Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tolek banan
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 15:13 Temat postu: Wzór odwołania od decyzji prokuratora |
|
|
Czy ktoś na tym forum pomoże mi , poda wzór pisma odwołania od decyzji prokuratury o umorzeniu spr. tj o czyn z art.207&1kk(znęcanie, ubliżnie znęcanie psychiczne, bicie , duszenie) na podstawie art. 17 &1 pkt 1 wobec braku danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa
Proszę o pomoc , mam czas do 31 stycznia.
Jutro idę zapoznać się z aktami _________________ tolek banan |
|
Powrót do góry |
|
 |
Echnaton Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 21:12 Temat postu: |
|
|
Odwołanie od umorzenia ...nie ma jakiegoś wzoru, trzeba napisać normalne pismo, ująć w nim dlaczego nie zgadzasz się decyzją prokuratora, uzasadnić co nie zostało wyjaśnione, albo wyjaśnione zbyt pobieżnie,, do jakich dowodów nie sięgnięto a jakie zbagatelizowano...Pisze się do sądu za pośrednictwem prokuratora, który zatwierdził postanowienie...zresztą, przyślij na mego maila Twoje wątpliwości i przemyślenia a ja postaram się ci pomóc! _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
heka
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 21:19 Temat postu: |
|
|
Pisałam takie odwołanie ( jak zresztą wszystkie pozwy i inne pisma do sądu) sama,zwyczajnie ,po polsku,starając się w miarę jak najkrócej-najlepiej w punktach- ,ale rzeczowo przedstawić moją sprawę .Nigdy nie siliłam się na prawnicze sformułowania ani paragrafy i nigdy z tego powodu żadne pismo nie zostało odrzucone.Pamiętam jedna sytuację ,kiedy sąd miął wątpliwości czego oczekuję ,ale zostałam o to dopytana w czasie rozprawy i mój wniosek został przyjety.
Wg.mojej wiedzy i doświadczenia z sądami powinieneś wypunktować to co zostało przez policje /prokuraturę odrzucone , nieuwzględnione.
Tyle moje doświadczenie,może Echnaton coś doradzi?
EDIT-pisałam razem z Echnatonem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maras Moderator - Współpracownik NL konsultant ds. prawa i procedur

|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 22:09 Temat postu: |
|
|
Witaj
w/g mnie jak coś mogę dodać - w tym piśmie niech głównym elementem będą dowody . Przyjrzyj się nim może coś umkneło Twojej uwadze ...
Nie ma takiego wzoru - napisz swoimi słowami, daj argumenty, powody czemu nie zgadzasz się z umorzeniem. ( pamiętaj także, że masz na to określony termin -podany na /dole/ postanowienia o umorzeniu). _________________ -----------------------------------------------------
G. E. d/s P.P.R |
|
Powrót do góry |
|
 |
tolek banan
|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 8:26 Temat postu: Wzór odwołania od decyzji prokuratora |
|
|
Dzięki za rady ,właśnie za godzinkę wybieram się do prokuratury zapoznać się z aktami , bo na odwołanie mam czas do poniedziałku 31 stycznia .
Mam jeszcze pytanie.
Czy na świadka można powołać kogoś kto na własne oczy nie widział przemocy znęcania ale zna to z naszych opowiadań , np. pedagog czy psycholog szkolny? _________________ tolek banan |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lulka
|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 9:49 Temat postu: |
|
|
Możesz powoływać każdego na świadka i to zależy od Sądu czy uzna że zeznania wnoszą coś do sprawy.
Z psychologami to trudna sprawa bo obowiązuje ich "tajemnica zawodowa" na ogół wymawiają się "bólem głowy", / nie dotyczy biegłych powołanych przez Sąd do sprawy/ ale Sąd może powołac jako świadka a w szczególnych przypadkach / np zagrożenie życia i zdrowia/ może zeznawać, ale raczej nie licz na psychologa szkolnego - chyba, że sam się zadeklarował lub wyraził zgodę na uczestniczenie w sprawie./ w co mówiąc szczerze wątpię/. _________________ Intuicja jest nieświadomą inteligencją, która prowadzi do wiedzy bez rozumowania lub wnioskowania.
— Hans Selye
http://www.zwierzenia.cba.pl/1/6.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
tolek banan
|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 16:57 Temat postu: Wzór odwołania od decyzji prokuratora |
|
|
Zapoznałem się z aktami w prokuraturze:
1/ Sąsiedzi nic nie widzieli i nie słyszeli , bo nie mogli wszystko to odbywało się w czterech ścianach.
2/Podejrzany -"syn" oczywiście większości zaprzecza w swoich zeznaniach.
Innych świadków nie mamy , czy jak ja widzę jak syn znęca się psychicznie i fizycznie nad żoną to jestem niewiarygodnym świadkiem?.
Przecież były też groźby .
O co tu k-wa chodzi czy musi dojść do tragedii rozlewu krwi aby prokurator zauważył ale często jest już wtedy za późno.
Biorę się do pisania odwołania
Jak macie jakieś rady to dajcie znać _________________ tolek banan |
|
Powrót do góry |
|
 |
heka
|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 21:54 Temat postu: |
|
|
teraz do mnie dotarlo czy ja dobrze rozumiem?twoja żona jest poszkodowaną ?,to ona wniosła oskarżenie?jeśłi tak ,to jasne ,ze ty jestes swiadkiem i wg mnie dość wiarygodnym. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 23:25 Temat postu: |
|
|
A interwencje Policji? Może coś zostało pominięte, niewyjaśnione, zakryte czymś innym? Daj jakiś znak, wskazówkę.... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
tolek banan
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 14:26 Temat postu: Wzór odwołania od decyzji prokuratora |
|
|
No właśnie zażaleniu na umorzenie zwróciłem uwagę, że brak jest notatek i informacji , że co najmniej 3 razy była wzywana policja , że byli uspokajali syna .
Doniesienie o znęcanie się fizyczne i psychiczne złożyliśmy oboje , czy to na znaczenie?
Czy do tego zażalenia , może być też dołączony opis tego jak żona odczuwa tą sytuacje , opis tego ,że zeznania syna są nie prawdziwe?
Czy zażalenie zacząć od :
Nie zgadzam się z postanowieniem o umorzeniu śledztwa? _________________ tolek banan |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Sty 29, 2011 23:52 Temat postu: |
|
|
zacząć trzeba mniej więcej w tym stylu - Zaskarżam postanowienie Prokuratory Rejonowej w ...z dnia ....sygantura akt...............
zarzucając mu:
1. nieuwzględnienie wszystkich dowodów w sprawie.
2. stronnicze i wybiórcze stwierdzenia
3. ......
Uzasadnienie:
Prokurator rozpatrując zawiadomienie nie sięgnął do notatek z interwencji policyjnych, notatników interweniujących policjantów oraz nie przesłuchał ich pomijając oczywiste i niepodważalne fakty. Także moje zeznania i zony zostały potraktowane pobieżnie i nie stanowiły dowodu, a zeznania/wyjaśnienie syna zostały przytoczone jako prawdziwe i nie podlegające sprawdzeniu. odnoszę wrażenie, ze sprawca w tym przypadku niczego nie musi udowadniać, a prokurator - powołany do obrony krzywdzonych i poszkodowanych - staje murem za sprawcą jemu wierząc i pomijając zgłoszone przez nas dowody i ignorując nasze zeznania.
I tak dalej, udowadniając każdą tezę... _________________ „lepiej zapal świecę, niż byś miał przeklinać ciemność” |
|
Powrót do góry |
|
 |
|