Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 8:25 Temat postu: Tyrani domowi na bruk |
|
|
Pierwszym tyranem domowym z prokuratorskim nakazem opuszczenia mieszkania jest Marek F. z Lublina, który znęcał się nad rodziną - czytamy w "Gazecie Wyborczej".
W sierpniu tego roku znowelizowano ustawę o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie i teraz prokuratura już nie musi czekać, aż sąd zdecyduje o eksmisji tyrana domowego i może sama wyrzucić go z domu. Tak uczyniła w sprawie recydywisty Marka F. Wcześniej często była bezradna.
Prokuratorzy mogą też wyrzucać z mieszkania nie tylko osoby tam zameldowane, ale nawet właściciela lokalu.
Więcej w "Gazecie Wyborczej".
źródło informacji: INTERIA.PL/PAP _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
heka
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 10:41 Temat postu: |
|
|
eCHNATON ,NAPISZ COŚ WIĘCEJ.nIEDAWNO BYŁA TU MOWA ,ZE NIE MA PZREPISÓW WYKONAWCZYCH DO TEJ USTAWY-sorry,caps mi się właczył-więc jak to jest? Są czy nie ? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 23:14 Temat postu: |
|
|
Przepisy wykonawcze w pewnych sprawach nie są najważniejsze, ważne aby coś zaczęło działać, coś ruszyło z miejsca. Nowelizacja Kodeksu Karnego i Kodeksu Postępowania Karnego dokonana w nowelizacji Ustawy nie wymaga przepisów wykonawczych. Sądy mogą działać w tym zakresie, ale...i poprzednio mogły orzekać :
1. zakaz zbliżania się do pokrzywdzonego.
2. nakaz opuszczenia lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym.
I jak często z tego korzystały orzekając w sprawach przemocy w rodzinie?
W 2008 roku w tym pierwszym przypadku orzeczono mniej niż 400 takich przypadków a wymienionego w punkcie 2 trochę więcej niż 150. Zapytam - dużo czy mało? Właściwie czy zbyt tolerancyjnie? Ustawa nie zmieni mentalności ludzi, jej prawdziwe działanie rozpocznie się za 20-30 lat kiedy dotrze do naszej świadomości i zmienimy nasze przekonania wtedy o oddziaływanie prawa będzie pełniejsze. Trudno zmienić mentalność zbierających dowody, udzielających pomocy, występujących z aktami oskarżenia i orzekających, ale trzeba próbować..Wczoraj, dziś i jutro.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 8:32 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że świadomość jako taka jest.Przecież sędzia,prokurator czy adwokat ma swiadomość przemocy w sprawie.Umie czytać widzi zdjęcia, umie słuchać z rozumieniem.Tu jest zupełnie coś innego.
Dyskryminacja i lekceważące odniesienie do OSOBY czyli człowieka.
Dyskryminacja przez pryzmat wykształcenia,języka jakim się ludzie posługują, sposobem zachowania czyli emocjonalność jest wiele czynników, które mają wpływ na wyroki i orzeczenia sądowe.
Samo przestępstwo oceniane jest na samym koncu /niestety/.
Moim zdaniem nie świadomość ale mentalność należy zmienić i to mentalność właśnie osób decyzyjnych.
Sama doznałam dyskryminacji w sądzie bo byłam sprzedawcą.
Tyle ,że wolałam byc dobrym sprzedawcą niż kiepskim zakompleksionym magistrem, który tylko pieczątką i udzielonymi kompetencjami poprzez wykształcenie/ udokumentowane/ górował nade mną.
Przynajmniej ja się siebie nie muszę wstydzić.
W dobrym kierunku idzie pomysł Ministra Sprawiedliwości o wprowadzeniu prawa do szkół średnich - aby stamtąd właśnie wychodzili ludzie ŚWIADOMI SWOICH PRAW jak również aby w końcu społeczeństwo przestało być przysłowiowym " mańkutem".
Jednak wszystko idzie w dobrym kierunku - niestety ofiary będą zanim wszystko się ułoży na swoim miejscu. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
beata_40
|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 6:44 Temat postu: |
|
|
Mój ex dostał nakaz eksmisji. Prokurator zadziałał błyskawicznie, w szoku byłam, 6 lat temu umorzono sprawę z braku wystarczających dowodów. Dzieci były małe, a sąsiedzi nic nie widzieli nic nie słyszeli (a dzieci uciekały do nich jak były awantury). Teraz ma czas do 29 września, wrócił do domu po odsiadce 48 w areszcie... usłyszałam tylko, że przez jego jeden wybryk ja zrujnowałam wszystkim życie. Miejmy nadzieje, że takie wyroki będą częściej wydawane. Jestem dobrej myśli, wreszcie zaczynamy wygrywać ... _________________ Beata |
|
Powrót do góry |
|
 |
heka
|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 12:03 Temat postu: |
|
|
powiedz coś wiecej o tej eksmisji.Proszę.Skoro ma konkretną datę wyprowadzi ,to rozumiem ,ze to "w ramach" tej nowej ustawy,tak?
Dopytuje ,bo mój ma wyrok eksmisyjny od roku i nikt nic nie moze zrobic w tej materii.Tzn.mógłby gdybym ja wskazała lokal do eksmisji,czyli sprowadza sie do tego zebym mu kupiła mieszkanie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
beata_40
|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 13:46 Temat postu: |
|
|
Dostał do wyboru eksmisja lub areszt wybrał eksmisje. Prokurator dał mu 14 dni od uprawomocnienia się decyzji. Tak jest to w ramach nowej ustawy. Jeśli się nie wyprowadzi powiedziano mi, że mam zaraz dzwonić na policje to go aresztują. Jeżeli go aresztują ponoć niema opcji by dostał wyrok w zawieszeniu, to mi powiedziano na policji. Mowy nie było o tym bym mu mieszkanie kupowała.... Pozdrawiam _________________ Beata |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 16:00 Temat postu: |
|
|
Oby ta jaskółka zwiastowała nam wszystkim nadejście wiosny.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
MojeŻycie
|
Wysłany: Sob Wrz 18, 2010 16:06 Temat postu: |
|
|
Echnaton fajnie, ze zajmujesz się sprawami związanymi z prawem, sytuacją prawną wszystkich ofiar przemocy chciałam się coś Ciebie zapytać, ale to już na privie
pozdrawiam _________________ najlepsze działanie jest takie, które podejmujemy z własnej nieprzymuszonej woli, bo wypływa z najgłębszego naszego ja i poczucia własnej wartości- walka o to co chcemy jest naszą walką
warto szukać sprzymierzeńców dla normalnego dobrego życia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|