylko ja?
Powrót do góry
motyl

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

JESTE ofiara przemocy zyje z zasilku chorobowego alimentow nie dostaje bo maz nie placi a zeby zalatwic przez komornika trzeba troche poczekac poszlam po pomoc bo z dwojka dzieci z suma600zl trudno sie utrzymac i co dostalam decyzje na 20zl a to starcza mi na bilet zeby do nich dojechac wiem slyszalam ze w innych osrodkach jest pomoc w postaci talonow na zywnosc ubrenia i pomoc wsparcia rozmowa wywiadem wizytami ja jak powiedzialam zero odwiedzin i jakiejkolwiek pomocy .wstyd mi tam chodzic skamlac o pomoc gdyz i tak nic nie dostane
Powrót do góry
Lulka

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mądre i pomocne pytania na pewno zadadzą Ci tacy ludzie, którzy się na tym znają. Ja jeśli mogę chcę powiedzieć: że nie musisz się wstydzić, nie musisz spuszczać głowy i skamleć o pomoc.
Żeby jednak wejść tam na dwóch nogach i umieć przedstawić swój problem zapoznaj się ze swoimi prawami, pomyśl czego oczekujesz. To bardzo ważne żeby wiedzieli, że naprawdę potrzebujesz pomocy a nie wrzucali Cię do garnka z innymi, którzy okradają takich jak Ty.
I jeszcze coś bardzo ważnego: nikt Ci nie robi łaski ani nikomu, że raczy pracować. Nie daj sobie wmówić,że masz postawę roszczeniową.
Powinnaś otrzymać pomoc skoro jej potrzebujesz. Państwo postawiło w OPS swoich pracowników po to, żeby Ci pomogli. A skoro masz dzieci to interes społeczny wymaga aby one wyrosły na pełnowartościowych ludzi.
Wiesz?
Ta Ustawa jest bardzo ważna - warto ją znać.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Pon Mar 08, 2010 23:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli sądy sa feministyczne albo sprzyjające mężczyznom....a mi się wydaje, że sądy sa takie jakie dowody im dostarczamy! Im więcej dowodów pewnych, mądrych i doskonale udokumentowanych tym wyrok jest zgodny z dostarczonymi dowodami a nie z widzimisię sędziego!
Wiem, że można preparować dowody, nastawiać świadków, wręcz produkować fałszywych świadków ale... umiejętnie zbierając dowody uzyskamy ich więcej niz sprawca, który usiłuje robić dobre wrażenie...Może za mało wiary, za mało umiejętności, za mało przekonania, ze prawda musi zwyciężyć? Może w tym tkwi problem a nie w sprzyjających kobietom czy mężczyzn sądom?...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: