|
Forum na temat przemocy w rodzinie Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ PTP www.niebieskalinia.pl
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Beata100
|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 11:40 Temat postu: Pomóżcie-separacja/przemoc/sprawa karna |
|
|
Może moglibyście mi pomóc odpowiadając na kilka pytań:
- czy możliwe jest wystąpienie o separację podczas trwania sprawy rozwodowej (sprawa trwa już 4 lata) tzn. czy można przerwać tą sprawę i wnieść o ogłoszenie separacji?
- czy można z jakichś powodów zawiesić sprawę rozwodową? Jeśli tak to na jakiej podstawie można to zrobić?
- czy stwierdzenie biegłych psychiatrów, że mój mąż „był poczytalny w chwili dokonywania czynu” oznacza, że można się spodziewać wyroku skazującego dla niego, czy tylko wyklucza okoliczności łagodzące?
- mąż na sprawie karnej, która się toczy przeciw niemu o znęcanie nad rodziną, zażyczył sobie, żebym była przesłuchiwana w obecności biegłego psychologa, (ponieważ wg męża kłamię i konfabuluję). Sąd zgodził się na to. Uzyskałam opinię, że „nie mam skłonności do konfabulacji i fantazjowania”. Teraz adwokat męża stara się to podważyć. Jak mogę się bronić (cały czas mówię w sądzie prawdę, choć o rzeczach, w które zwykłemu człowiekowi trudno uwierzyć). Taka sama sytuacja jest przy rozwodzie (mąż od 3 lat stara się podważyć korzystną dla mnie opinię biegłych z RODK. Posuwa się nawet do chodzenia do RODK i oskarżania mnie, że…to ja znęcam się nad nim!
Pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mitsubishi6
|
Wysłany: Sob Sie 25, 2007 8:32 Temat postu: |
|
|
Bardzo ciężko jest jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania. Nigdy nie wiadomo co w ostateczności zadecyduje sąd. Jeżeli chodzi o Pani pierwsze pytanie, aby sprawę rozwodową zamienić na separację, to zastanawiam się w jakim celu? Zaczęło się Państwu lepiej układać? Bo po Pani wypowiedzi raczej nie sądzę, aby mąż zmienił się na lepsze. Według mnie nie ma co przeciągać tej sprawy i nie zamieniać pozwu rozwodowego na separację, bo szczerze powiem, że nie widzę w tym logiki. Jeżeli zaś chodzi o zniesienie sprawy rozwodowej to myślę, że jak najbardziej jest to możliwe, ale w przypadku kiedy dojdziecie do porozumienia i będziecie zdecydowani jeszcze raz zacząć od nowa. W sprawie kolejnego pytania o wyrok skazujący to myślę, że sąd taki wyrok ogłosi, tym bardziej że maż był poczytalny. Jeżeli jest mało niejasności w tej sprawie, albo nie ma ich wcale a winę ewidentnie ponosi Pani mąż to myślę, że sąd ogłosi wyrok skazujący. W ostatniej kwestii dotyczącej Pani skłonności do konfabulacji i fantazjowania to uważam, ze nie ma Pani co się obawiać, gdyż sa to bezpodstawne oskarżenia Pani męża i jego adwokata. _________________ GG 5115100 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Beata100
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 10:52 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytania. Nad przerwaniem sprawy zaczęłam zastanawiać się nie dlatego, że mnie i mężowi się lepiej układa tylko dlatego, że tracę powoli siły. Ale muszę jeszcze wytrzymać. Zaszłam już tak daleko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mitsubishi6
|
Wysłany: Wto Sie 28, 2007 20:23 Temat postu: |
|
|
I tak trzymaj!!!!Jestem z Tobą  _________________ GG 5115100 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Maga
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 21:37 Temat postu: |
|
|
czy orientujecie się może jak częst maksymalnie moze ojciec uzyskac widzenia z dziećmi? i czy dzieci 2 i 3,5 roku moze wywozić bez obecnosci matki gdzies na 9 godzin? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|