Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

proszę o poradę

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
independentgirl

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:37    Temat postu: proszę o poradę Odpowiedz z cytatem

Witam

Chciałaby uzyskać poradę bo nie jestem pewna jak mam postapić.
Córka ma koleżankę w szkole (7 lat ). Dziewczynki spotykają się od pół roku poza szkołą
.Wiele razy ta dziewczynka była u nas , moja córa parę razy u nich w domu .
Mam podstawy twierdzić że nie wszystko jest w porządku w domu tej koleżanki .

- dziewczynka jest bita- mogę to tylko stwierdzić na podstawie tego co widziałam
(jak od ojca dostaje klapsa za to że rzuciła, a nie powiesiła kurtki na wieszaku- i to takiego klapsa, że prawie się przewróciła !!
Od dziecka wiem (spytałam ), że rodzice ją " leją po tyłku jak jest niegrzeczna "

-kolejną karą którą stosują (sama mama dziewczynki mi to powiedziała ) jest nakaz klęczenia w kącie pokoju przez 15 minut !!

Teraz napiszę co zaobserwowałam i czego się dowiedziałam od rodziców dziecka i od niej samej:

- dziewczynka parę razy mi powiedziała że nienawidzi swoich rodziców, że MATKA ( dokładnie tak się o nich mówi ) nie chce się z nią bawić a OJCIEC to już jest całkiem
głupi

-parę razy już słyszałam od niej, że chciałaby wpaść pod cięzarówkę ( i to bez jakiegoś konkretnego powodu było powiedziane )

-często jak coś nabroi sama bije się po buzi , po obu policzkach .

- dziecko się moczy i to nie tylko w nocy ale też potrafi popuścić podczas zabawy ( kiedy zapytałam matki dlaczego nie idzie
do lekarza odpowiedziała że nie ma po co bo córa po prostu zapomina się wysikać....
Kiedy już jej się zdarzy posiusiać- dostaję karę( są to groźby np, " jak jeszcze raz się posikasz to wracamy do domu !!" ( było to podczas wakacji )itp...
- jest uczona mszczenia się ( kiedyś jakiś chłopak w szkole ją kopnął mamusia ją nauczyła że " jak ktoś cię uderzy masz oddać !! ".Matka dziewczynki chwaliła mi się że mąż uczy córkę jak " walić z główki "

- od niedawna dziewczynka zaczęła ssać kciuk .

Chciałam zasięgnąć porady czy powinnam się udać do pedagoga szkolnego i opisać sytuację dziecka, czy wtedy jej rodzice sie dowiedzą że
to ja poszłam "na skargę "? , Jaka jest procedura, co wtedy robi pedagog szkolny ? Jak to wygląda

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mala5

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 9:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsza sprawa to pedagog w szkole i wychowawca. Szkoła jeżeli widzi, że coś jest nie tak powinna wysłać do domu panią pedagog, która zorientuje się w sprawie. Może pani delikatnie porozmawiać z wychowawcą. niestety takie zgłoszenie może mieć też konsekwencje dla pani.Np. złość i agresja rodziców dziecka. Ale dobro dziecka jest najważniejsze. Szkoła zgłasza sprawę do Sądu i Sąd np. przydziela kuratora. To za małe dziecko, aby miało myśli samobójcze. Ze swojej strony może pani pokazać gdy dziecko jest z córką w pani domu jak wygląda przykład normalnej rodziny. Dziecko szuka poczucia bezpieczeństwa w środowisku. Często chciałoby mieszkać np. w domu koleżanki. Jakiś dobry gest, coś słodkiego, dobre słowo, pochwała to co może pani ze swojej strony pomóc. Nie zastąpi pani rodziców, ale może pani wskazać dziecku jakąś pozytywną osobę w jej dalszej rodzinie, która może być dla niej przykładem i wsparciem. przemoc fizyczna i psychiczna okalecza na całe życie. Tylko konkretne działania mogą pomóc.
independentgirl

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 10:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ma ktoś pomysł skąd u takiego małego dziecka słowa że chce wpaść pod ciężarówkę ? Mi nie przychodzi nic do glowy.
Zastanawiałam się też dlaczego ona sie sama bije po twarzy jak coś zbroi ..czy dlatego że rodzice ją biją po buzi ? Czy może sami jej każą się bić za karę ? ..
Powrót do góry
mala5

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 10:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziecko, które jest poniżane bardzo często ma bardzo niską samoocenę. Nie potrafi, bo jest za małe przeciwstawić się przemocy. Warto przynajmniej anonimowo zgłosić to na Policję, pani pedagog, wychowawcy, czy nawet lekarzowi leczącemu dziecko. W takiej sytuacji dziecko powinno chodzić na terapię. Trudne to jest , gdy rodzice nie dorośli do tego aby nimi być, i sami pewnie byli bici, gdy byli mali. Co nie znaczy, ze w dzisiejszych czasach mamy zezwalać na takie zachowanie. Wierzę, że delikatnie, ale stanowczo zareagujesz na problem.mala5
maras
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur
Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

PostWysłany: Sro Wrz 22, 2010 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj

Zgadzam się z tym co napisała Mala .
Masz możliwość powiadomienia o tym pedagoga, funkcjoanriusza policji - zespół d/s nieletnich i patologii jmoże być też dzielnicowy.

Nie możemy być obojętni na krzywdę dziecka.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ron88

PostWysłany: Sro Wrz 22, 2010 23:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Objawy o których piszesz u tak małego dziecka są ewidentnymi sygnałami że dzieje mu się krzywda. Działaj i nie pozostań obojętna !Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: