Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ola1981
|
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 20:49 Temat postu: FILM- kamerzysta jak sąsiedzi widzą słyszą nie reagują |
|
|
http://szokblog.pl/FotoWideo.jsp?idblg=5855 _________________ NIEWIEM CZY BYŁAM BITĄ MALTRETOWANĄ KOBIETĄ - CZY MASOCHISTKĄ SKORO TYLE LAT NA TO POZWALAŁAM ;-( |
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
|
Powrót do góry |
|
|
dynamika Wolontariusz NL
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 22:22 Temat postu: Re: FILM- widzą słyszą i reagują |
|
|
Tu na "dialog malzenski" jest za pozno, za to jest czas na interwencje policji.
Ten film to przyklad na zachowanie kryminalne, za ktore w panstwach cywilizowanych, takich jak Polska grozi kara dlugoletniego wiezenia.
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 6:45 Temat postu: Re: |
|
|
uważam, że walka ze skutkami patologii to o wiele za mało, trzeba edukować, przeciwdzaiałać, ukazywać pozytywne wzorce wzajemnych odniesień i postaw
jak niby ma pomóc w rozwoju wrażliwości na drugiego człoweka pokazywanie przebiegu przestępstw? agresja wyzwala tylko negatywne uczucia, a nawet destrukcyjne emocje, a człowiek potrzebuje rozwijać się, stawać się bardziej ludzki; potrzeba przeciwdziałać powstaniu przemocy, ten drugi film pokazuje przykład tego jak może i powinno być między ludźmi, bo alternatywą jest pierwszy film... _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
|
dynamika Wolontariusz NL
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 7:23 Temat postu: Re: |
|
|
Jak tlumaczenia nie pomagaja, to trzeba twardo stac za ofiarami i nie bac sie osadzic sprawcow/sprawczyn.
pozdrawiam,
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr.
Ostatnio zmieniony przez dynamika dnia Wto Lip 27, 2010 7:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 7:46 Temat postu: Re: |
|
|
dynamika napisał: | Jak tlumaczenia nie pomagaja, to trzeba twardo stac za ofiarami i nie bac sie osadzic sprawcow. (...) |
i nie poprzestawać tylko na tym _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
|
dynamika Wolontariusz NL
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 7:56 Temat postu: Re: |
|
|
To juz bardzo duzo. Szczegolnie w sytuacji gdy tlumaczenia nie pomogly.
Istnieja ludzie, ktorzy nie opowiadaja sie zdecydowanie po stronie osob doznajacych przemocy, tylko probuja ta przemoc usprawiedliwiac i znajdowac okolicznosci lagodzace dla sprawcow/sprawczyn.
Ilekroc spotykam sie z taka postawa jestem zdziwiony.
P. _________________ "Sukces mierzy sie tym jak wysoko dolecisz kiedy odbijesz sie od dna" General George Patton Jr. |
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 8:01 Temat postu: Re: |
|
|
natura nie lubi próżni, jeśli nie ma wzorców pozytywnych to rozwijają się negatywne _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
|
dynamika Wolontariusz NL
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 8:18 Temat postu: Re: |
|
|
To brzmi jak superwymowka. Kazdy moze twierdzic, ze chcial dobrze, ale nie mial wzorcow, akurat bylo puste miejscie i natura sama je wypelnila. Poslugujac sie ta formula mozna takze zdewaluowac kazdy dobry uczynek - mial dobre wzorce to i jest dobry, gdyby mial inne to by nie byl, wiec nie jest to jego/jej zasluga. Prawda jest taka, ze wszystkich nas spotyka mniej wiecej to samo, roznica jest w naszej odpowiedzi na te wydarzenia.
Jest duzo przykladow dzieci wychowanych w domach pelnych przmeocy, ktore wyrastaja pozniej na porzadnych ludzi. Jest tez duzo przkladow dzieci pochodzacych ze szczesliwych domow, ktore wyrastaja na przemocowcow. Akurat w tej dziedzinie wlasny wybor ma kluczowe znaczenie.
Tym pozytywnym akcentem koncze.
pozdrawiam,
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 9:23 Temat postu: Re: |
|
|
dynamika, zafiksowałeś się na przemocy, popatrz szerzej _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
|
heka
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:42 Temat postu: Re: |
|
|
mgrabas napisał: | popatrz szerzej |
to chyba raczej do siebie powinieneś skierować taki apel |
|
Powrót do góry |
|
|
dynamika Wolontariusz NL
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 23:09 Temat postu: Re: |
|
|
mgrabas napisał: | dynamika, zafiksowałeś się na przemocy, popatrz szerzej |
To jest forum o przemocy w rodzinie, wiec na ten temat tu piszemy. Wypraszam sobie tego typu komentarze pod moim adresem.
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 3:49 Temat postu: Re: |
|
|
dynamika napisał: | (...) To jest forum o przemocy w rodzinie, wiec na ten temat tu piszemy. (...) |
a nie o przezwyciężeniu przemocy? nie o przeciwdziałaniu jej? _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
|
dynamika Wolontariusz NL
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 17:18 Temat postu: Re: |
|
|
To co robisz nazywa sie manipulacja slowami, natychmiast przestan.
|
Powrót do góry |
|
|
mgrabas
|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 18:55 Temat postu: Re: |
|
|
w odpowiedzi na moją życzliwą radę, żebyś popatrzył szerzej, osądzasz mnie i besztasz? jestem zdumiony i zasmucony
nie masz prawa przypisywać nikomu czegoś co nie jest zgodne z prawdą, a tym bardziej wydawać innym rozkazów
próbując osądzać mnie i wywrzeć na mnie jakąkolwiek presję przekraczasz granicę, na przekroczenie której nie daję Ci zgody
nie masz wglądu w drugiego człowieka, ani w jego intencje, więc lepiej nie wydawaj bezpodstawnych sądów o drugim, bo tym nie tylko narażasz siebie i innych, tak jak teraz, na błędne wnioski, ale jeszcze temu komuś możesz wyrządzić tym krzywdę
zamiast przypisywać mi złą wolę, lepiej popatrz krytycznie na samego siebie: osądziłeś mnie, skupiłeś się na przypisanym mi złu i stanąłeś nade mną każąc mi nie robić tego, co myślisz, ze robię, a pomyślałeś źle o mnie: "on manipuluje" i będąc moderatorem chcesz wymusić moje milczenie (?) - zwróć uwagę: to właśnie według takiego wzorca działają osoby wybierające przemoc zamiast dialogu
proponuję zastąpienie negatywnych wzorców, pozytywnymi, choćby np. asertywnym wzorcem, czyli pisaniem o tym co się czuje, czego się potrzebuje, gdzie się stawia granice, zadawaniem pytań, uzgadnianiem stanowisk i wyrażaniem swoich myśli w sposób sznujący godność rozmówcy jako osoby...
ok? _________________ Co Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela. |
|
Powrót do góry |
|
|
|