Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Alimenty na dzieci- proszę o poradę

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ankahr

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 20:11    Temat postu: Alimenty na dzieci- proszę o poradę Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie na forum. Niestety, ostatnie nadzieje o normalnej rodzinie prysły... Mój mąż nie podjął terapii, nadal pije, uprawia hazard,podejrzewam także branie narkotyków. Oczywiście od wielu miesięcy nie pomaga mi finansowo. Mamy dwoje małych dzieci
(rok, 3 lata). Nie muszę mówić jakie związane są z tym wydatki. Jestem nauczycielką więc moje zarobki są nędzne...Sytuacja zmusza mnie przede wszystkim do zapewnienia dzieciom godziwych warunków do życia. Ich ojciec uważa , że jest bezkarny i ,, woli siedzieć niż płacić alimenty" Są to jego słowa na moje nalegania żeby raczył dokładać się do domowego budżetu Sad
To tak po krotce. Nie jesteśmy rozwiedzeni. Mieszkamy razem . Mąż ma stałą pracę.Zanim wystąpię o rozwód chcę żądać od niego alimentów na dzieci. Czy, ktoraś z Was była w podobnej sytuacji? Będę wdzięczna za kążdą poradę, jak wygląda taka sprawa sądowa w praktyce?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
heka

PostWysłany: Pon Cze 07, 2010 20:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja występowałam o alimenty pzred rozwodem .Mój mąż napisał mi list-idiota sam się podłożył-ze od dnia .....przestaje utrzymywać mnie i dzieci.Miałam więc dowód na piśmie i sąd przyznał te alimenty beż problemu.
Powrót do góry
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 11:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wzór pozwu o alimenty w Twoim przypadku:

………………….dnia

Do
Sądu Rejonowego
w ………………..
Wydział Cywilny

Powody:
1………………..
2………………..
działające przez matkę …………… zam. ………………………..
Pozwany: ………………. zam. …………………….

POZEW O ALIMENTY

W imieniu nieletniego ……………………… wnoszę o:
1. zasądzenie od pozwanego na rzecz nieletnich dzieci tytułem alimentów kwoty po…………….. zł miesięcznie, łącznie …………….zł, płatnych do 10 każdego miesiąca do rąk jego matki jako przedstawicielki ustawowej,
2. o nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności,
3. o przeprowadzenie rozprawy także w razie nieobecności pozwanego.

Uzasadnienie

Pozwany i matka powodów zawarły małżeństwo w dniu ……………….. roku w Urzędzie Stanu Cywilnego w …………………

Dowód: akt zawarcia małżeństwa

Z tego związku urodziły się
1.………………
2……………….

Dowód: akty urodzenia dziecka.

Pozwany nie łoży na utrzymanie dzieci, nie dając tez pieniędzy na utrzymanie domu. Jed-nocześnie nadużywa alkoholu i zakłócał spokój rodziny. Powodzi pozostają na wyłącznym utrzymaniu ich matki zatrudnionej w ……………i zarabiającej około……………złotych netto miesięcznie.

Dowód: zaświadczenie z zakładu pracy

Matka powodów oprócz pracy zawodowej w całości zajmuje się także prowadzeniem do-mu, sprzątaniem, gotowaniem i prowadzeniem gospodarstwa domowego. Warunki bytowe powodów i jego matki pogarszają się również z tego względu, że w miarę dorastania zwiększają się ich potrzeby. Wzrastają też dysproporcje pomiędzy warunkami bytowymi powoda i ich matki a pozwanym. Pozwanego stać na zakup drogiego alkoholu, picie towa-rzyskie, prowadzenie wielu znajomości, a wraz z tym nie łoży na utrzymanie rodziny i nie ponosi żadnych kosztów z tym związanych, wręcz zachowując się jak kawaler bez jakich-kolwiek zobowiązań. Matka powoda mimo pracy zawodowej przyczynia się pracą w domu oraz czynieniem dodatkowych starań o zabezpieczenie bytu materialnego powoda i w związku z powyższym żądanie alimentów w podanej wysokości jest zgodne z normami współżycia społecznego oraz uzasadnione dobrem nieletniego dziecka. Pozwany pracuje w ……………………………….. gdzie zarabia ponad …………………….. zł miesięcznie. Pozwany zaciąga też zobowiązania pieniężne – nie wiadomo na jaki cel, a później musi je spłacać. Twierdzi, że ma jakieś długi dlatego też nie daje na utrzymanie powoda i jego matki.

Pozwany oprócz nadużywania alkoholu gra hazardowo i trwoni pieniądz zamiast ło-żyć na utrzymanie rodziny.
W tym stanie rzeczy przedstawiony stan prawny w pełni uzasadnia pozew i związane z nim żądania.

Załączniki:

1. akt zawarcia małżeństwa,
2. akty urodzenia dzieci,
3. zaświadczenia z zakładu pracy.
4. dwa odpisy pozwu.
motyl

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 15:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam nowy problem maz dostal ograniczenie praw i spotkania z dziecmi raz w miesiacu i pojawil sie problem bo ida wakacje i on zaprosil dzieci do siebie do domu i tak sie zastanawiam czy powinnam sie zgodzic dzieci sa w wieku 17 lat i 14 lat bardzo boje sie pytani z ich strony ale nie wiem co zrobic walczylam o te ograniczenia a teraz mam puscic dzieci daleko stad i jeszcze do obcej rodziny bo on ulozyl sobie zycie z kims innym co robic pomozcie mi moze ktos ma podobna sytuacje? Rolling Eyes
Powrót do góry
ankahr

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 20:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za wzór pozwu Smile Mam jeszcze jedno pytanie, czy na sprawie sądowej muszę przedstawić świadków , czy wystarczą rachunki opłacane przeze mnie,wyciągi z banku męża na których widnieje w jaki sposób mój mąż dysponuje pieniędzmi (jednego dnia potrafił np. wypłacić z konta 5 tys. zł. bynajmniej nie na wydatki domowe Smile ,wezwania i upomnienia do zapłaty rachunków męża, które potwierdzają jak jest nieodpowiedzialny.
Powrót do góry
ankahr

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 20:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Motylku, Twoje dzieci są już duże i może spytaj je czy chcą spędzić wakacje z ojcem. Trudno mi jest powiedzieć jak ja zachowałabym się w tej sytuacji, ale stawiam na szczerość w kontaktach z dziecmi, tym bardziej ,że to są już młodzi ludzie, ktorzy dużo rozumieją.
Smile
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Cze 08, 2010 23:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alimenty są na dzieci, a nie na utrzymanie domu czy mieszkania...zgromadź wszystkie wydatki związane z dziećmi - nauka,leczenie, utrzymanie, wyżywienie, media, wydatki inne, dolicz osobista opiekę nad dziećmi i zażądaj alimentów w wysokości...dzisiaj sądy przyznają alimenty w wysokości od 500 zł w górę, chociaż zdarzają się i mniejsze...to zależy od potrzeb dzieci i możliwości finansowych zobowiązanego...
heka

PostWysłany: Sro Cze 09, 2010 9:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alimenty są na dzieci,ale jeśli masz jakieś dowody na nieodpowiedzialność mężA ,czy to co piszesz radziłabym ci zebyś zabrałą ze soba do sądu.Ciężkie to nie jest Very Happy a przydać się może.Mnie pani sędzia wypytywała o płatności za mieszkanie i za całośc utrzymania domu też i dobrze ze miałam dowody na to ze ja opłacam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: