Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gwałt
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aga74

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 23:38    Temat postu: Gwałt Odpowiedz z cytatem

Kiedy mój mąż znowu dostał kolejnej furii, wreszcie poszłam na policję, po czterech latach wybryków. Tego wieczoru było inaczej, bo tym razem był zimny i nieobecny, przetrzymywał mnie w domu całą noc, szarpał, popychał aż w końcu siłą wymusił seks. Kiedy wreszcie zasnął, cicho uciekłam z domu (teraz śni mi się to po nocach). Pojechałam na policję, od razu go zabrali i złożyłam zeznania. Jestem pod ogromnym wrażeniem policji i prokuratury (czy sądu), że zakazali mu zbliżania się do mnie aż do sprawy. Myślałam, że mnie wyśmieją, jeśli powiem, że mąż mnie zgwałcił. Ale cała komenda stanęła na nogi, kiedy usłyszeli, że to zgłaszam, bo podobno bardzo rzadko kobiety to mówią. Dzięki temu dostał ten zakaz, nie za groźby, nie za bicie, tylko właśnie za to.
Przeczytałam tu kiedyś, że na policji od razu zadadzą pytanie, czy chcę, żeby mąż trafił do więzienia. I wiedziałam już dzięki wam, co odpowiedzieć - że to nie ode mnie zależy.
Prosi przez rodzinę, żeby odwołać oskarżenie.
Wynajął mieszkanie.
A mnie jest tak strasznie przykro, że nam się nie udało.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Echnaton
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 20:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Małżeństwo to związek dwojga ludzi i oboje muszą wkładać wiele aby osiągnąć w związku stabilizację, szczęście i radość. Jeśli jedna ze stron chce szczęścia tylko swego i lekceważy szczęście i radość partnera to wtedy mamy do czynienia z wykorzystaniem, być może także przemocą....
Z Twego zapisu wynika, że wciąż jesteś przed rozprawą?
Czy korzystasz z terapii?
Wsparcia?
Pomocy prawnej i psychologicznej?
Aga74

PostWysłany: Pon Sie 30, 2010 23:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mam ochoty na rozprawę, chcę, żeby się przyznał i dobrowolnie poddał karze. Za to dostanie pewnie mniejszą kare w zawieszeniu, ale ma iść się leczyć, takie mam warunki. Moja mama mu to przekaże i zobaczymy.
Ciągle myślę o tym, jak wszystko pozałatwiać, żeby potem mnie na przykład nie dręczył (jeśli pójdzie siedzieć, to co zrobi, kiedy wyjdzie?).
Na swoje uczucia nie mam już czasu, jestem tak osłabiona, że wysiada mi organizm.
Kiedyś posłałam go na terapię dla sprawców przemocy na Belgijską w Warszawie, został zakwalifikowany, ale przecież nie poszedł.
Teraz chyba ja się tam wybiorę na terapię dla ofiar. Nie cierpię słowa "ofiara".
Powrót do góry
gigi31

PostWysłany: Wto Sie 31, 2010 8:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aga74 jestem z tobą ...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maras

PostWysłany: Wto Sie 31, 2010 21:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

teriapia dla osób doświadczającyh przemocy. Tak osobiście mówię choć prawidłowa nazwa (grupa psycho-edukacyjna dla ofiar przemocy) choć w róznych miejscach w kraju spotyka się także inne nazewnictwo.

Także nie lubię tego słowa. Jednak utarło się ono w nomeklaturze słowno-urzędowej.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aga74

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój mąż boi się przyznać do gwałtu i zamierza bronić się w sądzie. Mówi, że powoła świadków, że "jestem nienormalna", że nagłośni sprawę i zrobi ze mnie wariatkę. Jestem załamana.
Powrót do góry
heka

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No a czego się spodziewałaś?że pójdzie do sądu i powie:tak zgwałciłem moją żonę???!!!! Confused
Czego się boisz? jak nagłośni? do TV pójdzie?
Masz dowody przecież.Policja go zabrała ,a oni beż powodu tego nie robią .Powołasz policjantów na świadków .Daj spokój,nie bój się .Przecież zawsze tak było ze jak pokrzyczał,postraszył to ty chodziłaś jak on chciał,więc próbuje dalej metody ,która zawsze była skuteczna.
Tak było?
Powrót do góry
Aga74

