Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna Forum na temat przemocy w rodzinie
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP
www.niebieskalinia.pl 

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

co mogę zrobić?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
amarranta

PostWysłany: Sro Cze 29, 2011 7:21    Temat postu: co mogę zrobić? Odpowiedz z cytatem

dzień dobry! od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum - tym razem zdecydowałam się napisać. moja sytuacja jest dość skomplikowana. mam 24 lata i nie mieszkam w domu od 5. mój ojczym odkąd pamiętam stosował przemoc psychiczną wobec mnie i mojej mamy (wrzaski, obrażanie się, jego zdanie jest najważniejsze itp.). sytuacja jest patowa, bo mama często się z nim kłóci i zawsze później mówi, że mimo wszystko jest jej z nim dobrze (standard?). wczoraj jednak miarka się przebrała, bo on zaczął mnie dusić (mam ślady na szyi) na oczach mojej mamy. poszłam sobie, a mama nie chciała ze mną - strasznie się o nią bałam, bo uważam, że ten człowiek jest nieobliczalny, ale siłą jej z domu nie wyciągnę.. najgorsze w tym wszystkim jest to, że moja mama ma raka (jest po serii chemii) i jest bardzo słaba, źle się czuje i to nie jest odpowiedni czas na podejmowanie radykalnych krokow (nigdy nie jest odpowiedni?).. a ten człowiek cały czas się na nią drze (nie powie kochanie połóż się tylko drze się : marsz do łóżka). nie mogę na to patrzeć, ale z reguły się nie odzywam, bo sprzeciw wywołuje jego agresję - wczoraj się odezwałam to się na mnie rzucił - to była pierwsza taka akcja wobec mnie, chociaż bywały sytuacje, że się w ostatniej chwili hamował z łapami. nie wiem, czy mojej mamie kiedyś zrobił fizycznie krzywdę, ale uważam, że ten człowiek jest nieobliczalny. jak mogę pomóc mamie? ona potrzebuje spokoju, a nie (za przeproszeniem) darcia ryja!!! mieszkam z narzeczonym w mieszkaniu mojego ojczyma i narzeczony wczoraj stwierdził (po próbach dzwonienia do ojczyma -- nie chciałam żadnej interwencji bo bałam się o mamę), że on się wyprowadza z jego mieszkania, jeszcze nie wiem, czy zrobi to naprawdę - ja potrzebuję czasu. ja chcę tylko spokoju dla mamy. ona potrzebuje czasu, żeby wyzdrowieć, a nie stresu - to nie był bardzo zaawansowany rak, ale chemia bardzo wyniszczająca. dodam, że mama "zamieniła" męża alkoholika na psychola. akurat dzisiaj idę na terapię (chodzę na dda), więc będę kombinować, ale z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc. przepraszam, że moja wypowiedź jest taka nieskładna..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
marta 25

PostWysłany: Sro Cze 29, 2011 18:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a co robic?
n ic nie zrobisz jesli mama sama nie zechce tej sytuacji rozwiazac. Ale aby zechciala- musi zrozumiec , aby zrozumiec musi isc na terapie.. aby isc na terapie musi zechciec isc na terapie. I kolo sie zamyka . decyzja nalezy do mamy - to jej zycie.
Gdyby mama zechciala chciec.. jesli dobrze zrozumialam Twoje slowa.. ten facet mieszka obecnie razem z mama w mieszkaniu mamy. Problem rozwiazany- niech wraca do siebie.
\
Mama obawia sie o siebie, obawia sie czy da rade sama, boi sie byc sama.. boi sie o swoje zdrowie.. byc moze i o finanse. Boi sie wziac odpowiedzialnosc za swoje zycie. Przy czym nie zdaje sobie sprawy ze zarowno w pierwszym malzenstwie/ alkoholik/ jak i w drugim - zaburzeniec- tak naprawde sama dzwiga to swoje zycie a partnerzy daja jej tylko bardzo gorzkie zludzenie ze z nia sa, ze pomagaja , wspieraja itp[.
Decyzja nalezy do mamy.
Mozesz delikatnie wciagnac mame do swojej terapii. niech mysli, ze pomaga Tobie..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum na temat przemocy w rodzinie Strona Główna -> Forum ogólne o przemocy w rodzinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: