|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sandrulka87
|
Wysłany: Wto Paź 02, 2012 8:06 Temat postu: Jestem świadkiem przemocy w rodzinie... czy zgłaszać? |
|
|
Jeśli można to tak nazwać że jestem świadkiem... Moja ciotka... i jej mąż.. i ich dzieci... sprawa bardzo trudna... pieczę nad Nimi od lat sprawuje MOPS.. starszy syn ma kuratora... a w domu nadal dzieje się dramat.. śmie nawet podejrzewać molestowanie seksualne na młodszych dzieciach...
czy zgłaszać? gdzie? jak? i oczywiście anonimowo.. bo babcia z dziadkiem by mnie chyba do domu nigdy więcej nie wpuścili gdyby wiedzieli że coś zgłosiłam... i oczywiście.. jak wygląda cały proces po moim zgłoszeniu? czy możliwe jest to że odebrano by matce dzieci? Ona chyba sama jest ofiarą.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basia-aa
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2012 21:08 Temat postu: |
|
|
Teoretycznie możesz spróbować wysłać anonimy do Prokuratury, Sądu Rodzinnego, ale czy te instytucje zainteresują się tym problemem. Jeżeli tak, to cóż jak może to wyglądać dalej. Jeżeli już chcesz powiadomić o przemocy to powiadom też o podejrzeniu molestowania dzieci. Różnie może wyglądać sytuacja:
- ciotka ze strachu wszystkiemu zaprzeczy i nik nie zezna przeciwko jej mężowi, sprawy nie będzie żadnej;
- ciotka odważy się na zeznania, facet może mieć sprawę karną, w międzyczasie rozwód i alimenty.
Nawet jeżeli byłaby ta druga opcja, to dlaczego miałyby być dzieci odebrane matce? Przecież ona jest tutaj też ofiarą i miałaby być karana za to, że boi się męża i boi się od niego odejść? To nie jest powód do odebrania dziecka, chyba, że sama ma konkretne problemy z alkoholem, stosuje przemoc, molestuje dzieci, to powinni odebrać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lolka0022
|
Wysłany: Sob Lis 03, 2012 11:41 Temat postu: |
|
|
Co za pytanie? oczywiście że zgłaszać, nie możesz bezczynnie na to patrzeć. Jeżeli twoja ciotka jest ofiarą także to powinieneś też to po świadczyć i będzie dobrze. Chć mogą być na ciebie źli ale nie możesz patrzeć na krzywdę dzieci, musisz zareagować |
|
Powrót do góry |
|
 |
mikolajdrew
|
Wysłany: Pon Lis 12, 2012 17:11 Temat postu: |
|
|
Kurdę, nie czekaj z decyzją! Trzeba to zgłosić jak najszybciej! _________________ pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|