PostWysłany: Sro Wrz 01, 2010 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spodziewałam się, że dogada się z prokuratorem. Miałabym spokój.
Powrót do góry
gigi31

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 9:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje mi sie, że problem tkwi w mężach... oni nie rozumieją tego, że ktos tutaj mówie o kobiecie nie chce akurat się kochac, że coś go boli itp. Oni uważają, że to są "powinności małżenskie" więc nie czują się winni i nie przyznaja sie do tego .....Tak sobie to tłumacze, bo przeciez nie mozna tak z premedytacją .....zwłaszzca, że to jest częste, żeby nie powiedziec codzienne a nie tylko jednorazowe zdarzenie, przypadek.....Ja do dzis nie potrafie zrozumiec ...
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Czw Wrz 02, 2010 23:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem tkwi w naszych wyobrażeniach o roli mężów, żon i dzieci...Trudno zmienić mentalność i nie taki cel ma prawo aby nakazać nam zmianę mentalności. Dobrym przyczynkiem do zmiany naszych postaw jest wprowadzenie zapisu w Ustawie o tym, ze bicie dzieci jest przestępstwem. Powiedzenie, że coś jest złe a trwałe wyeliminowanie tego z naszej świadomości to długo i wyboista droga...
Aga74

PostWysłany: Pią Wrz 03, 2010 15:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozmawiałam z nim. Powiedział, że owszem, to był gwałt, ale myslał,że mi się to w końcu choć trochę spodoba hahaha.
Tak na marginesie, to podobno mąz jedna z pierwszych osób, wobec ktorych zosatal zastosowany nakaz opuszczenia mieszkania, to w zwiazku z nowa ustawa o przemocy w rodzinie. I może zrobic to juz prokurator, a nie sąd.
Powrót do góry
kaszcze

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 20:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jedno ze światełek , że ta ustawa będzie egzekwowana...
bardzo była mi ona potrzebna półtora roku temu...
ale mam nadzieję , że niejednej osobie pomoże....
Aga jesteś bardzo dzielna kobietą...trzymam za ciebie kciuki...
pozdrawiam
sylwia1975

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 20:50    Temat postu: gwalt Odpowiedz z cytatem

Evil or Very Mad najgorzej jak kobieta powie NIE sa prawa ktorych sie nie przekracza jako osoba bliska czy to maz czy inny 1 slowo Nie znaczy nie 2 szacunek dla czyjejs intymnosci 3 szacunek do czyjegos zdania 4 szacunek dla czyjejs przestrzeni.
Powrót do góry
Aga74

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kaszcze, nawet nie wiesz, jak mnie podbudowałaś tym zdaniem.
Jego adwokat proponuje mi odmowę składania zeznań w prokuraturze, to sprawa automatycznie ulegnie umorzeniu. Mój adwokat mówi, że to trochę dziwne, bo prokurator wcale nie wzywa mnie do składania zeznań.
Na jego przyznanie się nie mam co liczyć, bo mu adwokat odradza, że za duże ryzyko. Zeznań nie wycofam, bo stracę wiarygodność, a poza tym to się stało. Jest mi dziś strasznie źle.
Powrót do góry
Echnaton

PostWysłany: Wto Wrz 07, 2010 0:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie daj się omamić, zastraszyć czy otumanić! Doprowadzić każda sprawę do końca nie dlatego, że chce się być mścicielem ale dlatego, aby nauczyć się szacunku dla siebie samej...Adwokat męża ma w tym wyraźny cel - zapłacono mu aby uczynić swego klienta niewinnym, wycofania zeznań pokrzywdzonej to przyczynek do umorzenia postępowania czyli powrót do tego co było....To cofanie się, to ucieczka i nierozwiązanie sytuacji, to wzmocnienie sprawcy...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: