Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co sądzicie o pomysle likwidacji Sadów Rodzinnych....

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 18:47    Temat postu: Co sądzicie o pomysle likwidacji Sadów Rodzinnych.... Odpowiedz z cytatem

To ważne w jakim kierunku idą zmiany w prawie. Czy utwierdzając odrębność sądów rodzinnych od spraw cywilnych powodujemy, że sprawy rodzinne są lepiej i mądrzej rozpatrywane czy też włączenie sądów rodzinnych do struktury sadów cywilnych spowodujemy, że będą miały więcej pracy nie tylko związanej z rodziną ale i ze sprawami cywilnymi a to grozi obniżeniem poziomu świadczonych usług?

Co o tym sądzicie....
GUSIA

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 22:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chcę oceniać wszystkich ale w moim przypadku sąd rodzinny niewiele mi pomógł dopiero sąd karny pokazał że to nie żarty .Sąd rodzinny nakazywał się leczyć ale nie zmuszał do leczenia ,ograniczył prawa rodzicielskie ale nie reaguje na zaniedbania męża względem dzieci ,może to wina kuratora zawodowego który nie chce podjąć radykalnych kroków .Mam świadomość że sąd nie zmieni jego(tzn męża) postępowania ale uważam że sądy rodzinne zbyt pobłażają i nie potrafią wyegzekwować swoich postanowień .Likwidacja sądów rodzinnych dla mnie niema najmniejszego znaczenia jeśli jego zadania przejmie sąd cywilny na pewno ludzie z rodzinnego przejdą do cywilnego i będzie tak jak jest tylko pod inną nazwą
ja44

PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozostaje mi podpisać się pod wypowiedzią GUSI z którą się calkowicie zgadzam, bo w moim przypadku Sąd Rodzinny też mi nie pomógł prócz wydania próżnych postanowień.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lulka

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 6:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bedę komentowała tej "wypowiedzi", myślę jednak że ten pan jest zadowolony z likwidacji SR - zobaczcie sami:

czyzby miał na myśli s -tfu -rcę pomysłu?
No, w każdym razie jest to jakiś argument na likwidację SR.
A Wy co myślicie?

— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Lulka

PostWysłany: Pon Sie 09, 2010 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tę wypowiedź kieruję do odzwiernego w Ministerstwie Sprawiedliwości i sprzątaczki gabinetu Ministra. Bo chyba tylko oni potrafią ją zrozumieć.
Likwidacja SR to nic innego jak odbieranie dziecięcym ofiarom przestępsw ostatniej deski ratunku.
Rozumiem, że przez skumulowanie wszystkich przestępstw do jednego garnuszka - i przykryciem hermetyczną pokrywką w postaci nierozpoznawalności znaczenia odizoluje resztę społeczeństwa od zła.
Zastanawiając się nad pewnym tematem w konkluzji własnych przemyśleń nie uznaję, iż jedynym dobrym rozwiązaniem jest zamiecenie pod dywan niewygodnych spraw, które rozrastają się do monstrualnych rozmiarów przerastających myślowo twórców pomysłów na wszelkiego rodzaju "dobro społeczne"
Podążając za myśleniem kompetentnych Instytucji również do wniosku, że zło - samo w sobie/ i tak naprawdę/ jest banalne.Banalne bo rozwiązuje / wskazującym palcem - trzeba tylko wzrokiem za nim podążyc/ problemy nieestetyczne i nieetyczne jak i niemoralne społecznie, zatem nie należy go rozdzielać i rozpatrywać indywidualnie . Wystarczy powiedzieć: iż każdy kto ma dwie nogi jest gęsią zatem jego miejsce jest w kurniku. A gatunek mieć się zdaje bez większego znaczenia.
Zatem jak myślę kolejny bubel.
Moje "gratulacje"!

Dziwi mnie brak zainteresowania własnymi sprawami obecnych na Forum. Bo własne dobro to nie godzenie się na załatwienie sobie korzyści godzeniem się na każde rozwiązanie - bo to jest mylne i krótkotrwałe.
Trzeba tak załatwiać, aby było bezsprzecznie korzystne dla siebie a zatem i dla grupy. bo tylko w pełni usatysfakcjonowana jednostka może stworzyć bezpieczeństwo grupie a w niej jest siła i możliwości stanowienia o dobru społecznym.
No cóż kazdy kieruje się jakąś heurystyką...

— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: